STILUL BIZAR DE MANAGEMENT AL LUI DONALD TRUMP A INSTAURAT HAOSUL LA CASA ALBĂ

0
1840
STILUL BIZAR DE MANAGEMENT AL LUI DONALD TRUMP A INSTAURAT HAOSUL LA CASA ALBĂ

Procesul impulsiv de angajare a consilierilor și politica neobișnuită a “ușilor deschise”, a împins Washingtonul pe muchie.

Preşedintele Donald Trump, mai cunoscut pentru rolul jucat într-un reality show-ul de televiziune decât pentru realizările sale ca om de afaceri, a adus la Casa Alba mai mult din primul personaj decât cel din urmă. În locul elaborării unor politici pentru crearea de noi locuri de muncă, Trump a făcut şedinţe foto cu mai mulţi C.E.O. pentru a obţine credite destinate investițiilor aflate deja în lucru. În loc să meargă mai departe cu planul promis, de trilioane de dolari pentru infrastructură, care este deja împins pentru anul viitor, Trump a petrecut primele săptămâni în funcție, obsedat de propriul rating, tunând şi fulgerând împotriva mass-mediei pentru rapoartele publicate cu privire la dimensiunea mulțimii prezente la inaugurarea să ca preşedinte. În timp ce piața de capital a crescut pe seama speranței induse că președintele republican va lua măsuri pentru reducerea ratelor de impozit individual și pe profit, analiştii de pe Wall Street au început să fie îngrijoraţi că lipsa conducerii reale și proastă administrare a eșaloanelor superioare ale guvernului, vor anula orice inițiativa pro-business, planificată de preşedinte.

În ciuda faptului că se autoproclama decident-șef in rolul care l-a făcut celebru ca gazdă a ucenicului, în reality show-ul The Apprentice, cel mai mare minus al administraţiei lui Trump ar putea fi tocmai indecizia. La începutul acestei luni, Trump luptat pentru a îngrădi diferitele centre de putere concurente. El şi-a întrebat, inclusiv invitații la Mar-a-Lago, reşedinţa sa din Palm Bech, Florida, în legătură cu părerea lor despre Secretarul de Presă şi Directorul de Comunicaţie, Sean Spicer și despre Şeful de Cabinet, Reince Priebus. La fel a procedat şi în privinţa vice-preşedintelui sau a secretarului de stat. Trump a petrecut săptămâni întregi gândind la modul cum ar trebui să trateze lipsa de loialitate a consilierului său de securitate națională, Mike Flynn, căruia i-a cerut demisia după doar trei zile, în urma semnalărilor apărute în mass-media referitoare la discuţiile purtate de acesta cu ambasadorul rus la Washington.

În același timp, Trump poate fi imprudent şi impulsiv, derutant pentru cei din jur. Din când în când, instinctele sale îl împing către decizii impulsive, cum s-a întâmplat atunci când l-a ales pe Neil Gorsuch drept candidat desemnat la Curtea Supremă, după o discuţie de doar 40 de minute. De prea multe ori, decizia pripită, de a merge pe baza primelor sale impresii, a eșuat. Șase membrii ai staff-ului care au lucrat la Casa Albă, după inaugurarea lui Trump, au fost concediaţi săptămâna trecută, după ce nu au reușit să treacă de controalele de fond. Miliardarul Vincent Viola, numit de Trump ca Secretar al Armatei, a demisionat după ce s-a aflat că încerca să cumpere o participaţie într-o companie aeriană cu mai multe contracte guvernamentale, în timp ce Anthony Scaramucci şi-a pierdut poziția la Casa Albă, după ce şi-a vândut firma de investiții unui conglomerat din China. Fostul colaborator Fox News, Monica Crowley, a demisionat din funcția deţinută în Consiliul Național de Securitate când s-a aflat că şi-a plagiat teza. Cel mai faimos, însă, a fost Andy Puzder, ales de Trump pentru funcţia de secretar al Muncii, care a fost nevoit să se retragă după ce s-a aflat că a angajat o menajeră, imigrantă ilegal, pentru care nu a plătit impozite. În plus, a apărut şi un film în care fosta sa soție îl acuză că ar fi abuzat-o fizic.

Stilul managerial haotic, al lui Trump, este complicat şi neobișnuit pentru colaboratorii și consilierii care au acces în Biroul Oval. În trecut, timpul preşedintelui era strict controlat de șeful său de personal, contactele faţă în faţă cu staff-ul fiind limitate și mult mai important, fluxul de informații era direcţionat către un număr mic de oameni de încredere. În era Trump, Casa Albă nu mai are o astfel de coordonare. După cum relatează Politico, Trump are “ușile mereu deschise” fapt care a dus la o lungă listă de oameni care solicită “privilegii”, de la Steve Bannon și Jared Kushner până la stafful de nivel inferior, cum ar fi fostul câştigător The Apprentice, Omarosa Manigault. Membrii staff-ului, în mod normal, pot obține cu ușurință accesul la președinte prin depunerea unei cereri la asistentul său. “N-am mai spus, nimănui, nu”, a declarat unul dintre angajați.

Lipsa controlului asupra comunicării, în interiorul biroului și modul improvizat al lui Trump, de luare a deciziilor, a dus deja la iscarea unui scandal minor la Casa Albă. Kellyanne Conway, care s-a lăudat în mod frecvent cu privilegiul de a fi apropiată președintelui, a fost aparent marginalizată după ce a declarat reporterilor, la începutul acestei luni, că Flynn se bucură de încredere totală, invocând o conversație pe care ar fi avut-o cu Trump, cu doar câteva ore înainte ca Flynn să demisioneze. Ulterior Conway a fost nevoită să îşi explice declarația. După o săptămână de tăcere, Conway a revenit la Fox News pentru a-şi reafirma poziția. “Eu nu sunt marginalizată. Cineva încearcă să-mi creeze probleme “, i-a declarat lui Sean Hannity, explicând că nu a mai apărut pentru ca a fost la cumpărături şi în căutarea unor școli pentru cei patru copii ai săi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here