Se poate intra în 2019 fără un buget votat de Parlament? Da, în România

0
723

România ar putea intra în noul an fără un buget de stat aprobat de Parlament. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că dezbaterea şi votul asupra legii bugetului întârzie, pentru că subiectul nu a fost discutat până acum, în CSAT.

Potrivit unor surse s-ar fi iscat noi tensiuni între Guvern şi şeful statului, pe tema împărţirii banilor pentru serviciile secrete. Această variantă a fost însă infirmată de reprezentanţii Executivului.

Proiectul de buget pe 2019 ar fi trebuit să fie deja pe masa Guvernului, că mai apoi să fie legiferat în Parlament, până la vacanţa de Crăciun, însă negocierile bat pasul pe loc.

Atât premierul, cât şi ministrul Finanţelor spun că aşteaptă discuţia cu preşedintele din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării de la mijlocul săptămânii viitoare şi evită să spună dacă bugetul va fi votat de Parlament până la finele acestui an sau în ianuarie.

Premierul României: 

Eu sper că vom primi și avizul CSAT, am întotdeauna o gândire optimistă. Astăzi vom avea ultimele discuții și vom vedea care este stadiul″.

Ministrul Finanţelor: 

Joi nu a intrat în guvern, apoi avem CSAT, dacă se ajunge acolo apoi se stabilesc paşii de urmat, avem de luat avize, paşi care sunt obligatoriu de parcurs. Nu e niciun fel de problema legată de bani, de deficit, nu sunt motive de acest fel”.

Guvernul are nevoie de avizul CSAT pentru bugetele instituţiilor din domeniul securităţii şi al apărării.

Potrivit unor surse, în şedinţa de ieri a CSAT reprezentanţii serviciilor secrete ar fi cerut suplimentarea bugetelor pentru 2019, iar preşedintele Klaus Iohannis ar fi susţinut că toate instituţiile de forţă au nevoie de mai mulţi bani.

Ministrul finanţelor neagă însă că s-ar fi ajuns la o astfel de discuţie, la fel şi premierul. Liderul ALDE vorbeşte însă de un impas.

Şeful Senatului: “Legea bugetului pentru anul 2019 va fi adoptată până la finalul anului dacă se va rezolva impasul de la CSAT″.

Pe de altă parte, discuţiile pe tema bugetului sunt motiv de tensiuni în interiorul coaliţie de guvernare. Potrivit unor surse, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu este nemulţumit că nu a fost consultat iar la proiectul bugetului au lucrat doar funcţionarii ministerului finanţelor şi consilierul premierului, Darius Valcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here