Statuia ecvestră din faţa Primăriei Oraşului Cisnădie… Voievodul Mihai Viteazul cu sceptrul ridicat, în mâna stângă şi bidiviul său, un adevărat Messi al cailor, cu mingea la picior

8
5282

Textul de mai jos conţine şi un fragment cu valoare de pamflet care trebuie tratat ca atare.

Studiind ceva mai atent fotografia impozantei statui din faţa Primăriei Oraşului Cisnădie am observat un amănunt care îmi scăpase, până acum… Bila, ghiuleaua neexplodată sau mingea pe care se sprijină piciorul dreapta-față, al calului… Oare ce reprezintă, aceasta, în viziunea artistului sau a primarului Huja? Cu siguranţă, cei doi trebuie să ştie împreună cu membrii Consiliului Local care au aprobat proiectul şi bugetul de 270.000 euro. Am vazut și imaginile cu macheta statuii… Și aceasta avea bilă, prin urmare, cineva știe ce reprezintă și frumos ar fi să ne spună si noua …

Am căutat pe internet şi am văzut o mulţime de statui ecvestre, atât ale voievodului Mihai Viteazul cât şi ale altor figuri marcante ale istoriei. Unele dintre acestea prezintă calul cabrat, cu ambele picioare din faţă ridicate în aer, echilibrul statuii fiind dat de picioarele din spate şi de coada armăsarului care atinge soclul. Nicăieri nu am văzut un cal având o bilă sau altceva, sub copită.

Mă gândesc că domnul primar Huja a dorit să aibă pe lângă cel mai înalt brad din ţară și singura statuie ecvestră, cu bilă, din lume. Ambiţiile domniei sale fiind pe cât de mari, pe atât de surprinzătoare.

Pe de altă parte, este posibil ca, împreuna cu artistul plastic, să fi dorit să surprindă un moment mai puţin cunoscut publicului larg…

Legendă urbană spune că, în timp ce trecea prin Cisnădie spre bătălia de la Şelimbăr, marele voievod Mihai Viteazul a cumpărat, în drum, de la Carefour, printre altele şi o minge, dorind să-i provoace pe ungurii lui Bathory la o miuţă, înainte de luptă…

Cu Fraţii Buzești pe care îi avea în atac, la acea vreme, Wallchian Team era imbatabilă… Incursiuni pe aripi, centrări, execuţii de mare fineţe, mai ceva ca ale Barcelonei cu Messi, Xavi, Iniesta, Dani Alvez sau Gerard Pique, sub conducerea lui Pep Guardiola… Ce s-o mai lungim, atunci a fost inventată Biki-Baka, botezată aşa de la jocul practicat de Buzeşti. Ulterior, în zilele noastre, tactica a fost preluată de spanioli care au numit-o Tiki-Taka, ei ştiu de ce…

Era o frumoasă zi de octombrie, pe plaiurile sibiene… Miuţa curgea într-un sigur sens, evident, în favoarea valahilor… Scorul creştea cu fiecare atac şi se anunţa o adevărată umilinţă pentru unguri. Prinţul Bathory era un car de nervi, pe margine, încercând, ca Dan Petrescu la CFR Cluj, să-şi mobilizeze oştenii, urlând cât îl ţineau bojocii. La un moment dat, mingea iese din teren, degajată, la disperare, de un fundaş ungur… Aceasta se îndreptă cu putere spre locul unde se afla voievodul valah, călare pe calul său naravaș… În timp ce Mihai Viteazul ridica sceptrul pentru a semnaliza out-ul, calul, cu un calm desăvârşit, face un stop impecabil, pe piept şi linişteşte mingea sub copită. Acesta este momentul dorit de primar și surprins cu maximă acurateţe, de artist.

Din nefericire, câteva secunde mai târziu, mingea se sparge sub apăsarea grelei copite a năbădăiosului bidiviu, spre nemulţumirea ambelor echipe şi mai ales a ungurilor care, frustraţi că nu mai pot continua jocul, au sărit la bătaie… Aşa a început bătălia de la Şelimbăr, câştigată de voievodul Mihai Viteazul, la 18 octombrie 1599.

Trebuie să fim recunoscători domnului primar Huja şi artistului plastic care s-au gândit să ne ofere, imortalizat pentru istorie, un asemenea moment deosebit. Vă mulţumim, stimaţi domni, pentru generozitatea costisitoare arătată cisnădienilor şi nu numai!

Statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul, cu bilă sub copita calului, ar trebui introdusă, imediat, în patrimoniul cultural naţional, cel puţin, dacă nu, chiar în cel al UNESCO şi promovată ca obiectiv turistic internaţional, de mare interes.

Dincolo de gluma amară, ma gandesc ca bila trebuie să aibe legatură cu echilibrul măreţei statui… Probabil că, dacă nu s-ar fi pus, acolo, sub copita calului, ansamblul s-ar fi aflat în pericol de prăbuşire, în orice moment, aşa cum s-a întâmplat cu cel mai înalt brad din ţară, în iarnă care a trecut. Soluţia aleasă și neințeleasă arată mai mult ca o cârpeală decat ca o sclipire de inspirație artistică. O adaugire fără sens la un monument în valoare de 270.000 euro, din banii cisnădienilor, care s-a dorit a fi un simbol al orașului. Oamenii locului trebuie să cunoască fiecare element cu valoare de simbol, al monumentului. Ce răspuns aveți, domnule primar, la întrebarea firească: “Ce reprezintă bila de sub copita calului?”

