Devalizarea Loteriei de catre Intrarom si Socrates Kokkalis…Rocco din Braila…A ajuns agent STASI si partener de afaceri privat al lui Voiculescu puscarie…Intermedierea a fost facuta de Doru Bostina si romanul Arnoutou…

0
6630

În anul 1993, sub conducerea fostului ministru de finanţe George Danielescu şi a secretarilor de stat Mircea Boulescu, Aurel Berea, Nicolae Văcăroiu, Iacob Zelenco, Daniel Dăianu şi Florin Georgescu, Loteria Română a semnat cel mai păgubos contract din istoria instituţiei. Contractul în cauză, dincolo de aspectele economice, a fost încheiat cu firma grecului Socrates P. Kokkalis, fost agent al STASI (serviciul secret al RDG).

Şi ca afacerea să fie completă, firma grecească, respectiv INTRACOM, şi-a vândut în anul 2006 subsidiara INTRACOM Telecom unei companii ruseşti, subsidiara altei companii ruseşti condusă de un presupus apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi de un board director compus din foşti specialişti ai U.R.S.S. Legăturile grecilor de la INTRACOM cu diferite companii, precum OTE (care deţine Romtelecom SA şi Cosmote) şi relaţiile cu fostele şi actualele servicii de informaţii germane, acoperite de umbrela Kremlinului, reflectă “interesele străine” de România!

Cine este Socrates P. Kokkalis?!

Afaceristul grec Socrates P. Kokkalis s-a născut în Grecia, pe 27 mai 1939. Tatăl său, profesorul Petros Kokkalis a ocupat funcţia de Ministru al Sănătăţii sub Comitetul Politic de Eliberare Naţională, în timpul Războiul Civil din Grecia (1945-1949). După înfrângerea Partidului Comunist, din care făcea parte, Petros Kokkalis, împreună cu familia, s-a refugiat pentru o scurtă perioadă în România, unde şi-a finalizat şi studiile. Apoi a emigrat în Germania de Est, unde a lucrat ca lector universitar şi fizician personal pentru Walter Ulbricht – conducătorul Republicii Democrate Germania. În aceste condiţii istorice, Socrates P. Kokkalis a absolvit liceul I.L. Caragiale din Bucureşti, după care a studiat fizica şi electronica la universităţi din Berlin şi Moscova, stabilindu-se în 1965 la Atena.

Presa greacă a relatat: “Kokkalis a fost recrutat de STASI”

În virtutea faptului că tatăl său lucra pentru Walter Ulbricht, tânărul Socrates Kokkalis avea permisiunea autorităţilor de a călători singur, cu maşina personală, în Berlinul de Vest, de unde se întorcea încărcat cu diferite produse (whisky, gin şi parfumuri) prohibite în perioada respectivă în RDG. Aflat sub urmărire, Socrates Kokkalis este prins în flagrant de agenţi ai STASI, în timpul unui transport toate bunurile fiind confiscate, inclusiv maşina acestuia cu care se deplasa. Profitând de acest aveniment, conducerea STASI dă ordin ca Socrates Kokkalis să fie contactat şi recrutat. Pentru executarea misiunii este trimis locotenentul Karl Haids Detzer, care se întâlneşte cu Socrates pe 25 ianuarie 1963. Întrevederea se dovedeşte un succes, S. Kokkalis fiind recrutat de STASI şi încadrat în Divizia XV sub numele conspirativ “Rocco”, având codul numeric “953/63”. Dosarul personal din arhiva STASI este înregistrat “MfS XV 953/63/”, de la dreapta la stânga: anul recrutării, numărul recrutului, numărul diviziei din care făcea parte şi iniţialele Ministerului Securităţii Statului al fostului RDG.

Faptul că afaceristul Kokkalis opera sub pseudonimul “Rocco” a fost stabilit, în urma cercetărilor, de magistratul german Berhard Broher, în ianuarie 1997. Broher a adăugat atunci, că după 1990 “colaborarea fierbinte” dintre Kokkalis (Rocco) şi STASI a trecut “la un alt nivel”.

