Senatul a adoptat proiectul lui Orlando Teodorovici de impozitare a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei; totodată, nici şefii de stat nu vor mai fi exceptaţi

0
670

În favoarea actului normativ au votat 76 de senatori şi 16 s-au abţinut. Senatul este prima Cameră sesizată, iar propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă depusă de Teodorovici prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei cu 50%. Eugen Teodorovici a depus, între timp, şi un amendament care a fost deja adoptat pentru ca pensia stabilită în baza principiului contributivităţii să nu fie taxată.

De asemenea, a fost adoptat un amendament care stabileşte că vor fi impozitate şi indemnizaţiile de peste 7.000 de lei ale şefilor de stat. Amendamentul a fost depus de senatorul UDMR Tanczos Barna.

„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ de jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici. Măsura impozitării pensiilor speciale face parte dintr-un set de proiecte de lege depuse de Eugen Teodorovici la Senat, în nume propriu, în calitate de senator PSD, după ce aceste măsuri au fost anunţate iniţial ca ordonanţe de urgenţă.

Propunerea de impozitare a pensiilor speciale a stârnit însă critici dure din partea beneficiarilor de pensii speciale, mai ales din partea magistraţilor, care au anunţat că măsura anunţată de Teodorovici ar constitui o încălcare a independenţei justiţiei.

Vor fi impozitate următoarele pensii:                   

pensiile de serviciu de la Curtea Constituţionale, Curtea de Conturi, ale judecătorilor şi procurorilor, personalului auxiliar din instanţe şi de la INEC, funcţionarilor publici parlamentari, personalului aeronautic, personalului corpului diplomatic şi consular indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale senatorilor şi deputaţilor şi cele prevăzute de Codul Administrativ pensiile militare: MApN, MAI şi SRI indemnizaţiile foştilor şefi de stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here