În mod normal, în anul 2019, ar fi urmat să fie executată şi statuia ecvestră a regelui Ferdinand, în valoare de vreo 250.000 euro, aprobată în Consiliul Local Cisnădie. Din motive necunoscute, încă, lucrarea de artă nu a mai fost realizată spre marea durere a cisnădienilor care, acum, privesc cu ochii în lacrimi, spre locul unde aceasta urma să fie amplasată.

Să fi fost de vină deficitul descoperit, anul trecut, de Curtea de Conturi Sibiu? Cine ştie dar, nu-i nimic, sunt convins că statuia regelui Ferdinand se va face cât de curând, mai ales că domnul Huja spune că are ditamai excedentul de 3.035.070 lei, adică vreo 628.370 euro. Aţi văzut, doar, că marile idei ale primarului se nasc din excedente… Bugetare, desigur!

Declaraţii de avere 2020

Între timp au fost făcute publice, conform legii, declaraţiile de avere pentru anul 2020. În cea depusă de domnul primar Huja apar câteva modificări semnificative, faţă de anul precedent.

În primul rând apare terenul intravilan în suprafaţa de 1.131m2., pe care l-a primit drept donaţie, soţia, doamna Maria Huja. Vă spuneam eu, într-un articol precedent, că cei din familia Huja sunt foarte norocoşi…

Casa, aflată tot în proprietatea doamnei Huja pierde din suprafaţă vreo 13 m2, de la 230 m2 declaraţi în 2019, la 217 m2, declaraţi în 2020. În schimb apare un garaj de 60 m2, cât suprafaţa locuibilă a unui apartament normal, cu două camere. Probabil, domnul primar a dorit să-şi poată întoarce autoturismul în interior.

Vinde Peugeot-ul din 2005 şi Volkswagen-ul Tuareg din 2015, cu care câştigase precedentele alegeri şi cumpără un frumos BMW X5 full options, cu banii jos pentru ca nu a declarat vreun credit sau leasing. Preţurile unui asemenea bolid variază între 65.000 euro şi 125.000 euro, în funcţie de dotări şi motorizare. Vezi aici: www.bmw.ro

La alegeri noi, maşină nouă şi foarte scumpă, aşa cum îi şade bine unui primar gospodar!

Creşte şi depozitul în lei de la 59.186 lei, la 80.497,33 lei şi apare un altul nou-nouţ, de 3.500 euro.

Au mai crescut: salariul anual de la 81.653lei, în 2019, la 100.838 lei, în 2020 şi pensia, de la 15.984 lei, în 2019, la 25.680 lei, în 2020.

Şi pensia soţiei creşte, ba mai mult, aceasta încasează dividende în valoare de 47.540 lei de la S.C. Două Generaţii H&H S.R.L. Aici este de remarcat un lucru… Această companie, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, a fost înregistrată în data de 19 Octombrie 2018, are sediul în localitatea Râu Sadului şi obiectul principal de activitate, conform CAEN, Restaurante. La finalul anului 2018, conform bilanţului depus, compania a înregistrat un profit net de 21.449 lei. La acest moment, încă nu este depus bilanţul pentru anul 2019, termenul fiind prorogat până la 31 iulie 2020, din cauza pandemiei Covid -19. Va fi interesant se vedem noile cifre în baza cărora au fost repartizate dividendele doamnei Maria Huja, în valoare de, aproximativ, 10.000 euro.

Nici cea mică, managerul Spitalului Orăşenesc Cisnădie, doamna Maria Delia Mincă, nu stă rău deloc, la capitolul avere personală. Se vede că a studiat în Germania… Bravo! O familie frumoasă, de oameni gospodari.

Una peste alta, este limpede că averea personală, de bugetar, a domnului primar Huja este pe un frumos trend ascendent, indiferent de crize şi pandemii…

În campania electorală de anul trecut, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis a descris foarte limpede viziunea domniei sale…

„România normală este ţara în care cetăţeanul este în centrul preocupărilor statului şi ale instituţiilor statului, nu invers. Cum au definit cei care au guvernat în ultimii trei ani. România normală este ţara în care şcolile sunt sigure, bine dotate, în care orice copil are şansa să se realizeze prin educaţia pe care o primeşte. România normală este ţara în care cel în suferinţă găseşte uşor un spital modern, bine dotat, cu un personal foarte bine calificat, dedicat meseriei. România normală este ţara în care românii se întorc, în care locurile de muncă se crează şi nu mai este nimeni obligat să plece. România normală este cea în care legea este lege pentru toţi, este ţara în care hoţii stau la puşcărie, nu la butoanele politice. România normală este ţara în care politicienii încurajează independenţa sistemului judiciar şi a judecătorului, nu încearcă să pună acest sistem sub control politic. România normală este ţara în care politicienii vor să ocupe funcţii pentru a rezolva problemele societăţii, nu pentru a-şi rezolva propriile probleme, multe dintre acestea penale”. Vezi aici: www.digifm.ro

Recitind frumoasele cuvinte spuse de domnul preşedinte Klaus Iohannis, am avut o revelaţie… Domnul primar Gheorghe Huja este în slujba Cisnădiei sau Cisnădia este în slujba domniei sale? Că îi merge foarte bine este limpede însă, tot acelaşi lucru îl pot spune şi cisnădienii?

