Situaţia absorbţiei de 0% a fondurilor europene aferente exerciţiului financiar 2014 – 2020 crează îngrijorări în Parlament pentru 23 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie

0
935
fonduri-europene

Îngrijorările există de la începutul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbţie europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro – n.r.) pe care România le are la dispoziţie”, a declarat comisarul european, la finalul întâlnirii de la Parlament cu membri comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat.

„În principal, ne preocupă ca instituţiile de management şi control să fie cât mai curând acreditate, pentru că numai astfel România poate trimite facturi şi noi putem plăti facturi. Mă interesează şi voi încerca să aflu de ce merge aşa de încet rata de contractare, pentru că sunt şi alte state, de pildă, care nu au încă acreditate aceste instituţii, dar Irlanda, de exemplu, a contractat 80% din suma pentru 2014 – 2020. În România media de contractare este de 5%. Pentru mine indicatorii principali sunt rata de contractare şi cât se plăteşte pe teren pentru beneficiari. Acestea vor fi principalele teme de discuţie cu Guvernul”, a mai spus Corina Creţu.

Întrebată dacă a primit explicaţii pentru aceste întârzieri din partea autorităţilor române, Creţu a spus că „toate Guvernele întâmpină dificultăţi”.

„Este o politică complicată, deci nu aş arăta cu degetul. Cred că trebuie să lucrăm împreună să rezolvăm aceste lucruri”, a precizat ea.

Corina Creţu a menţionat că autorităţile române beneficiază de ajutorul unor experţi din partea Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative, dar şi pentru recuperarea întârzierilor.

„În cei doi ani de zile au fost peste 200 de întâlniri între reprezentanţii Guvernului, vorbesc la nivel tehnic, şi ai Comisiei Europene, tocmai pentru că am creat acest grup pentru o mai bună implementare care include cele opt state membre care au avut întârzieri masive la momentul învestirii mele şi am detaşat cei mai buni experţi care sunt pe teren aproape la două săptămâni, în diferite ministere. Deci, din acest punct de vedere, cred că lucrăm foarte bine să îmbunătăţim capacitatea administrativă şi să recuperăm întârzierile”, a adăugat Corina Creţu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here