Scrisoare deschisă către premierul Cioloș. Producătorii de mobilă acuză că programul de participare la târgurile internaționale este blocat

0
1447
Producătorii de mobilă acuză că programul de participare la târgurile internaționale este blocat

Programul de participare la târguri şi expoziţii internaţionale este blocat de câteva luni, din cauza nerealizării la timp a procedurilor de achiziţie publică, arată Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) într-o scrisoare deschisă transmisă luni premierului Dacian Cioloş.

„Industria românească de mobilă a ratat promovarea pe trei pieţe extrem de importante: Franţa, Rusia şi Qatar, din cauza neparticipării la târgurile internaţionale din toamna acestui an. Şi riscă neparticiparea cu stand naţional la expoziţiile internaţionale din Germania şi Marea Britanie, care se desfăşoară în ianuarie 2017″, arată APMR.

Nerealizarea la timp a licitațiilor

„Din luna septembrie participăm la discuţii şi negocieri, asociaţiile reprezentative din industria românească reclamă verbal sau în scris neorganizarea la timp a licitaţiilor pentru realizarea standurilor naţionale la târgurile internaţionale de profil, însă Ministerul Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) nu a găsit o soluţie reală pentru rezolvarea acestei probleme. În urma solicitărilor noastre anterioare, conducerea MECRMA a aprobat participarea producătorilor de mobilă la târgul MEBEL de la Moscova, din 21-25 noiembrie 2016, motiv pentru care APMR a confirmat organizatorilor de la Moscova rezervarea spaţiului de 400 mp, iar producătorii şi-au informat partenerii de prezenţa la târg şi au investit în realizarea de produse valoroase, cu un înalt grad de prelucrare, specifice pieţei. De asemenea, au efectuat cheltuieli pentru realizarea materialelor de promovare şi pentru deplasare: obţinerea vizei, rezervarea cazării şi transportului pentru reprezentanţii firmei. Din păcate, prelungirea nefirească a birocraţiei a făcut ca data licitaţiei să fie anunţată mult prea târziu, respectiv în ziua de 7 noiembrie 2016, ceea ce a condus la imposibilitatea participării la acest important eveniment. Nici o firmă organizatoare de târguri nu s-a prezentat la licitaţie, timpul rămas fiind extrem de scurt pentru pregătirea standului şi pentru realizarea tuturor formalităţilor, care se practică pentru a ajunge în Federaţia Rusă.

ROMEXPO a dorit să participe la târgul de la Moscova

Precizăm că societatea ROMEXPO a dorit să participe împreună cu firma constructoare de standuri a organizatorului din Moscova, dar aceasta nu a transmis oferta, informând că nu este timpul necesar construcţiei standului”, arată reprezentanţii producătorilor de mobilă din România.

Pentru prima parte a anului 2017, în cadrul Programului de promovare a exporturilor, este aprobată participarea la târgurile internaţionale de mobilă: IMM Cologne (16-22 ianuarie), The January Furniture Show Birmingham (22-25 ianuarie), KIFF Kiev (15-18 martie) şi Salone Internazionale del Mobile Milano (04-09 aprilie).

Rezervarea unui spațiu de 1.000 mp

„Vă informăm că APMR a solicitat organizatorilor celui mai important târg internaţional de mobilă, IMM Cologne, Köln-Germania, rezervarea unui spaţiu de 1.000 mp, încă din data de 30 ianuarie 2016, pentru a avea siguranţa obţinerii spaţiului expoziţional şi a celui mai mic tarif de închiriere, aşa cum s-a practicat în ultimii 25 de ani, Germania fiind cea mai importantă piaţă pentru producătorii români de mobilă. Organizatorul extern a confirmat alocarea suprafeţei de 987,78 mp pentru cele 30 de firme selectate de MECRMA şi înscrise din luna octombrie în Catalogul târgului, conform Regulamentului târgului. În urma consultării SEAP, am constatat cu surprindere, că, pentru târgul de la Köln, termenul limită de depunere a ofertelor este data de 20 decembrie 2016, iar data-limită de evaluare a ofertelor este vineri, 30 decembrie, ora 18.00, dată care este mult prea târzie pentru ca o firmă să se încadreze în organizarea unui pavilion naţional de 1.000 mp, în timpul extrem de scurt, rămas până la deschiderea manifestării”, precizează APMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here