Split TVA a fost un eșec total! “Din peste sute de mii de agenți economici plătitori de TVA, doar 398 au ales Split TVA”

0
1152

Dumitru Mihalescu, deputat PNL, a spus că cei 398 de agenți economici care s-au înmatriculat voluntar în sistemul de plată defalcată a TVA reprezintă un argument pentru eliminarea măsurii guvernamentale.

„Am solicitat de la Ministerul Finanțelor Publice o evaluare a numărului de agenți economici care s-au înscris voluntar în sistem, a celor care au fost înmatriculați automat, precum și asupra veniturilor aduse la buget. După ce am primit datele oficiale de la Ministerul Finanțelor Publice, concluzia este una clară! Split TVA a fost un eșec total! Astfel, de la introducerea acestei măsuri, numărul agenților economici care s-au înmatriculat voluntar în sistemul plății defalcate a TVA este de 398 de contribuabili! Așadar, din peste sute de mii de agenți economici plătitori de TVA, doar 398 au ales Split TVA”, spune deputatul, potrivit unui comunicat de presă.

Sistemul TVA split a fost introdus de Guvern prin Ordonanța 23/2017 și prevede că firmele plătitoare de TVA trebuie să își deschidă un cont separat în care să încaseze și din care să plătească TVA-ul. De la 1 ianuarie 2018, sistemul a devenit obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la plata TVA. Firmele care se înscriu voluntar în sistemul split TVA beneficiază de o reducere de 5% a impozitului pe profit.

„De asemenea, numărul total de agenți economici înmatriculați ca urmare a debitelor restante este de 17.993, din care peste 12.000 sunt agenți economici aflați în insolvență! Așadar, și pe această componentă rezultatele sunt dezastruoase. De departe cel mai mare eșec al măsurii este cel privitor la veniturile aduse la buget! Dacă Guvernul se lăuda că Split TVA va aduce 5-6 miliarde de lei suplimentar la buget în fiecare an, în primele trei luni din 2018 încasările din TVA au fost la 91,4% față de programul de încasări!”, a adăugat deputatul.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here