„Kaskadeur” şi operaţiunea „Kaskade”

După ce s-a restabilit definitiv la Atena, în 1965, Socrates Kokkalis a devenit reprezentantul companiilor Est-Germane, RFT şi Elektrotechnik. În anul 1975, în parteneriat cu un grup de afacerişti din RDG, înfiinţează Compania INTEGRA, iar după numai doi ani, în 1977, compania este reorganizată, fiind redenumită INTRACOM – specializată, încă de la început, în fabricarea de echipamente pentru telecomunicaţii şi componente IT. Ulterior, dezvoltă un întreg lanţ de firme surori, respectiv: Intrasoft, Intrasoft International, Intrakat, Intramet şi Intralot.

Acestă mutare economică fusese gândită şi coordonată de Alexander Schalck-Golodkowski (rus după tatăl natural, adoptat în 1940 de familia Schalck), numit în 1966 director al Departamentului pentru Comerţ Exterior al RDG, organ cunoscut sub denumirea “KoKo” (Kommerzielle Koordinierung), dar şi al „Komplexprogramm 2000”, iar din 1967 devine ofiţer special la Ministerul Securităţii Statului (STASI).

Până în anul 1984, Socrates Kokkalis a trecut de la pseudonimul “Rocco” la numele de cod “Kaskadeur”, semn că devenise un agent important, însărcinat cu operaţiuni speciale, ce au determinat, se pare, strângerea relaţiilor dintre Grecia şi RDG. Totul s-a derulat în cadrul “Operaţiunii Kaskade”, ce urmărea „infiltrarea de agenţi est-germani la vârful clasei politice de la Atena, în vederea obţinerii de informaţii secrete nu doar cu privire la Grecia şi sistemul său de apărare, ci mai ales privind NATO şi Statele Unite” (Raport STASI, semnat de maiorul Koch). Operaţinuea s-a derulat în perioada anilor 1980-1990, timp în care, prin intermediul relaţiilor lui Kokkalis din mediul politic şi de afaceri din Grecia, Divizia HA/III din cadrul STASI, însărcinată cu spionajul extern,şi-a ramificat „antenele”.

În noiembrie 1996, Uve Smidt, ofiţer în cadrul trupelor speciale de poliţie ZERV-1 (Berlin) a declarat, în faţa unei Comisii Parlamentare, că autorităţile germane cercetează informaţii potrivit cărora compania INTRACOM a aparţinut de fapt Germaniei de Est. Ofiţerul a mai adăugat totodată, faptul că autorităţile germane investighează legăturile secrete dintre S. Kokkalis şi activităţile lui Alexander Schalck-Golodkowski, acuzat între timp de înşelăciune şi delapidare.

Legăturile INTRACOM Telecom – Rusia

Din anul 2005, INTRACOM este reorganizată în companie de tip holding, denumităINTRACOM HOLDINGS SA, specializată în computere şi software pentru sisteme de securitate, activităţile sale fiind împărţite companiilor membre INTRACOM Telecom (sisteme de telecomunicaţii), INTRACOM IT Solutions (computere şi componente IT) şi INTRACOM Defense (sisteme de apărare şi securitate), coordonată din funcţia de Chief Executive Officer (CEO) de Socrates Kokkalis.

Din iunie 2006, INTRACOM Telecom este controlată de compania rusească JSC SITRONICS, care a achiziţionat o participaţie de 51% din compania grecească. Compania rusească JSC SITRONICS (LSE:SITR) este subsidiara tehnologică a altei companii ruseşti de tip holding, respectiv JSFC SISTEMA (în rusă: Sistemul) – lider pe piaţa serviciilor din Comunitatea Statelor Independente.

JSFC SISTEMA este deţinută în proporţie de 62,1% de oligarhul rus Vladimir Evtushenkov, care deţine şi funcţia de Preşedinte al Consiliului Director, un apropiat al preşedintelui Vladimir Vladimirovich Putin (în 2003, Vladimir Evtushenkov împreună cu directorul gigantului Gazprom, Alexei Miller, l-a însoţit pe preşedintele Putin în vizita oficială făcută la Londra – informaţie speculată pe larg în presa britanică).

