Şcoala de Vară Neurodiab 2017 – Învăţând de la maeştri

0
1493

Cu toţii am auzit celebra vorbă care spune că meseria nu se învaţă, ci se fură. Ei bine, eu cred că este nevoie de ambele practici astfel încât să devii un profesionist în domeniul tău de activitate. Desigur, în limitele decenţei şi dacă ştii să iei ce este mai bun de la maeştrii de lângă tine. În corporaţii, această practică se numeşte „shadowing”. În meseriile industriale, fiecare discipol a trecut printr-o ucenicie şi a învăţat de la un maestru. La fel este şi în domeniul medical – orice tânăr medic trece printr-un rezidenţiat unde se află sub supravegherea unui medic specialist. Totodată, acest tânăr medic vede valoarea evenimentelor medicale, a şcolilor de vară din ramura sa de specialitate şi decide să-şi complementeze dezvoltarea ca şi profesionist învăţând de la maeştrii din domeniul său.

Şcoala de Vară Neurodiab ce s-a încheiat de curând a realizat tocmai acest deziderat. În decursul a 3 zile, între 21 şi 23 iulie 2017, la Sinaia, putem să spunem că Şcoala de Vară Neurodiab a împlinit 6 ani de activitate. Această a 6-a ediţie a adus alături 134 de participanţi şi experţi din domeniul diabetului, neurologiei şi podiatriei cum ar fi Ioan A. Vereşiu, şeful secției de diabet din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, Prof. Rodica Pop Busui, profesor de endocrinologie la Universitatea Michigan, Dr. Alin Stirban, specialist endocrinolog in Germania, Prof. Nicolae Calomfirescu, binecunoscut urolog, Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester, Dr. Karin Schara, chirurg ortoped in Slovenia, sau Dr. Bogdan Florea, medic neurolog. Organizatorii şcolii de vară Neurodiab au deschis drumul colaborării între tinerii doctori care interacţionează cu pacienţii cu neuropatie diabetică şi picior diabetic şi specialişti precum cei amintiţi mai sus.

Scopul acestui program a fost să crească gradul de conştientizare a neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic în rândul tinerilor doctori care interacţionează zilnic cu pacienţi care suferă de aceste afecţiuni. Din păcate, incidenţa acestor cazuri în rândul pacienţilor români este în creştere şi tot mai mulţi concetăţeni ajung în situaţia în care le este amputat un picior din cauza complicaţiilor generate de diabetul zaharat, în special de acest picior diabetic. În acest sens, Şcoala de Vară Neurodiab şi-a trasat obiective clare astfel încât să ofere un training intensiv tinerilor doctori din domenii precum diabet, neurologie, ortopedie, cardiologie, endocrinologie sau medicină generală, ca să descopere cele mai bune practici care se folosesc în domeniile lor. Programul s-a desfăşurat în limba engleză.

Mergând în detaliu, programul Şcolii de Vară Neurodiab 2017 a constat în 3 zile pline de învăţare şi demonstraţii practice. În prima zi, cursanţii au participat la sesiuni ştiinţifice precum neuropatia diabetică în România, importanţa echipei multidisciplinare, uropatia diabetică, nevoia pentru un neurolog pentru pacienţii cu diabet şi la un workshop dedicat piciorului diabetic susţinut de Prof. Frank Bowling şi Dr. Karin Schara. Da, cei doi specialişti în chirurgie ortopedică au venit tocmai din Marea Britanie si Slovenia ca să ofere informaţii teoretice şi practice din vasta lor experienţă tinerilor medici români care, în viitorul apropiat, vor avea grijă de sănătatea picioarelor noastre. Dr. Karin Schara a ţinut să sublinieze un aspect crucial în tratamentul piciorului diabetic, şi anume diferenţierea pacienţilor: Doctorul ar trebui să ia în considerare vârsta pacientului, starea medicală generală, motivația și conformarea acestuia atunci când se decide asupra celui mai adecvat tratament, inclusiv o procedură medicală și/sau chirurgicală”.

