Statul vrea să folosească banii economisiţi de copii, dorind  să se împrumute de la aceştia

0
982

Guvernul încurajează cei peste 3,5 milioane de copii minori să deschidă conturi de economii, în care să depună cel puţin 1.200 în fiecare an, bani pe care să nu-i folosească până când vor împlini vârsta de 18 ani. Pentru fiecare astfel de cont, Executivul este dispus să acorde o primă de stat de 600 lei pe an. Altfel spus, Guvernul se va folosi banii strânşi de copii până la majoratul lor.

Guvernul se pregătește să adopte o nouă Ordonanță de Urgență prin care să se înființeze programul guvernamental gROwth. Prin acesta, propune stimularea financiară a copiilor de până la 18 ani care-şi deschid conturi de economii, aceştia urmând să primească o primă de stat de 600 lei până la majorat, dacă depun anual cel puţin 1.200 lei. Proiectul a fost trimis spre dezbatere Consilului Economic şi Social.

În document se arată : „Se aprobă Programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit. Titularul contului poate fi orice copil care este cetăţean român şi are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora”.

Începâd cu anul 2019, titlularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.

În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Depunerile pot începe din luna decembrie 2018. Sumele pot fi retrase mai devreme în caz de cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului.

În sectorul bancar, depozitele cu scandenţa la 3 ani o au o dobândă de maxim 3,8%, astăzi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here