Se poate şi invers: De la extaz la agonie. Virgil Măgureanu executat silit pentru o datorie fabuloasă: 2,2 milioane euro, fără dobânzi şi penalităţi  

0
901

Primul şef al Serviciului Român de Informaţii de după Revoluţie, Virgil Măgureanu, este executat silit pentru o datorie uriaşă, urmând a-i fi scoasă la licitaţie casa din Satu Mare.

Potrivit anunțului publicat în ziarul „România liberă“, un executor judecătoresc din Oradea organizează o procedură de licitație publică pentru vila care îi aparține lui Virgil Măgureanu. După cum se știe, Măgureanu, acum în vârstă de 78 de ani, a fost primul director al SRI, pe care l-a condus de la înființarea sa, în anul 1990, până în 1997.

Potrivit anunțului, casa se va vinde prin licitație publică, la data de 6 mai 2019, și este „proprietatea debitorului Virgil Măgureanu“. Locuința este formată din demisol, parter, etaj și mansardă, are suprafața construită desfășurată de 718 metri pătrați și se vinde împreună cu terenul aferent, totalizând 1.679 de metri pătrați. Vila lui Măgureanu, scoasă acum la licitație, se află în satul Giurtelecu Hododului din județul Satu Mare. Prețul de pornire a licitației este de 134.000 de euro.

Giurtelecu Hododului este chiar satul natal al lui Virgil Măgureanu și face parte din comuna Hodod. Fostul director al SRI și-a ridicat aici o vilă, pe baza unei autorizații eliberate în anul 1994 de Primăria comunei Hodod. Autorizația de construcție s-ar fi referit însă doar la o „anexă gospodărească“, care urma să fie atașată casei vechi a familiei lui Măgureanu, nicidecum la ridicarea unei vile noi. Pe de altă parte, fondurile necesare construcției ar fi avut o sursă dubioasă. Din acest motiv, construirea vilei de la Giurtelecu Hododului a făcut și obiectul unui dosar întocmit de Brigada de Combatere a Corupției și Crimei Organizate (BCCCO) din cadrul Ministerului de Interne.

Virgil Măgureanu susținea, în acea perioadă, că dosarul i-a fost „fabricat“ încă din perioada în care era director al SRI.

Tot în această zonă din Ardeal, în anul 2007, Virgil Măgureanu a pus bazele unei afaceri cu afine, în cadrul unei firme care a fost denumită S.C. Afinul S.R.L. Investiția totală ar fi fost de circa patru milioane de euro, dintre care jumătate au reprezentat fonduri europene.

Dar afacerile din agricultură au fost, se pare, păguboase pentru fostul director al SRI, astfel că, în acest moment, la Tribunalul Satu Mare se desfășoară un proces care ar putea decide insolvența firmei Afinul. În acest dosar, societatea comercială a lui Virgil Măgureanu are calitatea de debitor. Printre creditori se numără orașul Cehu Silvaniei, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, o firmă cu sediul în SUA, denumită Firstcom LLC, precum și mai multe persoane fizice. Procesul a început în august 2018, iar următoarea ședință a acestui dosar este programată la data de 10 aprilie 2019.

Satul Giurtelecu Hododului se află în apropierea orașului Cehu Silvaniei, unde firma Afinul a deținut un imobil cu suprafața de 2.800 de metri pătrați – fostul sediu, din perioada comunistă, al Întreprinderii de Legume și Fructe. În anul 2018, și acest imobil, al firmei lui Măgureanu, a fost scos la licitație. Creditorul care a cerut executarea silită a fost tot firma Firstcom LLC.

Foarte interesant este faptul că această firmă îl are ca reprezentant legal pe Marian Măgureanu, acesta fiind chiar fiul cel mare al lui Virgil Măgureanu. Potrivit datelor disponibile pe site-ul opencorporates.com, compania FIRSTCOM.LLC are sediul în statul american Kentucky și îl are drept manager pe Marian Măgureanu.

Afacerea cu afine nu a fost însă singura activitate economică în care s-a implicat fostul director al SRI. Astfel, în anul 2015, Virgil Măgureanu a pus și bazele unei firme care să se ocupe de fabricarea băuturilor alcoolice. Această firmă s-a numit S.C. Codrul SM Srl. și avea sediul tot în Giurtelecu Hododului. Tot în această localitate, la începutul anului 2018, Virgil Măgureanu a mai înființat o firmă, SC Excelent Fruct SRL, specializată în cultivarea arbuștilor și a pomilor fructiferi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here