SILICON VALLEY A AVUT O SĂPTĂMÂNĂ DE COŞMAR

0
1306
The Googleplex – sediul central Mountain View, California, în 2016. Foto: Michael Short/Bloomberg/Getty Images.

O nouă investigație iniţiată de Casă Alba arată că guvernul american măreşte presiunea, intensificând supravegherea începută asupra companiilor Big Tech.

Săptămâna trecută a fost una dificilă pentru Silicon Valley. Comitetul Judiciar al Casei Albe a anunţat luni că va lansa oficial o anchetă antitrust privind “concurenţa pe pieţele digitale”. Este de aşteptat ca aceasta să vizeze jucători majori din domeniul tehnologiei, cum sunt Facebook, Google, Apple şi Amazon. Ştirea privind ancheta arată că Big Tech a intrat în atenţia Washington DC, după ce s-a aflat că Departamentul de Justiție și Comisia Federală de Comerț își intensifică supravegherea asupra practicilor companiilor Big Four din domeniul tehnologiei. “Internetul a oferit avantaje enorme americanilor, inclusiv o creștere a oportunităților economice, aducând investiții masive și creând noi căi educaţionale online”, a declarat Jerrold Nadler, președintele Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanţilor. „Există dovezi tot mai clare că cei care deţin controlul căilor de acces la internet şi-au extins influenţa asupra arterelor cheie ale comerţului online, asupra comunicării şi conţinutului”.

Ancheta Camerei, remarcă publicaţia Politico, este prima investigație antitrust într-un domeniu anume, pe care Congresul SUA a lansat-o în ultimele decenii. Aceasta va include atât constatări asupra stării de fapt în zona companiilor din tehnologie, cât și asupra potențialelor practici anticoncurențiale pe care le întreprind acestea. În plus vor avea loc o serie de audieri ale subcomitetul antitrust care se vor axa pe “creșterea puterii pieței online”. Președintele subcomitetului, Reprezentantul David Cicilline, a declarat reporterilor că va avea loc “o amplă anchetă a acestor platforme digitale pentru o înțelegere mai profundă a modului în care piața cade şi de ce internetul nu funcționează aşa cum ar trebui. Apoi vom vedea ce este de făcut în privinţa acțiunii de reglementare legislativă a domeniului”. Cicilline a adăugat că „este de aşteptat că anchetă să se încheie înainte de suspendarea lucrărilor celui de-al 116-lea Congres şi că destructurarea firmelor din domeniul tehnologiei ar reprezenta ultima opţiune”. “Sunt luate în calcul toate posibilităţile” a încheiat Cicilline.

Federal Trade Commission și US Department of Justice au lansat, separat, propriile anchete în Silicon Valley. Federal Trade Commission a supravegheat îndeaproape Amazon și Facebook iar UD Department of Justice, companiile Apple și Google. Conform Wall Street, Facebook și Google se așteaptă să fie principalele țintele ale guvernului. Anchetele celor două agenţii vor fi axate, în primul rând, pe chestiuni antitrust. Acordul intermediar între cele două agenții nu are legătură cu vreo acţiune de cercetare deja începută în vreuna dintre companii.

Agenţia Reuters remarca luni, 3 iunie, că următorul pas va fi decizia celor două agenții de lansare a unei investigații de fond, ceea ce ar putea însemna un proces mult mai îndelungat. Cu toate că informaţiile nu sunt certe, piețele deja au reacţionat. Efectul seriei de rapoarte privind controlul intensificat al guvernului federal în Silicon Valley s-a simţit, luni, pe Wall Street când indicele Nasdaq a scăzut cu 1,6%. Acţiunile companiei Facebook şi ale companiei Google Alphabet au înregistrat scăderi substanţiale de 7,5% şi respectiv 6,1%, în timp ce Amazon şi Apple au înregistrat scăderi ceva mai mici, 4,6% şi 1%.

Vestea, nu tocmai bună, pentru Silicon Valley este că guvernul federal, încet dar constant, a început să intensifice supravegherea asupra companiilor din tehnologiei după ce, anterior, a avut o abordare foarte relaxată. În ultima vreme, Congresul a invitat la audieri, în mod repetat, mai multe persoane aflate în poziţii importante, de conducere pentru a-i chestiona în legătură cu practicile companiilor şi ale pieţei. Atât parlamentarii actuali cât și candidații la alegerile de anul viitor s-au exprimat în sensul înăspririi modului de reglementare a celor mai mari jucători din piaţa de tehnologie și influența culturală exagerată a acestora. “Google are prea multă putere pe care o foloseşte pentru a lovi în întreprinderile mici, pentru a înăbuși inovația și pentru a întoarce jocul pieţei în favoarea sa. E timpul să luăm poziţie în faţa acestor practici!”, a declarat senatorul și candidatul 2020, Elizabeth Warren, pe Twitter, ca răspuns la anunţul supravegherii Google de către Departmentul de Justiţie al SUA. De asemenea, Facebook se află în curs de investigare din cauza scandalului Cambridge Analytica. Şi aici se aşteaptă amenzi uriaşe. Nu în ultimul rând, Curtea Supremă a SUA a decis recent că utilizatorii iPhone pot acţiona în judecată compania Apple, în baza legii antitrust, pentru problemele semnalate în legătură cu App Store.

În timp ce Statele Unite abia se trezesc şi înţeleg necesitatea reglementării domeniului tehnologiei, Silicon Valley este deja în focuri, în Uniunea Europeană, unde supravegherea activităţii industriei s-a soldat, în ultimii trei ani, cu amenzi în valoare totală de 9,2 miliarde de dolari. Eforturile continue ale Uniunii Europene, în acest sens, includ în prezent posibilitatea de a lua măsuri împotriva Apple ca răspuns la o plângere formulată de Spotify pentru limitarea accesului la serviciul Apple Music. Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat luni reporterilor că Uniunea Europeană aștepta în prezent un răspuns de la Apple, înainte de a demara investigaţia.

Faptul că oficialii federali și parlamentarii sunt de acord cu investigarea Silicon Valley, reprezintă una dintre puținele situaţii în care cele două partide, republican şi democrat, colaborează. Reglementarea industriei tehnologice şi controlul influenței Big Tech a devenit o cauză a progresiştilor de stânga, sprijinită de republicani. “Big Tech are prea multă putere”, a declarat senatorul Ted Cruz, în lună martie, pe Twitter. Indiferent dacă atenția sporită a Washingtonului asupra Silicon Valley va conduce la rezultate spetaculoase sau la sancțiuni financiare, aşa cum s-a întâmplat în Europa, declanşarea investigaţiilor reprezintă un bun început. “Întrucât tehnologia și-a extins cota de piață, au apărut din ce în ce mai multe întrebări privind competitivitatea onestă”, a declarat republicanul Doug Collins, membru al Comitetului Judiciar al Camerei. “Privirea noastră bipartizană asupra concurenței pe piețele digitale ne oferă șansa de a răspunde la aceste întrebări și, dacă este necesar, de a lua măsuri”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here