Senatul are posibilitatea să voteze majorarea plafonului de scutire de TVA

0
1578
tva-frauda

Pentru a fi aplicată, propunerea legislativă  de majorare a plafonului de scutire de TVA trebuie să primească şi acordul Comisiei Europene. Astfel, firmele înfiinţate înainte de 1 ianuarie 2017 ar urma să fie obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA dacă depăşesc plafonul 220.000 de lei în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2017 şi data de 1 a lunii următoare celei în care va intra în vigoare actul normativ.

Prevederile propunerii legislative nu vizează microîntreprinderile care depăşesc plafonul de scutire, ci persoanele impozabile care au statutul de mică întreprindere în sens de TVA.  Modificarea plafonului se poate face doar cu aprobarea UE.

Plafonul de la care firmele vor fi obligate să se înregistreze în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA), ar putea fi majorat de la 220.000 de lei,  la 300.000 de lei.

Persoanele impozabile înfiinţate înainte de 1 ianuarie 2017 ar urma să fie obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA dacă depăşesc plafonul 220.000 de lei în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2017 şi data de 1 a lunii următoare celei în care va intra în vigoare actul normativ (perioadă de referinţă), scrie avocatnet.ro.

 În cazul în care nu vor depăşi acest indicator în perioada de referinţă, aceste firme vor fi obligate să solicite codul de TVA doar dacă vor realiza, până la finalul anului în curs, o cifră de afaceri de cel puţin 300.000 de lei, cu menţiunea că la determinarea acestui plafon va fi luată în considerare şi cifra de afaceri realizată în perioada de referinţă. În ceea ce priveşte firmele înfiinţate în perioada de referinţă, aşa cum am definit-o anterior, acestea vor fi obligate să obţină codul de TVA dacă vor depăşi, în intervalul respectiv, plafonul de 220.000 de lei.

Înregistrarea va fi obligatorie şi pentru acele firme mici ce nu vor atinge plafonul indicat în perioadă menţionată, dar care îl vor depăşi pe cel de 300.000 de lei până la 31 decembrie 2017. Excepţie de la aceste prevederi vor face persoanele impozabile pentru care obligaţia solicitării înregistrării în scopuri de TVA ar interveni ulterior datei de 1 a lunii următoare celei în care documentul analizat va intra în vigoare.

 Astfel, acestea nu vor fi nevoite să solicite înregistrarea în scopuri de TVA decât în situaţia în care vor depăşi noul plafon, de 300.000 lei, până la sfârşit de 2017. Totodată, persoanele impozabile care se vor constitui după data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a noilor prevederi vor fi obligate să plătească TVA doar în cazul în care vor avea, de la înfiinţare şi până la final de 2017, o cifră de afaceri de cel puţin 300.000 de lei.

Potrivit proiectului de act normativ, firmele care s-au înregistrat în scopuri de TVA în perioada de referinţă, ca urmare a depăşirii plafonului actual de scutire (220.000 de lei), vor putea solicita, începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care vor intra în vigoare noile prevederi, scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA, cu condiţia să nu fi depăşit şi plafonul de 300.000 de lei.

Scoaterea din evidenţa firmelor plătitoare de TVA va fi posibilă şi pentru firmele ce au obţinut codul de TVA până la final de 2016 şi nu au depăşit, anul trecut, plafonul de 220.000 de lei. Astfel, acest lucru va putea fi cerut începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care actul citat se va aplica, cu respectarea condiţiei menţionate şi anterior: încadrarea în noul plafon, de 300.000 de lei, până la data solicitării.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here