“INTRACOM” se extinde pe „zonele fierbinţi”

După ce în iunie 2006 JSC SITRONICS – Rusia a achiziţionat 51% din INTRACOM Telecom – Grecia, compania grecească a cunoscut o expansiune fără precedent, în special spre zonele “fierbinţi” ale planetei. Astfel, pe 27 martie 2007, în sala Palatului Kremlin, în prezenţa preşedinţilor Vladimir Putin şi Hu Jintao, reprezentantul JSC SITRONICS, Evgeniy Utkin, a semnat un Memorandum de colaborare cu ZTE CORPORATION, companie deţinută în proporţie de 51.8% de Guvernul Chinez, reprezentată de Hou Vaigui. ZTE CORPORATION este unul dintre cei mai mari producători de echipamente şi piese de schimb pentru reţele de telecomunicaţii, din 1997 devenind companie publică listată pe Shenzhen Stock Exchange, iar din 2004, un pachet de 16.7% din acţiunile companiei a fost listat şi pe Bursa de la Hong Kong.

“SITRONICS TS” partenerul ECHELONCorporation

La aceeaşi dată la care se anunţa semnarea contractului cu chinezii de la ZTE, pe 27 martie 2007, conducerea SITRONICS Telecom Solutions – Cehia (companie membră aJSC SITRONICS – Rusia, subsidiară a AFK SISTEMA – Rusia) a anunţat lansarea Programului Pilot “UTILIS – Real – Time Smart Metering System”, aplicat pentru reţeaua electrică a “J.P. ELEKTROPRIVREDA HZ HB MOSTAR” – mare producător şi distribuitor de energie, cu peste 200.000 de clienţi în Bosnia şi Herţegovina.SITRONICS TS a conceput programul “UTILIS Real-Time Smart Metering System” (Sistemul de Control Inteligent în Timp-Real) în anul 2006, în parteneriat cu ECHELON Corporation şi PLC Technology. Primul client care a achiziţionat această utilitate a fost Stadtwerke Feldkirch, furnizorul de energie al municipiului Feldkirch din Austria. Obiectul contractului era diminuarea costurilor la furnizarea de energie precum şi informatizarea sistemului în “beneficiul clienţilor”, în conformitate cu directivele Europene pentru “eficientizarea consumului de energie.”

Partenerul SITRONICS TS – Cehia este, după cum aminteam, ECHELONCorporation (NASDAQ: ELON), liderul mondial în controlul reţelelor informatice la care sunt conectate toate dispozitivele electronice şi aparatele digitale. Informaţiile obţinute prin interceptarea undelor electromagnetice, specialitatea ECHELON, denumite semnale, fac parte din categoria SIGINT, subdivizată funcţie de tipul de unde interceptate. Cea mai veche categorie a SIGINT o constituie COMINT (Communications Intelligence), contemporană cu utilizarea comunicaţiilor radio în scopuri militare şi diplomatice.

Prezenţa “JSC SITRONICS” în Arabia Saudită, Siria şi Pakistan

După finalizarea proiectelor IP Core/WiMAX din Arabia Saudită şi Wireless Rural Network (Reţeaua Rurală) din Siria, compania rusească JSC SITRONICS, anunţa, pe 14 iunie 2007, deschiderea unei noi subsidiare în oraşul Lahore, din Pakistan. Denumită „SITRONICS Telecom Solutions Pakistan Co. Limited”, noua subsidiară este condusă de Ahmad Sayed, ce ocupă funcţia de general manager. După numai opt zile, pe 22 iunie 2007, conducerea JSC SITRONICS anunţa oficial semnarea unui acord de 7 milioane USD cu WATEEN TELECOM – cea mai mare companie de comunicaţii din Pakistan, reprezentată la negocieri de directorul Tariq Malik. Conform contractului, SITRONICS va furniza companiei pakistaneze produsele sale, “FORIS NG Billing” şi “Customer Care”, împreună cu mai multe soluţii de administrare a reţelei, ce au menirea “de a facilita extinderea ofertei pe piaţa locală a companiei WATEEN TELECOM”.

