Statul Roman – Cea mai mare capusa

0
2632
Statul Roman

“Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită”

Zice Victor Ponta. Corect. Statul a dat, statul fie lăudat. Este imoral să începi acum recuperarea unor sume imense de la niște beneficiari de bună-credință. Deci avem amnistie fiscală pentru mame și pensionari.

Partea mai complicată vine când înțelegem (câți dintre noi, oare?) că pagubele pricinuite de comportamentul abuziv sau incompetent al funcționarilor statului nu se rezumă la acordarea de pensii sau ajutoare sociale. Aici este mizilic. Curtea de Conturi spune însă că instituțiile statului în ansamblu se remarcă prin cheltuieli nejustificate, adică tot atâtea beneficii pentru clientela politică.

„Achiziţiile publice reprezintă circa 15 miliarde de euro anual, iar rapoartele noastre indică faptul că în unele cazuri valoarea bunurilor şi serviciilor achiziţionate este de 3 – 4 ori mai mare decât cea la nivelul pieţei. Doar din această diferenţă de preţ, estimăm noi, cu 20% mai mare decât preţul pieţei, rezultă că frauda din achiziţii publice este de 3 miliarde de euro…

Pe lângă frauda care provine din dife­ren­ţa de preţuri de la achiziţiile publice, chel­tuielile mici şi multe, dar aberante, pe sisteme infor­matice care nu sunt folosite, pe trai­nin­guri sau alte aspecte legate de personal, în­seam­nă o pagubă anuală de cel puţin 5 – 6 mi­liarde de euro la bugetul de stat.”

Clientela politică este bine-mersi, nu se sinucide, ba chiar pun pariu că ar intra cu bucurie și la închisoare pentru un tun de milion-două de euro. 6,2 miliarde de euro anual – aceasta este o pagubă generată direct de iresponsabilitatea actului de guvernare. Contribuabilii sunt puși să suporte toată această iresponsabilitate fiindcă… altcineva nu există.

Strada prosperitatii

Cum ar fi „să se trezească Curtea de Conturi și să ceara 6,2 miliarde înapoi?! Vă dați seama ce dezastru național?! Nu se poate așa ceva, România nu-și poate permite să dea cu piciorul prosperității doar pentru…, pentru ce, de fapt? Pentru niște „deontologi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here