Statul ar urma să încaseze în următoarele cinci luni încă 1,5 miliarde de lei din contribuţiile sociale aferente celor peste 644.000 de salariaţi part-time

0
3611

Ministerul Muncii informează că pentru acestia angajatorii vor fi nevoiţi să mărească nivelul taxelor plătite.

Din luna septembrie, contractele în regim part-time încheiate pe salarii sub cel minim vor fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie de 1.450 de lei brut pe lună.

Antreprenorii spun că este evident faptul că legile care se dau în ultima vreme au scopul de a strânge cât mai mulţi bani la buget, dar admit, pe de altă parte, că este şi o luptă a statului cu încercările diverşilor proprietari de companii de a se sustrage de la plata unor taxe.

„Din păcate, eu nu cred că economia românească de astăzi este pregătită pentru măsuri atât de radicale la adresa antreprenorilor, pentru că singurii care vor suferi din astfel de moduri de a trata lucrurile vor fi micii antreprenori. Aceştia nu au suficienţi bani să îşi plătească taxele, să îşi plătească chiriile şi au căutat de-a lungul timpului diverse tertipuri ca să se descurce. Nu companiile mari vor fi afectate, pentru că acestea nu au angajaţi part-time, nu au astfel de probleme şi nici nu îi interesează. Reacţia majoră a acestor decizii este că omul devine mai sărac, iar antreprenorului îi este mai greu să îşi facă treaba”, a spus Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama.

Conform datelor publicate de Ministerul Muncii, în prezent, aproximativ 644.000 de angajaţi români care lucrează în regim part-time au salarii brute mai mici de nivelul salariului minim pe economie (de 1.450 de lei brut pe lună) şi câştigă, în medie, câte 588 de lei brut pe lună.

În acest fel, statul încasează contribuţii sociale în cuantum de 170 de milioane de lei pe lună aferente angajaţilor part-time care câştigă sub nivelul minim pe eco­nomie (având în vedere că statul colectează 263 de lei pe lună la un salariu brut de 588 de lei).

Începând cu luna septembrie ,când se plătesc salariile din august, toţi angajatorii care au salariaţi în regim part time plătiţi sub nivelul minim pe economie vor fi nevoiţi să crească nivelul contribuţiilor aferente unui salariu de 1.450 de lei. Astfel, statul ar urma să colecteze cel puţin câte 718 lei pe lună din contribuţiile aferente fiecărui angajat.

Acest lucru înseamnă că, în cazul celor 644.000 de angajaţi part-time plătiţi sub nivelul minim pe economie, se vor colecta câte 462 de milioane de lei pe lună din contribuţiile aferente salariilor acestora, de 2,7 ori mai mult decât în luna precedentă.

Prin urmare, în lunile rămase din an (august – decembrie) statul ar urma să colecteze suplimentar, odată cu creşterea impozitării pentru contractele part time, 1,5 miliarde de lei.

Pentru întreg anul viitor, nivelul sumelor colectate suplimentar ar trebui să fie de cel puţin 3,5 miliarde de lei. „Am fost foarte surprinşi de această decizie, deoarece nu cred că impactul va fi cel dorit sau ar fi trebuit să se aplice în anumite activităţi/industrii. În anumite industrii o astfel de măsură nu îşi are locul, deoarece cred că se va descuraja mult angajarea oamenilor foarte tineri, care temporar vor să câştige un salariu”, a spus Vladimir Sterescu, country manager şi vicepreşedinte senior soluţii asistenţă clienţi în cadrul furnizorului american de servicii de exter­nalizare Computer Generated Solutions (CGS). El a mai spus că în cazul CGS România măsura nu are impact deoarece nivelul de salarizare este peste acest nivel minim, compania fiind prezentă şi în nişte oraşe cu un nivel de salariu mai ridicat.

„Întrebarea este câte dintre aceste con­trac­te în regim parţial vor rămâne şi după aplicarea legii, pentru că în ultimii ani au apărut foarte mulţi freelanceri care au încheiat contracte de cola­borare în regim part-time cu mai multe com­panii”, a spus Cris­tina Postolache, managing partner în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane Big4HR.

Noua legislaţie permite angajatorilor să menţină condiţiile actuale de taxare pentru studenţii sau pensionarii care lucrează în regim part time, ceea ce pe de-o parte este o măsură benefică, dar pe de altă parte poate crea un tratament discriminatoriu pe piaţa muncii.

„În anumite regiuni din ţară oamenii tineri care nu sunt studenţi şi care doresc să se angajeze part time vor avea şansa a doua în faţa unuia care este student sau angajatorul se va gândi mai mult”, a mai spus Vladimir Sterescu, care conduce o companie cu un număr mediu de peste 2.600 de angajaţi anul trecut.

Creşterea impozitării pentru contractele part time vine după alte măsuri luate anul acesta cu impact pe piaţa muncii, printre care se află creşterea salariului minim pe economie (de la 1.250 de lei la 1.450 de lei brut pe lună din luna februarie) sau eliminarea posibilităţii unei pedepse cu închisoarea pentru angajatorii care au mai mult de 5 salariaţi la negru.

În opinia lui Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama, măsurile de creştere a încasărilor la buget, cum a fost majorarea salariului minim pe economie, au fost urmate de creşteri de preţuri, ceea ce înseamnă că angajaţii plătiţi la nivelul minim nu resimt aceste majorări.

„Reacţia majoră a acestor decizii este că omul devine mai sărac, iar antreprenorului îi este mai greu să îşi facă treaba. Din punctul meu de vedere, ţara este ţinută de antreprenorii români, nu de corporaţii străine, iar aceasta este rezultanta despre care nimeni nu vorbeşte”, a mai spus Cătălin Mahu, al cărui lanţ de restaurante are circa 300- 400 de angajaţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here