Strategul guvernării PSD: ROBOR a fost crescut în mod artificial de nouă bănci comerciale

0
1622

Darius Vâlcov, consilier al premierului Vasilica Dăncilă, a pus creșterea ROBOR pe seama băncilor comerciale. Vâlcov a declarat că 9 bănci influențează creșterea dobânzii ROBOR.

“Cred că va amintiţi că şi ROBOR-ul acesta umflat artificial de către nouă bănci, pentru că, ROBOR-ul trebuie să ştie toată lumea, este modul în care se calculează după cum se împrumută nouă bănci comerciale între ele, dintre care doar una de stat, şi anume CEC-ul. Celelalte îşi dau cu doi lei împrumut, cealaltă dă înapoi cu doi lei, atunci doi lei este dobânda. Dacă mâine ne trezim dimineaţă şi stabilim că este patru lei, patru lei este dobânda, şi nimeni nu poate interveni”, a precizat Darius Vâlcov.

Indicele ROBOR la trei luni,  în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35% pentru a treia zi consecutiv.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), în 5 iulie, acesta a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din 26 februarie 2014, când a fost 3,40%.

Totodată, indicele Robor la şase luni a stagnat luni la 3,47%, după ce crescuse vineri.

În 6 iulie, indicele a crescut la 3,47%, cel mai mare nivel din 21 martie 2014, când a fost 3,47%.

Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here