Aceştia îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre salariaţi şi Guvern.
Insistenţa guvernanţilor de a aplica, din 2018, modificările aduse Codului Fiscal, inclusiv trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator, stârnesc în continuare ample reacţii din partea angajaţilor.
Sindicaliştii Cartel Alfa cer demiterea Ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi solicită preşedintelui României să medieze conflictul social dintre partenerii sociali şi Guvern. „Avem un ministru al muncii cinic care nu este preocupat de piaţa muncii, care nu înţelege legislaţia şi nici rolul şi semnificaţia poziţiei publice pe care o ocupă. Măsurile pe care le promovează acum, prin dezinformare şi minţind în toate datele pe care le prezintă public, prin dezinteresul pe care îl are faţă de lucrătorii din sectorul economic, prin gândirea feudală faţă de lucrători sunt împotriva lucrătorilor şi vor avea consecinţe grave, greu de estimat în amploarea lor, atât în plan social, dar şi economic”, se arată în comunicat.
Sindicaliştii amintesc faptul că în întreaga Europă se discută despre Pilonul Social European şi măsurile necesare pentru a restabili dimensiunea socială, o distribuţie mai echitabilă a rezultatelor economice între capital şi lucrători, o piaţă a muncii corecte şi funcţionale şi sisteme de protecţie eficiente.
„În condiţiile în care în România se intregistrează cea mai mare inechitate de venituri şi aproape un sfert din lucrători intră în categoria săracilor, guvernul merge înainte cu măsuri aiuritoare, nesusţinute de niciun segment al societăţii (inclusiv Consiliul Investitorilor Străini s-a exprimat împotriva acestei măsuri), care duc societatea în direcţia opusă: precarizarea şi împovărarea lucrătorilor, lipsirea lor de drepturi în faţa angajatorilor şi deteriorarea serviciilor publice”, se arată în document.
Codul Fiscal propus de guvern, care realizează transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, nu face decât să întărească regimul sclavagist în România. Întreaga povară a întreţinerii sistemelor publice de securitate este susţinută exclusiv din buzunarul lucrătorilor. „Având în vedere toate acestea, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” solicită demiterea de urgenţă a Ministrului Muncii şi, având în vedere starea de conflict social, cerem Preşedintelui României să îşi asume rolul constituţional de mediator între părţile implicate: Guvern şi partidele de guvernământ, pe de o parte, şi partenerii sociali de cealaltă parte (confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative)”, încheie Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.
Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Nivelul contribuţiilor va scădea cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat, spunea Ministerul Finanţelor. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.