Statul a “reușit” să agraveze criza forței de muncă din sectorul privat

0
833

În ultimii doi ani, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 40.000, în timp ce sectorul privat se confruntă cu o criză gravă a forței de muncă, potrivit profit.ro.

Toată situația reprezintă un risc important pentru dezvoltarea României în următorii ani.

Mai mult, un studiu recent relevă că economia va avea nevoie, într-un interval de 5 ani, de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă, necesar care nu poate fi acoperit din resursele de muncă interne dacă nu sunt adoptate rapid o serie de măsuri.

Potrivit datelor oficiale, citate de profit.ro, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice în ianuarie 2019 era de 1.234.563, în creștere cu 40.097 față de 1.194.466 în ianuarie 2017.

Motivul ar fi creșterea salariilor angajaților din sectorul public în ultimii ani, într-un ritm mult mai rapid decât cel înregistrat în sectorul privat.

Astfel, pe lângă avantajele clasice față de lucrătorii de la privat, cum sunt siguranța locului de muncă, drepturi mai multe și respectate mai strict, organizare sindicală, persoanele cu un loc de muncă în sectorul public au și salarii mult mai mari, vouchere de vacanță sau indemnizații pentru hrană.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here