Secretul celei mai bune cafele cu cea mai bună apă

1
1388

Nu mai este niciun secret, cafeaua este acida dar știați că acidul oferă conținutului cănii de cafea acele arome strălucitoare și îndrăznețe pe care le iubiți? Însă, cofeina provoacă stomacul să genereze mai mult acid. 

Mai întâi câteva din beneficiile dar și dezavantajele cafelei. 

BENEFICIILE CAFELEI

Cafeaua este bogată în polifenoli; un antioxidant și fitochimic care atenuează stresul oxidativ din celulele corpului tău. Și că stresul oxidativ este vinovatul din spatele multor boli cronice.

Cofeina este un stimulent chimic care păcălește corpul să nu se simtă obosit. Moleculele de cofeină arată exact ca adenozina. Adenozina este o substanță chimică naturală pe care o produce creierul tău pentru a semnala corpului tău să se odihnească. Cofeina se leagă de receptorul de adenozină și menține neuronii să funcționeze. Cafeaua este bogată în polifenoli; un antioxidant și fitochimic care atenuează stresul oxidativ din celulele corpului tău. Și că stresul oxidativ este vinovatul din spatele multor boli cronice.

BOALĂ DE FICAT

Pe baza unui studiu publicat în BMC Public Health , consumul a 2 căni pe zi este corelat cu o reducere cu 43% a riscului de cancer la ficat. Deși motivele nu sunt cunoscute, acesta nu este singurul beneficiu pentru ficatul tău. Consumatorii de cafea au cu 20% mai puține șanse de a dezvolta boli hepatice non-alcoolice și cu 49% mai puține șanse sa moara din cauza unei boli hepatice cronice non-alcoolice

DIABET DE TIP 2

Potrivit Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, consumul de o ceașcă de cafea pe zi poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 11-17%. Experții cred că anumiți nutrienți din cafea reduc inflamația, făcându-vă corpul mai eficient în producerea insulinei.

BOALA PARKINSON

Există o legătură strânsă între boala Parkinson și cafea, studiile care leagă încă din 1968. Experții ar putea să nu înțeleagă de ce există această legătură, dar rezultatele sunt incontestabile. Iubitorii de cafea au mai puține șanse de a dezvolta boala Parkinson.

CAFEAUA VĂ AJUTĂ SĂ FUNCȚIONEZE MAI BINE CREIERUL

E adevărat! Încă o dată, datorită cofeinei. Când cofeina este sub control, stimulează organismul să elibereze mai multă noradrenalină, dopamină și serotonină. Deci ce înseamnă asta pentru tine? Să aruncăm o privire mai atentă.

ATENȚIE MAI BUNĂ

Noradrenalina, cunoscută și sub numele de norepinefrină, este o substanță chimică naturală produsă de creierul tău atunci când crede că a avut loc un eveniment stresant. De exemplu, când sorbiți cafeaua de dimineață, vă declanșează corpul în modul de luptă sau de zbor. Ca urmare, fluxul de sânge către mușchi crește, timpii de reacție și funcția cognitivă se îmbunătățesc și, brusc, acordați o atenție mult mai mare lucrurilor din jurul vostru.

MOTIVAȚIE MAI BUNĂ

Dopamina, un alt neurotransmițător precum noradrenalina

Ne îmbunătățește motivația și concentrarea și joacă un rol în modul în care simțim plăcerea. Exista un motiv pentru care prima ceașcă de cafea te face să te simți atât de bine. Serotonina! Această substanță chimică naturală este cunoscută sub numele de „chimica fericită” și funcționează prin stabilizarea stării de spirit, a fericirii și a sentimentelor generale de bunăstare. Ajută chiar la combaterea depresiei! Așa că mai ia o înghițitură și bucură-te de zi.

DEZAVANTAJELE CAFELEI

Prea mult din orice lucru bun poate avea dezavantaje, iar cafeaua nu face excepție. Mai jos sunt câteva efecte adverse ale consumului prea mult de cafea.

