Spaţii industriale, comerciale şi birouri, de peste 1,3 mld. Euro, livrate în 2018, de dezvoltatorii imobiliari

0
647

Datele centralizate de compania de consultanţă imobiliară Activ Property Services arată că valoarea totală a proprietăţilor comerciale, de birouri şi industriale livrate în 2018 a fost de 1,3 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de anul anterior.

Analiza a luat în considerare proprietăţile cu o suprafaţă închiriabilă de peste 3.000-5.000 de metri pătraţi, finalizate pe parcursul anului trecut la nivel naţio­nal, construite atât în scop speculativ (adică destinate închirierii), cât şi pen­tru uz propriu.

Cristian Negrea, directorul departamentului de evaluări al Activ Property Services:

„Evolutia pozitivă a pieţei imo­biliare a dus anul trecut la livrarea a peste 1.425.000 m2 de spaţii comer­ciale, birouri şi spaţii industriale la nivel naţional. Valoarea de piaţă a acestor proprietăţi este estimată la peste 1,3 miliarde euro, în creştere cu 21% faţă de valoarea stocului finalizat în 2017.“

Creşterea a fost determinată în special de evoluţia spectaculoasă a segmentului industrial, unde livrările au fost cu 63% mai mari, dar şi de influenţa scăderii yield-urilor (randamentelor) pentru proprietăţile reprezentative.

Aproximativ 38% din valoarea totală de 1,3 miliarde euro este aportul noilor clădiri de birouri, în timp ce spaţiile industriale au reprezentat 36% din total, iar spaţiile comerciale (centre comerciale, parcuri de retail, unităţi de tip big box) au cumulat 26% din valoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here