Sectorul bancar românesc a înregistrat la finele anului 2016 un profit net de 4,2 miliarde lei

0
1169

Aceasta ca urmare a continuării unei dinamici favorabile a cheltuielilor nete cu provizioanele, respectiv a menţinerii unor costuri de finanţare scăzute, se arată într-un raport al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Rezultatele financiare ale anului 2016 au fost influenţate favorabil de un câştig nerepetabil contabilizat ca venit operaţional de către băncile care au vândut participaţia Visa Europe. Nivelurile principalilor indicatori de profitabilitate, rentabilitatea activelor – ROA (1,1%) şi rentabilitatea financiară – ROE (10,4%), sunt superioare mediilor europene. Cota de piaţă a băncilor care au înregistrat pierderi s-a diminuat la 7,7% (faţă de 14,3% la finele anului 2015), majoritatea instituţiilor de credit persoane juridice române înregistrând rezultate financiare pozitive”, se arată în document.

Potrivit acestuia, reducerea consistentă a cheltuielilor cu dobânzile aferente depozitelor atrase de la populaţie şi companii nefinanciare a determinat creşterea profitului operaţional, precum şi a principalului său component, veniturile nete din dobânzi (56,3% din totalul veniturilor operaţionale).

Conform BNR marjele ridicate, datorate în special riscului de credit, au rămas însă o trăsătură definitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar autohton.

„Volumul disponibilităţilor în sold atrase de bănci s-a majorat, deşi ratele dobânzilor oferite au fost în scădere, iar explicaţia rezidă în factori precum elasticitatea scăzută a depozitelor la reducerea ratei dobânzii, aversiunea deponenţilor la risc şi imperfecţiunea produselor alternative de substituire a depozitelor din punctul de vedere al lichidităţii, al garantării şi al serviciilor de plată. Veniturile nete din comisioane (19,8% din veniturile din exploatare) au crescut, fiind susţinute de veniturile generate de tranzacţii bancare (ordine de plată ale clienţilor şi transferuri de numerar). Dinamica pozitivă din ultimele luni a câştigurilor din vânzări de titluri din portofoliile de instrumente financiare disponibile pentru vânzare a clasificat acest element pe a treia poziţie ca pondere în veniturile operaţionale în anul 2016 (11,3%)”, informează BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here