Șomerii de lungă durată vor beneficia de orientare personalizată și vor încheia un acord de integrare în muncă cu Serviciul public de ocupare a forței de muncă

0
1234

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul ANOFM nr. 254/2018 pentru aprobarea Procedurii privind punerea în aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi a modelului acordului de integrare în muncă.

Practic,  Guvernul aplică Recomandarea CE din 15 februarie 2016, privind integrarea pe piața forței de muncă a șomerilor de lungă durată (2016/C 67/01), prin asigurarea unui cadru legislativ și de coordonare interinstituțională”.

Recomandarea Consiliului privind integrarea pe piața muncii a şomerilor de lungă durată vizează înregistrarea acestor persoane la Serviciul public de ocupare a forței de muncă.

Serviciile publice de ocupare împreună cu alți parteneri trebuie să ofere orientare personalizată șomerilor de lungă durată, ceea ce presupune asigurarea faptului că toate aceste persoane fac obiectul unor evaluări individuale aprofundate și că li se oferă consiliere cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. Totodată, serviciile publice de ocupare trebuie să îi informeze cu privire la ofertele de locuri de muncă și la sprijinul disponibil în diferitele sectoare ale economiei, în diferitele regiuni și în alte state membre, în special prin intermediul serviciilor europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES).

Recomandarea Consiliului mai prevede și încheierea unui acord de integrare în muncă cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. Acest acord ar trebui să cuprindă cel puțin o ofertă individuală de servicii în vederea găsirii unui loc de muncă și identificarea unui punct de contact unic.

Documentul publicat în Monitorul oficial:

    • Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă încheie, în scris, cu fiecare şomer de lungă durată înregistrat, care nu poate beneficia de Garanţia pentru Tineret, un acord de integrare în muncă, într-un termen ce nu va depăşi 18 luni de la data înregistrării ca şomer.

• Procedura reglementează  încheierea  acordului  de integrare în muncă de către şomerii de lungă durată înregistraţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, care nu pot beneficia de Garanţia pentru tineret.

• Persoanele cu statut de şomer de lungă durată, respectiv persoanele care sunt şomeri pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, au posibilitatea de a încheia la expirarea perioadelor menţionate un acord de integrare în muncă cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă  judeţene  sau  a municipiului Bucureşti, în a căror evidenţă sunt înregistrate.

• Acordul de integrare în muncă va cuprinde:
a) scopul;
b) prezentarea detaliată a serviciilor specializate furnizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, potrivit legii, propuse a fi acordate şomerului de lungă durată în funcţie de nevoile sale specifice, astfel încât să se asigure creşterea şanselor de ocupare ale acestuia;
c) informare cu privire la serviciile care pot fi oferite, potrivit legii, şomerului de lungă durată în funcţie de nevoile sale specifice de către alte entităţi din domeniul public;
d) obiectivele, termenele şi obligaţiile asumate de către părţi prin semnarea acordului de integrare în muncă;
e) durata;
f) modificarea;
g) încetarea.

• La expirarea perioadelor de 6 și 12 luni, persoanele care au statutul de şomer de lungă durată sunt invitate la sediul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti în a căror evidenţă sunt înregistrate, în vederea informării cu privire la serviciile prevăzute la lit. b) şi c) de mai sus.

• Persoanele care au statutul de şomer de lungă durată şi care, în urma informării îşi exprimă opţiunea de a beneficia de aceste servicii încheie în scris cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti acordul de integrare în muncă.

• Pe perioada pentru care se încheie acordul de integrare în muncă, persoanele care au statutul de şomer de lungă durată rămân înregistrate, în condiţiile prevăzute de lege, în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea  forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa.

• Agenţiile  pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a monitoriza  periodic  situaţia individuală a persoanelor care au statutul de şomer de lungă durată cu care au încheiat acorduri de integrare în muncă sub aspectul schimbării nevoilor specifice ale acestora şi de a propune modificarea în mod corespunzător a acordului de integrare în muncă. Text realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here