Sfârşitul anului 2017 a reprezentat apogeul creşterii economice a Europei de Est

0
1426

Bloomberg scrie că economiile României şi Bulgariei deja încetinesc în timp ce în cele mai mari state din Europa de Est creşterea economică a accelerat, acesta fiind un semn că apogeul a fost atins.

Cu creşteri salariale accelerate care impulsionează cererea, dar şi cu o înviorare a zonei euro care stimulează exporturile, Polonia, Ungaria şi Slovacia au raportat vineri un avans mai mare al Produsului Intern Brut  în cel de-al patrulea trimestru al anului 2017. În acelaşi timp, România şi Bulgaria au înregistrat încetiniri ale creşterii economice.

„Dinamica din regiune este foarte pozitivă, susţinută de boom-ul zonei euro”, a declarat Jakub Rybacki, economist la o bancă din Varşovia. Fostele naţiuni comuniste ale UE au descoperit o zonă de confort, cu o combinaţie între rate scăzute ale dobânzilor şi cerere puternică atât locală, cât şi din străinătate care alimentează un boom de la Praga la Bucureşti. Dar dat fiind că aceste economii funcţionează la sau peste potenţial, iar băncile centrale încep să majoreze costurile de împrumut, creşterea este posibil să scadă în acest an. Şomajul fiind la un nivel minim record în regiune înseamnă că anumite companii se vor chinui să găsească muncitori, neputându-şi satisface comenzile şi clienţii.

Din punct de vedere al creşterii economice, ţările est-europene au continuat să depăşească zona euro, unde PIB-ul a crescut cu numai 2,7% în al patrulea trimestru.

  • Economia Poloniei a crescut cu 5,1%, cel mai rapid din ultimii şase ani.
  • Creşterea economiei maghiare a accelerat la 4,4%, determinată de servicii şi de construcţii.
  • Slovacia a crescut cu 3,5%, depăşind ritmul celui de-al treilea trimestru.
  • România a încetinit până la 6,9%, de la 8,8%, dar rămâne performerul din Europa de Est, după câteva valuri de reduceri fiscale şi creşteri ale salariului minim şi ale salariilor din sectorul public.

Însă bariere se pun în faţa creşterii economice, pe măsură ce băncile centrale din Republica Cehă şi România înrăutăţesc politica monetară. Slovacia va fi o excepţie datorită noii fabrici Jaguar Land Rover Plc, care va începe să deruleze operaţiuni în acest an şi să continue să alimenteze expansiunea economică a ţării.

Zoltan Arokszallasi, economist la o bancă din Viena, a declarat într-o notă: „Am putea fi aproape de vârful ciclului. Ţările care cresc în prezent la viteze destul de mari – în special România, dar şi o parte din Cehia şi Polonia – ar putea înregistra o încetinire a creşterii anuale în 2018”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here