Se estimeaza ca indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România s-a redus, în decembrie 2016, faţă de luna anterioară, la valoarea de 61,3 puncte, fiind în scădere cu 4,3 puncte faţă de valoarea consemnată în exerciţiul anterior

0
1564
indicatorul de încredere macroeconomică al CFA

Se estimeaza ca indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România s-a redus, în decembrie 2016, faţă de luna anterioară, la valoarea de 61,3 puncte, fiind în scădere cu 4,3 puncte faţă de valoarea consemnată în exerciţiul anterior.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de CFA România (asociaţia analiştilor financiari certificaţi internaţional)  în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care se doreşte să se cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii – şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România s-a redus, în decembrie 2016, faţă de luna anterioară, la valoarea de 61,3 puncte, fiind în scădere cu 4,3 puncte faţă de valoarea consemnată în exerciţiul anterior.

Indicatorul condiţiilor curente a fost de 75, valoare în scădere cu 2,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor s-a redus cu 5,4 puncte, până la valoarea de 54,5 puncte, se arată într-un comunicat al CFA România.

     În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni au consemnat un curs anticipat de 4,5000 (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5000 (valoare în scădere cu 100 pips faţă de cea consemnată în exerciţiul anterior).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2018/ianuarie 2017) a avut o valoare mediană de 1,50%, în scădere cu 0,35% faţă de exerciţiul anterior.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program postuniversitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Astăzi, în lume există peste 120.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliaţi la cele 144 societăţi membre ale CFA Institute.

Candidaţii pentru titlul CFA trebuie să promoveze o serie de trei examene cu frecvenţa anuală. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. În plus, sunt necesari patru ani de experienţă profesională relevantă în domeniul financiar, precum şi aderarea la un cod de standarde etice şi profesionale stricte.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 200 de membri.

Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here