Statul va plăti pentru exproprierile pentru construirea metroului de la Eroilor la Pantelimon 100 mil. lei, iar linia va fi gata în anul 2032

0
841

Despăgubirile pentru exproprierea imobilelor de pe traseul Magistralei 5, tronsonul de la Eroilor până la Pantelimon sunt evaluate la 100 de milioane de lei, conform unui document publicat de Ministerul Transporturilor, unde se estimează că linia de metrou va costa în total 9,16 miliarde de lei şi va fi finalizată în întregime în 2032.

Dacă pentru metroul de Drumul Taberei, adică Secţiunea 1 Râul Doamnei – Eroilor a Magistralei 5, terenurile au fost obţinute şi lucrările de execuţie se apropie de finalizare, pentru celelalte două secţiuni din M5, exproprierile abia urmează să fie demarate.

Pentru Secţiunea 2 Eroilor – Universitate – Piața Iancului şi Secţiunea 3 Piața Iancului – Pantelimon, suprafaţa totală afectată de exproprieri va fi de 369.357 mp, potrivit Studiului de Fezabilitate revizuit în 2017.

În documentul publicat pe site-ul MT, se arată:

“În urma revizuirii Studiului de Fezabilitate a fost identificat un număr de 29 de imobile proprietate privată, însumând o suprafaţă de 58.338 mp, respectiv un număr de 178 imobile aparţinând domeniului public, în suprafaţă de 311.019 mp”.

Sumele aferente despăgubirilor au fost estimate la aproximativ 100.081.880 lei şi au fost incluse în devizul general.

Valoarea totală a investiţiei în Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon este estimată la 9,16 miliarde de lei.

Până acum, din această sumă s-au cheltuit  circa 1,83 miliarde de lei cu Secţiunea 1, cea din Drumul Taberei, urmând ca pentru întreaga magistrală să se mai investească încă 7,33 miliarde de lei.

În documentul MT se mai estimează că  metroul de Drumul Taberei ar putea fi gata anul viitor, după şapte ani de lucrări. Secţiunea 2 Eroilor – Universitate – Piaţa Iancului ar putea fi realizată în cinci ani, respectiv până în 2025, iar Secţiunea 3 Piaţa Iancului – Pantelimon va fi realizată în alţi şapte ani şi va fi dată în folosinţă în 2032.

Planurile pentru construirea acestei magistrale de metrou s-au tot modificat de-a lungul timpului. Iniţial, M5 era formată din două tronsoane: Drumul Taberei – Universitate şi  Universitate – Pantelimon. Ulterior a fost împărţită în trei secţiuni, iar dupa Secţiunea 1 Eroilor – Râul Doamnei, Metrorex intenţiona să construiască secţiunea din capătul celălalt, respectiv Secţiunea 3 Piaţa Iancului – Pantelimon.

Strategia a fost schimbată însă în urma consultărilor cu Primăria Capitalei şi odată cu realizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabilă București – Ilfov. Astfel, Metrorex va construi în continuare Secţiunea 2 Eroilor – Piaţa Iancului, după care va demara construcţia ultimei secţiuni, Piaţa Iancului – Pantelimon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here