Senatorul liberal Florin Cîțu acuză PSD că a forțat Comisia Națională de Prognoză să umfle datele astfel încât să credibilizeze programul de guvernare al partidului care a câștigat alegerile

0
1939
Senatorul liberal Florin Cîțu acuză PSD că a forțat Comisia Națională de Prognoză

Comisia Naţională de Prognoză ( CNP ) a revizuit în sus prognoza de creştere a economiei până în 2020, aceşti indicatori stând la baza construirii proiectului de buget pentru 2017.

Astfel, pentru 2017, estimarea de creştere a fost revizuită de la 4,3% în Prognoza de toamnă la 5,2% în cea actuală, pentru 2018 de la 4,5% la 5,5%, pentru 2019 de la 4,7% la 5,7% şi pentru 2020 de la 4,2% la 5,7%.

Construcţia proiectului de buget pe anul 2017 are la bază o creştere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 1,4%, conform Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. ( MFP )

“Ultimul scandal public în baza căruia MFP a făcut rectificările bugetare pozitive a avut la baza informaţiile şi prognozele care conform legii sunt furnizate Ministerului de Finanţe, pentru întocmirea bugetului, de către Comisia Naţională de Prognoza (CNP).

Aceeaşi comisie a furnizat, conform legii, datele pentru bugetul pe 2017. Legea de funcţionare a comisiei spune că pentru întocmirea bugetului pentru anul viitor se foloseşte prognoza de toamnă a comisiei. În cazul nostru prognoza publicată de CNP în noiembrie 2016. În acea prognoza PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei iar creşterea economică reală la 4.3%.

PSD şi Liviu Dragnea au publicat programul de guvernare care include, printre alţi indicatori, PIB-ul nominal şi creştera economică în 22 septembrie 2016 şi 9 Octombrie 2016. Cifrele nu coinicideau cu cele publicate în noiembrie 2016 de CNP.

În decembrie 2016 Liviu Dragnea a prezentat şi bugetul pentru 2017. Bineînţeles a folosit indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016″, a spus Cîțu.

Iată cum arată cifrele CNP și ale PSD:

– CNP prognoză toamnă: PIB = 807,4 miliarde de lei

          creștere economică – 4.3% din PIB.

–  Program PSD:                PIB = 815,2 miliarde de lei

          creștere economică –  5.5% din PIB.

“Liviu Dragnea a decalarat public că programul de guvernare a fost elaborat pe baza informaţiilor publice. Numai că ele nu se potriveau, cele ale PSD erau mai mari atât pentru PIB cât şi pentru creştere economică.

Dupa ce PSD a câştigat alegerile  a făcut bugetul pentru 2017. Conform legii, ministrul de finanţe ar fi trebuit să preia datele de la CNP din prognoza de toamnă 2016. Surpriză, când ne uităm la buget observăm că nu este construit pe datele CNP din prognoza de toamnă 2016 şi, incredibil, pe o prognoză de iarnă publicată de CNP cu aproximativ două luni mai devreme decât era normal.

Iata si explicatia: Prognoza de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 a preluat la literă (perioada 2017-2020) datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. E clar, nu?.

 Premierul Sorin Grindeanu declarase, pe 15 ianuarie – cu câteva zile înainte ca CNP să publice varianta „de iarnă” a prognozelor sale – că datele privind aceste estimări sunt „la zi” şi că se fac calcule „pe cărări deja bătătorite”.

„Sunt date la zi despre cadrul macroeconomic, despre creşterea economică, sunt calcule care se fac pe căi deja bătătorite. A, putem să vorbim despre modul în care se vor face acele cheltuieli bugetare, şi asta este cu totul altceva”, a precizat premierul.

CNP a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi guvernul să poată justifica bugetul pe 2017. CNP a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele ale PSD-ului şi profetului LIviu Dragnea şi să ofere o baza legală pentru întocmirea bugetului pe 2017.

Senatorul liberal spune ca dacă domnul preşedinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD nu o are o explicatie, trebuie să-şi dea urgent demisia. Cu ajutorul colegilor liberali se va depune  o plângere penală împotriva conducerii CNP.

Va aduceţi aminte cine vorbea de trucarea informaţiilor care au stat la baza rectificărilor bugetare şi cerea comisii de anchetă şi răspunderi penale?”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Acesta explica: “pentru că PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here