CAFEAUA POATE PROVOCA DURERI DE CAP

Așa e, puțin este un drum lung, dar prea mult și s-ar putea să-ți trezească capul, mai ales când iei cofeina sub formă de analgezic. Cel mai bine este să iei o pauză și un pui de somn lung.

CAFEAUA PROVOACĂ ANXIETATE

Cafeaua vă declanșează corpul într-o stare ușoară de luptă sau fugă. Deși îți menține mintea concentrată, poate agrava anxietatea și poate declanșa un atac de panică.

ABSORBȚIE SCĂZUTĂ A FIERULUI

Studiile au descoperit că cofeina reduce absorbția fierului în corpul nostru și scade nivelul de depozitare a fierului. Vestea bună: ceaiul și cafeaua instant sunt mult mai rele . Vestea proastă: trebuie să reduceți cafeaua dacă aveți deficit de fier.

PROBLEME DIGESTIVE

Deși nu provoacă probleme digestive, cafeaua crește producția de acid din stomac . Aceasta, la rândul său, poate provoca tulburări de stomac, arsuri la stomac și reflux.

Vă sugerăm să evitați să beți cafea pe stomacul gol pentru a atenua multe dintre aceste probleme. Sau adăugați niște bicarbonat de sodiu pentru a vă ușura stomacul.

CARIILE DENTARE

Bea prea multă cafea zilnic poate eroda smalțul și duce la carii dentare. Soluția: folosește pastă de dinți care întărește smalțul și evită periajul după ce bei .

ACIDUL CAFELEI VS. ACIDITATEA CAFELEI

Știați că există aproximativ 30 de acizi diferiți în cafea? Există, inclusiv aceeași care se găsesc în oțet și citrice!

Cafeaua tradițională se situează la aproximativ 4-5 pe scara pH-ului, ceea ce le face puțin mai puțin acide decât sucul de fructe. Scara pH-ului nu măsoară nivelurile de aciditate ale cafelei cum greșit știm. Aciditatea cafelei, vorbește despre note de aromă, nu despre conținutul de acid, așa cum ați putea crede. Cafeaua neagră este în general acidă și, deși nivelurile de aciditate variază în funcție de tipul de infuzie, ceașca ta de cafea măsoară aproximativ 4 sau 5 pe scara pH-ului. Cofeina provoacă stomacul să genereze mai mult acid.

Să aruncăm o privire la trei acizi majori – doi dintre ei se găsesc în cafea și al treilea în stomac.

  1. ACIDUL CLOROGENIC – În primul rand ce este acidul clorogenic natural. Acesta funcționează ca un antioxidant și contribuie foarte bine la aciditatea percepută. Se descompune în timpul procesului de prăjire a cafelei, astfel încât, ca urmare, cafeaua prăjită ușoară tind să aibă un conținut mai mare de acid clorogenic decât prăjirea mai intensă.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorogenic_acid
  1. ACIDUL CHINIC – Acidul clorogenic se descompune pe măsură ce boabele de cafea se prăjesc.  Ei bine, trebuie să se descompună în ceva, iar acel ceva este ACIDUL CHINIC. Prea mult acid chinic provoacă acea senzație de acru în stomac, așa că dacă ești deosebit de sensibil alege cafeaua prajita mediu.
  1. ACID GASTRIC – De fiecare dată când bei câteva înghițituri din cafeaua de dimineață, corpul tău crește producția de acid gastric, denumit acid gastric. Aceasta este o reacție normală. De aceea puteți sa alegeți

ALEGEȚI CAFEA CU GRAD REDUS DE ACIDITATE

Nivelurile scăzute de aciditate ale acestor boabe sunt de obicei rezultatul compoziției solului, altitudinii la care sunt cultivate și alți factori de mediu similar cu izvoarele. Ph-ul și „aromele” apei dar și varietatea de minerale sunt date de regiunea de unde izvorăsc  dar și alți factori ai mediului pot influența.

Deci, pentru a spune simplu, atunci când mărcile de cafea sau fermierii încearcă să producă un produs cu conținut scăzut de acid, regiunea contează!

Tipurile de cafea din Brazilia, Sumatra, Peru, Guatemala și Mexic sunt exemple bune ale acestui fenomen.

