Și ENGIE a driblat plata taxelor ?

0
2804
ENGIE

Comisia Europeană a demarat o anchetă aprofundată” care vizează grupul energetic ENGIE, suspectat că a pus la punct „două scheme” financiare pentru a nu plăti o parte dintre impozitele datorate Luxemburgului, bucurându-se de complicitatea Ducatului.

„Comisia se teme că mai multe decizii fiscale anticipate emise de Luxemburg ar fi oferit GDF Suez (devenit între timp ENGIE – n.r.) un avantaj nejustificat faţă de alte societăţi, ceea ce încalcă regulile UE privind ajutoarele de stat”, se arată într-un comunicat al Executivului european publicat luni.

Acorduri din 2008

Mai exact, ancheta vizează acorduri fiscale încheiate „din septembrie 2008” de Luxemburg cu GDF Suez, privind două tranzacţii financiare din perioada 2009 -2011, în interiorul grupului.

„Se pare că o parte importantă a profitului înregistrate de GDF Suez în Luxemburg, prin intermediul acestor două scheme nu au fost impozitate deloc”, afirmă Comisia. „Dacă se va confirma acest lucru, înseamnă că GDF Suez a beneficiat de un ajutor de stat ilegal”, a subliniat Bruxelles-ul.

Contactat de AFP, grupul energetic a anunţat că „ia notă” de deschiderea procedurii şi că aşteaptă decizia finală.„ENGIE se angajează să coopereze în totalitate cu Comisia”, a adăugat compania, prezentă din 1933 în Luxemburg, unde are peste 300 de angajaţi, dar unde nu a comunicat cifra de afaceri.

Luxemburgul se apără

„Luxemburgul consideră că nu a fost acordat niciun tratament fiscal deosebit şi niciun avantaj selectiv societăţilor din grupul ENGIE în Luxemburg”, a reacţionat Ministerul luxemburghez de Finanţe într-un comunicat, angajându-se să furnizeze „toate informaţiile cerute de Comisie”.

Prima dintre cele două tranzacţii vizate de anchetă a avut loc în 2009, între LNG Luxembourg şi GDF Suez LNG Supply, iar cea de-a doua a fost făcută în 2011, între Electrabel Invest Luxembourg şi GDF Suez Treasury Management. Ambele au fost tratate de Luxemburg „în mod incoerent”, a subliniat C.E.

Dublă neimpozitare

Pe de o parte, Luxemburgul le-a permis debitorilor să acţioneze ca şi cum această tranzacţie a reprezentat un împrumut: ei au putut astfel să deducă dombânzile generate din profitul impozabil în Luxemburg.Pe de altă parte, creditorii au putut să se comporte ca şi cum tranzacţia nu reprezenta un împrumut, ci o dobândire de participaţii, astfel că veniturile obţinute din tranzacţie au fost considerate o remunerare a capitalului şi scutită de impozit, potrivit legislaţiei luxemburgheză.

„Această schemă fiscală duce, după toate dovezile, la o dublă neimpozitare”, a explicat Comisia.Un purtător de cuvânt al C.E. a refuzat luni, în briefingul de presă zilnic, să evalueze suma vizată de anchetă.Statul francez este principalul acţionar al ENGIE, cu 32,76% din capital, potrivit site-ului grupului.

1,6 milioane de clienți în România

ENGIE deţine una dintre cele două companii de distribuţie de gaze naturale din România. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc aproximativ 1,6 milioane de clienţi, operează o reţea de 18.500 km în 19 judeţe din sudul României şi Bucureşti şi au 3.650 de angajaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here