Se desfiinţează guvernanţa corporativă: 94 de companii de stat trec sub management politic

0
1525
companiile-multinationale

Coalitia PSD- ALDE nu se mai incurca in detalii pentru desfiintarea legislatiei privind guvernarea corporativa. Comisiile din Camera Deputatilor au introdus pe lista exceptiilor de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa aproape toate companiile de stat din Romania. Altfel spus, managerii acestora vor fi selectati dupa criterii politice. In cazul in care a fost uitata vreo companie, va avea Guvernul posibilitatea sa o introduca si pe aceea, prin hotarare, pe lista exceptiilor.

Amendamentele coalitiei PSD- ALDE au fost aprobate cu 157 voturi pentru, 71 impotriva si 4 abtineri, in plenul Camerei Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala.  Din momentul in care legea va intra in vigoare, OUG 109/2011 privind managementul corporativ nu-si va mai avea sensul, fiind ca si desfiintata.

Practic, potrivit amendamentelor votate in sedinta comuna a comisiei pentru politica economica, comisiei pentru industrii si comisiei juridice din Camera Deputatilor, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011 zeci de companii de stat, precum si cele care vor fi prevazute prin hotarare a Guvernului adoptata in acest sens.

In privinta listei, a existat multa nehotarare din partea parlamentarilor. Initial, proiectul de lege viza doar Administratia Nationala de Meteorologie, care urma sa fie adaugata la cele doua exceptii prevazute deja in OUG 109/2011: Regia Autonoma “Rasirom” si Compania Nationala “Romtehnica”. In luna iunie, senatorii au aprobat sa sa introduca, intr-un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, o lunga lista cu societati si regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist. Apoi, in comisii, deputatii au mai introdus un amendament care va permite Guvernului sa decida singur daca va aplica legislatia privind guvernanta corporativa intr-o companie sau alta. In cele din urma, forma care a ajunge in Plenul Camerei Decizionale este cu zeci de exceptii, plus posibilitatea ca Executivul sa decida prin hotarare pentru eventuale companii ramase in afara listei.
Cum motiveaza deputatii exceptiile: 

“Exista deja curinse in propunerea legislativa privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii – S.A., si pentru modificarea unor acte normative (L 506/2017), initiativa legislativa care propune un management profesionist, evaluat pe indicatori de performanta, acesa ar putea fi afectat de eventuale intarzieri aparute in implementarea OUG nr. 109/2011 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2016, cu modificarile ulterioare, urmare a procedurilor greoaie prevazute de ordonanta de urgenta prevazuta mai sus”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here