Guvernul încearcă din răsputeri să „repare” deficitul bugetar uriaş din primele şase luni, care a ajuns la aproape 20 de miliarde de lei, 1,94% din PIB, din care 1,37 de miliarde de lei provine din bugetul de pensii, propunând o serie de măsuri menite să aducă mai mulţi bani la stat.
Guvernul pregăteşte introducerea din septembrie a unei taxe pe băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr, cu un impact de circa 1 leu pe litru, majorarea tot din septembrie a accizei la ţigarete şi reduceri de posturi în sistemul bugetar, afirmă surse oficiale, citate de Profit.ro.
Măsurile care vor fi reglementate prin act normativ în perioada următoare:
- Taxa pe băuturile răcoritoare de la 1 septembrie. Impactul – aproximativ 1 leu la litru
Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul va fi de circa 1 leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie, au declarat unele surse.
- Acciza la ţigări urcă din septembrie
Preţul unui pachet va fi mai mare, cel mai probabil cu 50 de bani În acest sens, Guvernul va majora de la începutul lunii septembrie acciza pentru ţigarete, impactul la nivelul unui pachet urmând să se situeze la circa 40 de bani. Din majorarea accizei, statul ar urma să încaseze în perioada septembrie-decembrie circa 160 de milioane de lei, au declarat sursele citate.
- Măsuri vizând angajaţi ai statului
În ceea ce priveşte reducerile de posturi, acestea sunt avute în vedere inclusiv prin eliminarea a circa 50% din posturile de secretari de stat, dar şi a 50% din angajaţii de la cabinetele celor rămaşi. De asemenea, Guvernul are în vedere şi reglementarea numărului de posturi de conducere în aparatul central al statului. În prezent, numărul de posturi de conducere este limitat în ce priveşte funcţionarii publici, dar nu şi în rest.
- Va fi eliminat sporul pentru condiţii grele
Un alt proiect al Guvernului pregătit pentru perioada următoare prevede eliminarea sporului de 15% pentru condiţii grele şi vătămătoare. Autorităţile afirmă că s-a ajuns la situaţii ridicole, în care angajaţii unor instituţii primeau acest spor cu explicaţia că aerul din Bucureşti este poluat.