Statul profită că Romgaz scoate mai mult gaz şi face mai mulţi bani şi îi taie din profit şi îi goleşte conturile

0
895
Producătorul național de gaze, Romgaz

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, şi singurul controlat de stat, îşi creşte producţia şi afacerile, pe fondul creşterii preţurilor la gaze, dar statul român, în dubla sa calitate, de reglementator şi de patron, îi taie profitul, işi îi goleşte conturile.

În primele nouă luni o producţie de gaze naturale de 3,92 miliarde de metri cubi, cu 171 milioane de metri cubi mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (+4,56%) şi cu 61 milioane de metri cubi mai mare decât cea programată (+1,5%). Beneficiind şi de condiţii de piaţă mai bune, caracterizate prin preţuri mai mari, cifra de afaceri a companiei a crescut şi ea cu 6%, până la 3,44 miliarde de lei.

Creşterea producţiei este un aspect esenţial nu doar pentru Romgaz, ci şi pentru toată România, mai ales în contextul în care Petrom, celălalt producător, se confruntă cu o scădere a producţiei, generată de declinul natural al zăcămintelor-în trimestrul trei scăderea a fost de 6% faţă de acelaşi trimestru din 2017.

În ciuda acestor rezultate operaţionale şi financiare mai bune, profitul companiei la nouă luni a fost cu 14% mai mic decât cel de anul trecut, ajungând la doar 1,02 miliarde de lei.

Cea mai importantă cauză a scăderii profitului este generată de suma mai mare pe care Romgaz a trebuit să o plătească statului în contul redevenţei şi a impozitului suplimentar pe care Guvernul îl percepe ca urmare a liberalizării pieţei de gaze.

În contul redevenţei, suma plătită suplimentar de companie a fost de 97 de milioane de lei, iar în contul impozitului suplimentar de 104 milioane de lei. Cauza: din luna februarie 2018, ca urmare a unei reglementări a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, redevenţa nu se mai aplică la preţul real de vânzare al gazelor, pe care îl primeşte efectiv Romgaz, ci la un preţ de referinţă calculat în fuuncţie de cotaţia spot a gazului la hub-ul de la Baumgarten (Austria) – Central European Gas Hub.

Conform oficialilor Romgaz în trimestrul trei al acestui an, preţul mediu de pe piaţa românească, deci acolo unde compania vinde gazul, a fost de circa 75 de lei/MWh, însă cel de la CEGH a fost de circa 110 lei, iar compania a plătit procentele de redevenţă şi impozitul suplimentar la acest din urmă preţ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here