Oare domnul preşedinte Klaus Iohannis ştie cum arată “România normală”, acolo, în teritoriu, foarte aproape de casa domniei sale?

8 COMMENTS

 1. Macheta statuii lui Mihai Viteazul a fost amplasată în centrul Cisnădiei
  Turnul sfatului 02 August 2018
  Prima statuie a lui Mihai Viteazul călare, din județul Sibiu, a fost amplasată în centrul Cisnădiei, în zona pietonală amenajată în fața primăriei. Deocamdată, statuia este doar o machetă a celei de bronz, aflată în lucru.
  Statuia este rezultatul unui concurs de soluții lansat de administrația din Cisnădie în luna martie a acestui an, în urma căruia câștigătoare a fost desemnată lucrarea unui profesor al Facultății de arte platice din Capitală. În total au fost depuse cinci oferte în cadrul acestei proceduri, cea câștigătoare solicitând investiții de aproximativ 200.000 de euro.
  Macheta la scara 1:1 a statuii desemnată câștigătoare a fost amplasată, săptămâna aceasta, în centrul Cisnădiei, pentru o zi, pentru a fi analizat modul de amplasare. Mai apoi, macheta a fost transportată la Arad, unde va fi turnată statuia de bronz care urmează să fie amplasată permanent în centrul orașului la începutul lunii noiembrie. “Îmi doresc ca unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului să devină statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Zilele acestea, cisnădienii au putut observa, în fața primăriei, macheta la scara 1:1. Sunt bucuros pentru că am auzit reacții pozitive din partea cetățenilor și sunt fericit că această statuie îi va face și mai mândri că sunt cisnădieni. Mihai Viteazul va fi reprezentat călare, în haine de gală, cu mâna dreaptă ținând hățurile, iar cu mâna stângă întinsă cu un însemn în formă de baston de căpetenie de oaste arătând către Șelimbăr. Statuie ecvestra va fi turnată din bronz și o vom putea admira din luna noiembrie a acestui an, în fața Primăriei orașului Cisnădie“, a scris Gheorghe Huja, primarul orașului Cisnădie, pe pagina sa de Facebook.

 2. Domnule “Eu”
  Dati-mi voie sa imi exprim indoiala cu privire veridicitatea la celor publicate de domnul primar.
  Acela a fost foarte probabil concurs aranjat asa cum obisnuieste clasa PSD sa faca (domnul primar e migrat de la psd).

  • Nu am analizat traseul politic al Dlui primar si nici modul in care s-a desfasurat licitatia, aspecte, care intra in atributiile celor care il sustin pentru un nou mandat la primarie si celor cu atributii in verificarea modului de desfasurare a licitatiilor.
   Pentru locuitori, platitori de taxe si impozite, este important ca banii din bugetul local sa fie cheltuiti pentru cresterea calitatii vietii acestora si nu pentru statui, Spa, porti de cimitir care nu se mai termina , concerte etc.
   Afirmatia Dlui primar, ca statuia ii va face pe locuitori mai mandri ca sunt cisnadieni, este contrazisa de nemultumirile locuitorilor privind infrastructura rutiera, de nemultumirile locuitorilor din Cartierul Arhitectilor-cartier, pe care, cu siguranta ,il va ocoli in campania electorala.

 3. Statui in loc de infrastructura edilitara in Cartierul Arhitectilor. Imaginile de pe pagina de Facebook – Rezidenti in cartierul Arhitectilor- sunt relevante.Aceleasi imagini se regasesc si pe Cisnadia adevarata.

 4. Val de nemulțumiri în Cartierul Arhitecților, transformat duminică în „Laguna Arhitecților”- Ora de sibiu

  Imaginile dezastrului dintr-un cartier nou, distrus de incompetenta si abuzuri.
  Banii din bugetul local : statui, SPA, poarta cimitir,echipa de handbal, concerte etc

 5. Tatal ( primarul) , a decis pentru fiica sa
  Dispozitia 311-2020 PRIVIND MENȚINEREA CONTRACTULUI DE MANAGEMENT AL SPITALULUI ORĂȘENESC CISNĂDIE, ÎNCHEIAT CU DOAMNA MINCĂ MARIA DELIA

  Prin aceasta dispozitie se incalca prevederile Legii 161/2003 Articolul 76 art 1 si 2.
  ANI !!!!

 6. Tot handbalul sparge pușculița și în metropola sărată (nu săracă) de la Turda. Pe când un reportaj de acolo, cu urmele unei diafane Udrea?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here