Salariile angajaților din țările din estul Europei sunt semnificativ mai mici decât cele din vest. România este printre țările UE în care salarilul minim este unul foarte mic comparativ cu nivelul de trai din țară. O propunere venită de la vârful Europei ar putea schimba acest lucru.
Salariul minim din România și din alte țări ar putea deveni egal cu cel al statelor din vestul Europei. Este o propunere a lui Frans Timmermans, candidat la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.
Frans Timmermans a lansat la Varșovia ideea de a se introduce un salariu minim european care să se aplice în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a se reduce diferența dintre bogaţi şi săraci, transmite AFP.
„Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană, echivalent în fiecare ţară membră cu 60% din salariul mediu în statul respectiv”, a spus politicianul olandez.
„Trebuie să se pună capăt muncii plătite cu 3 euro pe oră”, a adăugat el.
În România, salariul mediu pe economie este de 5.163 de lei, iar dacă planul lui Timmermans va deveni realitate, 60% din salariul mediu ar însemna că salariul minim din România ar ajunge undeva la 3.000 de lei pe lună.
Chiar el a precizat faptul că salariile din est și din vest sunt foarte diferite, chiar dacă costul vieții nu diferă chiar așa de tare. Ca un exemplu, în 2017 salariul minim în Bulgaria era de 235 euro/lună, iar în Luxemburg de 1. 999 euro/lună.
Implementarea unui salariu minim european se lovește însă de o opoziție puternică. Frans Timmermans propune impozitarea cu 18% a marilor corporaţii în funcţie de beneficiile lor realizate în Uniunea Europeană. De asemenea, acesta mai propune și implementarea unor măsuri prin care nivelul de viaţă între ţările UE să devină relativ egal. Timmermans mai propune, de asemenea, liberul acces al cetățenilor UE la serviciile de sănătate din toate țările membre uniunii.