Standard&Poor’s: Deficitul guvernamental al României va crește la 3% din PIB în 2016 și la 3,5% din PIB în 2017

0
2509
Standard&Poor's:
Agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, la BBB minus/A-3, cu perspectivă Stabilă, dar totodată a avertizat că politica fiscală relaxată a guvernului ar putea duce la majorarea deficitului fiscal și a celui extern, informează un comunicat de presă al Agenției.
“Ne așteptăm ca deficitul guvernamental general să se adâncească până la 3% din PIB în 2016 de la 0,7% în 2015. Din cauza noilor măsuri, de genul unei noi runde de reducere a TVA și a accizelor, care ar urma să intre în vigoare la începutul anului următor, ne așteptăm la o nouă deteriorare a deficitului până la 3,5% din PIB în 2017”, estimează agenția de evaluare. În plus, analiștii Standard&Poor’s avertizează că dacă inițiativele legislative avute în vedere de parlamentari înaintea alegerilor, precum reducerea contribuțiilor sociale, majorarea punctului de pensie și noi creșteri salariale, nu vor fi însoțite de măsuri compensatorii atunci deficitul guvernamental ar putea să crească mai rapid decât se preconizează în prezent.

Nouă consolidare fiscală

Cu toate acestea, “credem că perspectiva (României—n.r.) de a fi inclusă încă odată în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene ar trebui să îi motiveze pe factorii de decizie să demareze din nou o consolidare fiscală, indiferent de ideologie. În acest context, credem că este puțin probabil ca majorările salariale în sectorul public să fie inversate, dar investițiile ar putea avea de suferit”, afirmă Standard&Poor’s. Potrivit agenției de evaluare, perspectiva Stabilă asociată ratingului României reflectă echilibrul între posibilitatea ca deficitului fiscal și cel extern să se majoreze, pe de o parte, și datoria guvernamentală și externă modestă, pe de altă parte.

Ar putea îmbunătăți ratingul

Standard&Poor’s adaugă că ar putea îmbunătăți ratingul României dacă consolidarea bugetară va fi reluată iar datoria guvernamentală va intra pe o traiectorie descendentă, inclusiv prin restructurarea sau privatizarea companiilor de stat și în condițiile în care cadrul de guvernanță al Românei se va îmbunătăți, ceea ce ar însemna o creștere macroeconomică și finanțe guvernamentale mai predictibile și mai stabile.

În schimb, ratingul României ar putea fi înrăutățit dacă inversarea politicilor va provoca deteriorarea semnificativă a deficitului guvernamental, datoriei și costurilor cu împrumuturile sau dacă vor reapărea dezechilibre externe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here