Agenţia de rating Standard & Poor’s a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt, în valută şi monedă locală, la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, avertizând însă că tentativele repetate ale guvernului de a interveni în justiţie ar face tot mai impredictibile politicile economice, cu efect negativ asupra încrederii investitorilor străini.
Reconfirmarea rating-ului României este susţinută de nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe în comparaţie cu majoritatea statelor din Uniunea Europeană, de perspectivele de creştere economică solidă şi de stabilitatea monedei naţionale în raport cu ţările vecine.
Agenţia de rating prognozează pentru acest an o creştere a PIB-ului real cu 4,3%, pe fondul temperării consumului şi al moderării cererii externe şi o creştere medie de 3,5% pentru următorii trei ani.
Cu toate acestea, agenţia estimează că PIB-ul pe cap de locuitor a fost de puţin peste 10.000 de dolari în 2017, al doilea cel mai scăzut din UE. Nivelul scăzut al veniturilor şi al bunăstării constrânge ratingurile, alături de deficitul bugetar, eficienţa scăzută a instituţiilor şi a guvernului şi incertitudinile politice. Potrivit Standard&Poor’s, amestecul politicului în instituţii erodează sistemele de control şi echilibru, întrucât politicile orientate pe termen scurt şi instabilitatea politică umbresc dezvoltarea economică.
De asemenea, instabilitatea politică şi tentativele repetate ale guvernului de a interveni în justiţie ar putea eroda independenţa unor instituţii importante, crea tulburări publice şi ar face tot mai impredictibile politicile economice, cu efect negativ asupra încrederii investitorilor străini, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Agenţia mai notează că politica fiscală axată pe consum susţine convergenţa veniturilor, dar lipsa iniţiativelor de reformă structurală în infrastrutură şi educaţie ar putea frâna tendinţa de dezvoltare pe termen lung.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a afirmat :
„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă rating-ul şi perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de guvern şi că ţara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini”.
Agenţia apreciază că principalii factori care ar putea îmbunătăţi ratingul de ţară şi ar conduce la o creştere economică mai stabilă şi previzibilă, respectiv la o mai bună administrare a finanţelor publice, sunt consolidarea cadrului de guvernanţă, înregistrarea unei traiectorii mai solide în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice nete pe o traiectorie descendentă.