Asocierea cu „OTE” în Muntenegru

Tot în iulie 2007, INTRACOM Telecom a anunţat semnarea unui contract în valoare de 4,5 milioane de euro cu compania MTEL – operator de telefonie mobilă înfiinţat foarte recent, pe 9 mai 2007, în Republica Muntenegru. MTEL (m:tel) a apărut prin asocierea companiilor Telekom Srbija şi Ogalar BV (Olanda). Interesant este faptul că Telekom Srbija (furnizor de telefonie fixă, mobilă şi internet cu sediul central la Belgrad) este deţinută în proporţie de 20% de compania grecească OTE cea care deţine şi 54% din ROMTELECOM S.A. şi 100% din operatorul GSM, COSMOTE – condus de Evangelos Martigopoulos. Pe de altă parte, celălalt acţionar de la MTEL, compania Ogalar BV (de tip off-shore),este deţinută la vedere de compania Delta Holding din Serbia, proprietatea lui Miroslav Miskovic.

Revenind la compania OTE (Hellenic Telecommunication Organization), pe 3 noiembrie 2006, aceasta şi-a înstrăinat participaţia de 90% deţinută la ArmenTel (cea mai mare companie de telecomunicaţii din Armenia), tot către o companie rusească, respectiv OJSC Vimpel-Communications.

Compania VimpelCom, locul doi pe piaţa operatorilor de telefonie mobilă din Federaţia Rusă, deţine şi majoritatea acţiunilor la compania KaR-Tel (K-Mobile) din Kazahstan şi 100% din Ukrainian RadioSystems (operator GSM din Ukrainian). În context, trebuie amintit că INTRACOM, compania condusă de Kokkalis este principalul furnizor de tehnică şi echipamente pentru OTE (Romtelecom SA şi COSMOTE).

„INTRACOM” atacă strategic pe termen lung !

Strategia economică a „INTRACOM”, atacarea pieţelor de comunicaţii din Orientul Mijlociu, Asia şi Europa de Sud-Est, trădează în parte interesele strategice ale ruşilor din spatele JSFC SISTEMA (SISTEMUL), companie ce deţine JSC SITRONICS şi controlul cu 51% în compania grecească INTRACOM. În afara contractelor şi relaţiilor de afaceri deja prezentate care, foarte interesant, se derulează fără excepţie începând din 2006 (după ce SITRONICS a achiziţionat INTRACOM), compania de telecomunicaţii derulează în prezent proiecte similare în: Republica Costa Rica, din 2003, în partenerait cu „Instituto Costarricense de Electricidad y de Comunicacion” (ICE), India, în parteneriat cu„Tech Mahindra Limited –TechM” (deţinută de Mahindra & Mahindra Limited cu 57% şi British Telecommunications Plc., cu 43%), Polonia, din 17 iulie 2007, în parteneriat cu POLKOMTEL (PlusGSM). Prin acest ultim contract în valoare de 1,6 milioane de euro, semnat cu PlusGSM, se va realiza extinderea Sistemului SS7, deja existent, de “Monitorizare a Semnalului”. La PlusGSM (POLKOMTEL), cel mai mare operator de telefonie mobilă din Polonia, cu 13,1 milioane de abonaţi, un pachet de 19,61% din acţiuni este deţinut de compania Vodafone – care operează şi în România.

Relaţiile cu Loteria Română

În iunie 1992, la numai şapte luni după instalarea în funcţia de ministru pentru fostul Minister al Economiei şi Finanţelor a lui George Danielescu, Loteria Română semnează un contract cu INTRACOM, compania grecească de tip holding, administrată de Socrates Kokkalis. Contractul negociat fără licitaţie, pentru o perioadă de 10 ani (1993-2003), semnat fără număr de înregistrare, având ca obiect realizarea “unui sistem informatizat” pentru gestionarea jocurilor Loteriei, a fost şi este clasificat în categoria informaţiilor “secret de serviciu” datorită unei clauze severe de confidenţialitate. În 2000, printr-un act adiţional, fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea, a prelungit valabilitatea contractului până în anul 2013, valoarea totală fiind de peste 86 milioane USD. Conform acestui contract, din totalul încasărilor CN Loteria Română SA, grecii de la INTRACOM primesc 75% din încasările la jocurilor de tip video-loterie şi 31% de la pariurile în cotă fixă. Prin acelaşi contract, LOTROM SA a instalat şi controlează reţeaua de comunicaţii prin satelit (VSAT-Very Small Aperture Terminal) a Loteriei, proiect finalizat în 2002.

