Senatul a adoptat Legea salarizării: Creşteri salariale de până la 30%, apentru angajaţii ANAF din ţară

0
1481
anaf_bani_conturi

Propunerea legislativă privind Legea Salarizării Unitare -salarizarea personalului plătit din fonduri publice- a fost adoptată cu amendamente, în ședința de marți a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost votat cu 85 de voturi “pentru”, 12 abţineri şi 10 voturi “împotrivă”.

“Parlamentul României a adoptat programul de guvernare care prevede o nouă lege a salarizării, care prevede creşteri în medie de 56% ale salariilor şi o anvelopă în pus de 32 de miliarde în patru ani. Legea era necesară pentru corectarea disfuncţionalităţilor din sitemul de salarizare care presupun: nu întotdeauna conducătorul instituţiilor are şi cel mai mare salariu. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari. În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferenţă între administraţia centrală, cea teritorială şi locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituţie, corectarea disfuncţionalităţilor salariale pe principiul ”la muncă egală, salarii egale”, la care se adaugă vechimea şi nivelul studiilor, spunea ministrul Muncii, Lia Vasilescu.

Angajaţii din direcţiile regionale ale Fiscului vor avea creşteri salariale de până la 30%, potrivit unui amendament adus a Legea Salarizării Unitare. Astfel că lefurile lor se vor alinia la cele ale angajaţilor instituţiei de la nivelul central. Asta înseamnă că nu vor mia exista diferenţa salariale de la o structură la alta, pentru aceeaşi funcţie. Acest amendament a fost introdus după ce, săptămâna trecută, angajaţii ANAF au intrat în grevă cerând majorarea salariilor în noul proiect de lege.

Senatorii au respins, în cadrul dezbaterilor din Comisia de muncă, un articol din lege care prevedea recalcularea pensiilor speciale şi militare, urrmând ca o lege separată să stabilească modalitatea de calcul. Ministrul Muncii a explicat că singura modificare de structură s-a făcut în privinţa salarizării din administraţia publică locală, ca un prim pas al descentralizării.

“Urmeazã ca salariile sã fie stabilite în funcţie de nomenclator şi ierahie de către consiliile judeţene şi locale prin hotărâri de consilii judeţene şi consilii locale. Atenţie, nu de primari sau de către preşedinţii de Consilii judeţene, ci de Consilii locale şi judeţene. (…) Impactul bugetar este de 32 de miliarde de lei până în anul 2020, de 43 de miliarde de lei până în anul 2022. Aici nu avem nicio problemă de comunicare cu MFP, aşa cum s-a sugerat. Am spus acelaşi lucru şi noi şi ministerul de Finanţe, încă de la început”, a mai spus Vasilescu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here