A doua zi de program a început în forţă cu o sesiune ştiinţifică despre rolul activităţii fizice în prevenţia şi managementul neuropatiei diabetice susţinut de Dr. Daniel Cosma, medic rezident in diabet, cu o adevarata pasiune pentru legatura dintre diabet si sport. Printre altele, acesta a menţionat că “Deși activitatea fizică regulată nu poate inversa pe deplin simptomele neuropatiei diabetice, angajarea pacientului în activităţi aerobice şi în consolidarea programelor de exerciţii au prezentat reduceri semnificative ale durerii şi a simptomelor neuropatice.

Apoi, ziua a continuat cu alte sesiuni precum benfotiamine în tratarea complicaţiilor diabetului, diagnosticul și tratamentul neuropatiei senzorimotorii diabetice şi sindromul piciorului diabetic în Germania sau adevărurile despre prevenţia amputărilor. Dr. Frank Bowling a spus lucrurilor pe nume, accentuând idea că măsurile de scădere a costurilor în domeniul medical din partea statului sunt doar un pansament pe o rană purulentă. Un studiu recent din Arizona, unde statul a decis să elimine examenul podiatric de rutină pentru pacienţii cu diabet ca o măsură de reducere a costurilor … aceasta a dus la o economie anuală de 351.000 de dolari, însă costul acestei acțiuni a condus la o creștere a gradului de spitalizare, a duratei șederii in spital şi o crestere a numarului de amputări, şi in timp a condus la un cost de 16.7 milioane de dolari pe an a ingrijirii aceslor persoane cu diabet,” a spus dânsul. Nu trebuie să fii un geniu în matematică ca să observi diferenţa.

De asemenea, în această zi a programului au avut loc prezentările de caz pregatite de participanti si un momentul de premiere a celor mai bune prezentari. În primul rând, s-au acordat 3 premii Neurodiab 2017 lui Dr. Daniel Cosma pentru lucrarea “Evaluarea recomandărilor de screening după compararea a 2 scoruri de risc pentru piciorul diabetic”, Dr. Andra Nica pentru lucrarea “Piciorul diabetic – update în abordarea multidisciplinară”, precum şi Dr. Sima Diana pentru lucrarea “O evaluare a corelaţiilor dintre neuropatia diabetică somatică şi autonomă”. Premiile au constat în participarea la evenimentul EASD din Lisabona (Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului), în septembrie 2017.

În al doilea rând, 5 tineri medici au luat cuvântul în faţa publicului şi au vorbit despre diverse teme din arealul diabetului. Spre exemplu, Dr. Alina Fărcaş a vorbit despre starea vegetativă persistentă ca urmare a hipoglicemiei severe, în timp ce Dr. Cristescu Ştefan a abordat un studiu de caz despre complicaţiile şi tratamentul pacientului cu diabet de tip 2 şi neuropatie diabetică periferică. Viitorul sună bine când te gândeşti ce medici capabili poate produce România, nu-i aşa?

Mergând mai departe, a trei şi ultima zi din program, a adus participanţilor o conferinţă numită “Mindset şi Civilizaţie” în care s-a abordat tema îmbunătăţirii îngrijirii pacienţilor prin dezvoltarea personală şi maximizarea performanţelor profesionale ale tinerilor specialişti. O dezvoltare holistică a tinerei generaţii de medici este un mare pas în faţă atât pentru aceştia, cât şi pentru societate fiindcă, până la urmă, diabetul si mai ales complicatiile lui sunt un aspect social şi economic ce influenţează nivelul de trai al membrilor unei societăţi.

Şcoala de Vară Neurodiab din acest an a fost prilejul perfect pentru ca tinerii medici să conştientizeze importanţa neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic, în contextul în care cazurile de diabet se înmulţesc exponential. Puternic ancorată în realităţile medicale ale zilelor noastre, Şcoala de Vară Neurodiab 2017 ne-a amintit tuturor de faptul că nu putem ignora sau acoperi problemele cu care ne confruntăm, cu atât mai mult nu putem tăia din investiţiile în prevenţie. E ca şi cum ai încerca să acoperi cu palma un elefant de la distanţă. Poţi să faci acest lucru, însă ce te faci când elefantul ajunge în faţa ta? Îl mai poţi acoperi acum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here