Soluția instanței în cazul Harinvest este deosebit de importantă pentru menținerea încrederii investitorilor în piața de capital românească

0
759
asociatia brokerilor

Asociația Brokerilor din piața de capital consideră că soluționarea cazului Harinvest de către Curtea de Apel Pitești va aduce un plus de încredere investitorilor, dovedind că mecanismele solide de reglementare și supraveghere la care sunt supuse societățile de servicii de investiții financiare (intermediarii), operatorul de piață și Depozitarul Central permit trasabilitatea tuturor operațiunilor și identificarea părților vinovate în cazul unor incidente. Prin soluția dată de instanță, clienții Harinvest păgubiți în luna noiembrie 2013 prin vânzarea neautorizată a activelor acestora își vor putea recupera aproape integral pierderile.

Managementul riscului și protejarea activelor clienților sunt obligațiile principale ale oricărui intermediar, iar încălcarea acestor obligații trebuie să atragă după sine corecțiile necesare, astfel încât atât investitorii, cât și ceilați intermediari din piață, să fie cât mai puțin prejudiciați. Chiar dacă incidente legate de fraudă se pot produce în orice piață și în orice domeniu, este important ca acestea să fie identificate, penalizate, iar părțile prejudiciate să reintre în drepturi, pentru a se menține încrederea investitorilor din piața respectivă.

Anterior soluționării în justiție a cazului Harinvest, Fondul de Compensare a Investitorilor (F.C.I.), la care toți intermediarii din piața de capital sunt membri, a demarat, în luna noiembrie 2017, procedura de plată a compensațiilor în acest caz, cei peste 100 de investitori prejudiciați primind despăgubiri în limita a 20.000 euro prevăzută de sistemul de compensare al pieţei, valoarea totală a despăgubirilor apropiindu-se de un milion de euro.

Decizia definitivă a Curții de Apel Piteşti prin care s-a dispus anularea tranzacţiilor de tip sell out efectuate între societatea de servicii de investiții financiare Harinvest şi Banca Comercială Română (B.C.R.), derulate în 2013, şi repunerea în situația anterioară, prin achitarea de către B.C.R. a sumei de 19,71 milioane lei către debitoarea Harinvest, va permite plata aproape integrală către investitori a sumelor rămase după despăgubirea acordată de F.C.I., precum și recuperarea de către Fond a sumelor utilizate pentru despăgubire. În acest fel, vor fi repuși în drepturi investitorii păgubiți, iar F.C.I. va putea să își reîntregească fondurile, aspecte care nu pot fi decât benefice pentru piața de capital românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here