Reţeaua economică din România

În prezent, grecii de la INTRACOM operează în România prin următoarele societăţi private ale holding-ului, respectiv: INTRACOM SA, INTRALOT SA, INTRACOM HOLDINGS INTERNATIONAL Ltd.,-Cyprus (off-shore), INTRAROM SA şi LOTROM SA din Bucureşti. Foarte interesant, acţionarii SC LOTROM SA sunt companiile Intrarom SA –Bucureşti, Morton Fininvest Holding SA, Intralot Ltd. (off-shore), Switel Corporation – Vaduz, Liechtenstein (off-shore) – ce aparţine fostului vicepremier Gheorghe Copos. Acţionarii,persoane fizice ai LOTROM, sunt grecii Antonopoulus Constantinos şi Tsoukalidis Konstantinos, alături de cetăţeanul român Petre Ion, iar funcţia de administrator este deţinută de Mihai Liviu Gherman, fiul lui Oliviu Gherman, fost preşedinte al PDSR/PSD şi fost ambasador la Paris. Mihai Liviu Gherman mai este asociat alături de partenerul grec de la LOTROM, Tsoukalidis Konstantinos, şi la societatea INTRAROM SA – Bucureşti, înfiinţată tot în anul 1993, la care mai sunt asociaţi: Arnaoutou Valentin, Bîrlea Teodor, Chiriţă Ionel Marin, Constantinescu Cătălin Iulian, Bolohan Mihai, Dumitru Florin Victor, Rusu Anca Daniela şi Turcu Carmen. Această societate a câştigat, încă de la înfiinţare, licitaţii ca pe “bandă rulantă”, la instituţii de stat cum ar fi: C.F.R., Ministerul Justiţiei (fiind vorba de programul de informatizare a instanţelor), CN Loteria Română SA, Romtelecom (deţinută azi de grecii de la OTE). În anul 2000, firma INTRAROM SA devine acţionar, cu 15% la LOTROM SA, alături de cele trei off-shore-uri înmatriculate în cunoscutele paradisuri fiscale Liechtenstein, Luxemburg şi Cipru.

Filiera Bittner – Petrache – Năstase

Petre Ion, cel care deţine 9% din LOTROM SA, apare asociat în nu mai puţin de 27 de societăţi comerciale, alături de Alexandru Bittner şi Adrian Petrache (grupul de afacerişti asociat de presă fostului Premier Adrian Năstate). Alexandru Bittner este un afacerist israelian, acomodat cu spaţiul economic românesc încă dinainte de 1989, cu penetrare la toate nivelurile statului român, “finanţator de taină” al familiei Năstase, ce derulează afaceri cu diverse regii sau societăţi cu capital de stat, cum sunt Petrom SA şi R.A-A.P.P.S., afaceri imobiliare, intermedieri, finanţări, utilizând ca acoperire funcţia de director deţinută la Hotelul Minerva din Bucureşti – proprietatea firmei de turism israeliene EWTR. Gheorge Copos este proprietarul firmei off-shore Switel Corporation, înmatriculată la Vaduz, Liechtenstein, ce apare şi ea în acţionariatul LOTROM SA. Acestă firmă, Switel Corporation (SwiTel seamănă oare cu SwissTelecom?! Ce coincidenţă!) mai apare ca acţionar la SC Rom Tour SRL alături de Alexandra Klein, unde administrator este Roza Gilio Giuzepe, marele „client” al Loteriei Române, dar şi la SC Ana Electric SRL (firma lui Gheorghe Copos), la care deţine numai 6,75%. În aceste condiţii, o serie de întrebări rămân deschise şi anume: Cine controlează jocurile Loteriei Române sau cine „face jocurile” pe piaţa telecomunicaţiilor din România?!

Citeste mai mult pe Dezvaluiri.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here