Cafea măcinată organică fără acid cu aromă completa de arabica – pH neutru – fără gust amar – delicat la digestie, reduce refluxul de acid – protejeaza smaltul dintilor – pentru diete fara acid.

CEA MAI BUNĂ CAFEA CU CONȚINUT SCĂZUT DE ACID

Aici găsiți o mulțime de sortimente

https://scufita-rosie.ro/module/iqitsearch/searchiqit?s=Cafea+kapi+kerala

https://scufita-rosie.ro/cafea-bio-si-inlocuitori/4751-lebensbaum-cafea-macinata-gourmet-clasic-100-arabica-bio-500-g-4012346045726

https://lumeacafelei.com/produs/puro-bio-organic-1-kg/

https://blu.coffee/cafea-de-specialitate/70-pachetul-blu-coffee.html

https://www.kfea.ro/bristot-bio-organic-cafea-macinata-200g

CEA MAI BUNĂ APĂ PENTRU CAFEA

Cafeaua este 98% apă, așa că alegerea apei pe care o folosiți va afecta aroma cafelei.

Chimia din spatele apei poate să nu vi se pară importantă dar este o componentă esențială a procesului de preparare a cafelei. Dacă vrei cu adevărat să faci o cafea de top, trebuie să te uiți la fiecare detaliu.

Nu-ți face griji dacă nu ești un expert în chimie. Alegerea celei mai bune ape pentru cafea poate fi ușoară atâta timp cât țineți cont de cele cateva recomandari.

APA DE LA ROBINET O FI BUNA? NU! 

Cafeaua nu se face cu apă de la robinet pentru că veți distruge tot ce are cafeaua mai special. Metalele grele și alți compuși existenți în apa pot modifica drastic aroma cafelei tale și va compromite cafeaua.

Nici cu APĂ FILTRATĂ? NU! 

Chimia apei are un impact enorm asupra aromei cafelei. Cafeaua are nevoie de mineralele potrivite în concentrațiile potrivite. Dar ce sa vedeți, apa filtrata nu are minerale. Asadar, aromele și gustul parfumat va lipsi și veți bea o cafea seaca fără gustul cremos, autentic.

CUM PREPĂRM CAFEAUA

Cafeaua se prepară fie la Expresor fie infuzată în filtru de hârtie, așa își păstrează cafeina și antioxidanții. Dacă totuși o faceți pe aragaz nu fierbeți apa, opriți aragazul înainte ca apa sa dea în clocot, apoi infuzati cafeaua, asa cum infuzati ceaiul.

Apa da un farmec aparte cafelei, o îmblânzește și scoate din ea cele mai innebunitoare arome. Magneziul și calciul sunt cele mai importante minerale pe care trebuie să le ai în echilibru la prepararea cafelei. Magneziul stimulează extracția aromelor mai strălucitoare ale cafelei, în principal un compus organic numit eugenol. Calciul evidențiază notele mai închise și contribuie la o senzație cremoasă în gură și le gasitit doar in apa minerala naturală, plata. Dar nu toate apele sunt potrivite pentru a scoate tot ce este mai bun din cafea.

Apa pentru cafea trebuie sa respecte cativa parametri:

  • Reziduu sec sa fie intre 75 – 250 mg/L
  • PH-ul intre 7 -7,7
  • Calciu (si magneziu sunt esentiale ) si Ca sa fie intre 17-70 mg/L
  • SODIU mai putin de 10 mg

Am ales cateva ape plate care sunt potrivite pentru cafeaua perfectă.

  • Carpatina plată – Îmi place foarte mult cafeaua preparată cu aceasta apă, echilibrul mineral potențează aroma cafelei.
  • Aqua Carpatica – la fel o apa echilibrata pentru cafea
  • Izvorul Zaganului
  • Aquatique
  • Bucovina (dar nu cea la 5 L pentru că este din alt izvor și are cantitate mai mare de minerale).

 Vă doresc momente de inspirație și nu uitați  cele mai grozave idei  au venit cu o cafea bună.

SURSA

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here