Schimbare pe piaţa rezidenţială de lux: Cumpărătorii caută apartamente cu suprafeţe similare celor comuniste

0
1603

Zona de nord a Capitalei a atras nu doar investitorii în clădiri de birouri, ci şi dezvoltatorii de locuinţe, care au vrut să cumpere terenuri în zona Aviaţiei. Acum, vor să ridice blocuri de apartamente pentru corporatiştii care străbat dimineaţa Bucureştiul de la sud la nord, dar şi expaţii. Dacă în zona Aviaţiei terenurile pentru noi blocuri s-au vândut, Barbu-Văcărescu va fi următoarea zonă unde se vor construi apartamente.

Aproape 600 de apartamente premium şi premium plus vor fi livrate anul acesta în partea de centru-nord a Bucureştiului, de 17 ori mai multe decât în 2016, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Anul trecut, doar 35 de apartamente premium noi au fost finalizate, însă numărul acestora depăşeşte 1.000 pentru următorii doi ani. În aceste zone – Herăstrău, Aviaţiei, Floreasca, Primăverii, Aviatorilor sau Dorobanţi, preţurile pe mp construit pleacă de la 1.700 de euro şi pot ajunge la 3.500 de euro.

“A fost o bătălie foarte mare pentru terenuri; toată lumea a vrut teren în Aviaţiei. Dezvoltatorii văd potenţialul acestei zone şi ştiu sigur că un proiect corect poziţionat e unul vandabil, dar tot ce s-a putut valorifica până la momentul acesta, s-a valorificat. Până şi structuri imposibile, cum a fost blocul acela părăsit de la piciorul podului”, spune Mihaela Pană, partener residencial agency din cadrul C&W Echinox, într-o întâlnire cu presa.

Unul dintre dezvoltatorii care mizează pe locuinţe în zona Aviaţiei este One United, înfiinţată în urmă cu câţiva ani de bancherii Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, care a cumpărat terenul de pe strada Nicolae Caramfil 76-80, acolo unde trona un vechi imobil lăsat în paragină de zeci de ani. Compania va dezvolta proiectul One Herăstrău Towers, fiind al şaselea proiect al companiei în Bucureşti.

Tot în Aviaţiei a cumpărat încă din 2015 şi dezvoltatorul spaniol Gran Via un teren din fosta fabrică de pâine Băneasa, unde planurile prevăd construcţia a aproape 300 de noi locuinţe, care nu au fost incluse însă de C&W Echinox la categoria premium. Şi tot pe acel teren, şi dezvolatorul românn Forte Partners va construi un proiect rezidenţial cu un total de 350 de apartamente.

Dacă în zona Aviaţiei nu se mai găsesc terenuri de vânzare pentru construcţia de locuinţe, următoarea “staţie” va fi Bulevardul Barbu Văcărescu. “Cu siguranţă, urmatoarea zonă şi pol interesant pentru rezidenţial va fi Barbu Văcărescu, unde au rămas bucăţi de teren care permit astfel de dezvoltări”, mai spune Pană.

O zonă râvnită de investitori este Dorobanţi-Ambasade, însă acolo terenuri se găsesc foarte greu, iar demolarea unei clădiri implică un risc mare pentru dezvoltatori şi preţuri aberante.

Şi pentru că zonele unde se pot construi apartamente premium se împuţinează, Mihaela Pană spune că o altă zonă cu potenţial, şi unde s-au anunţat proiecte noi, este zona de nord, spre strada Ion Ionescu de la Brad şi Jandarmeriei.

Dacă înainte de criză apartamentele premium aveau suprafeţe generoase, chiar şi de 200 de mp, astăzi cei care doresc să achiziţioneze locuinţe premium pentru închiriere se orientează spre apartamentele cu două camere, de 60 de mp, iar clienţii finali vor apartamente de trei camere cu suprafeţe de până în 100 de mp.

“Noua generaţie nu mai caută confortul în suprafaţă, ci caută mai degrabă confort în facilităţi, în mijloace de transport care să ajute, în parcuri, magazine, zone de relaxare. Ne-am întors, uimitor sau poate normal, pe un segment de piaţă cu apartamente care sunt foarte apropiate ca şi suprafaţă de cele comuniste”, mai spune Mihaela Pană.

Locuinţele premium şi premium plus au preţuri ce pot ajunge chiar şi la 3.500 de euro pe mp construit, în funcţie de zonă. Cele mai scumpe astfel de aparatamente se găsesc în Primăverii, urmată de Kiseleff şi Dorobanţi, unde preţurile sunt de 3.000 de euro pe mp, Herăstrău şi Aviatorilor, cu preţuri de 2.000 de euro pe mp, mai arată studiul C&W Echinox. În zona Aviaţiei, peţurile sunt de 1.700 de euro pe mp construit.

Şi pe acest segment preţurile au înregistrat creşteri în ultimul an, de 5-7% iar Pană spune că acest trend va continua. Chiar dacă piaţa imobiliară pare cuprinsă de o euforie ce ridică semne de întrebare cu privire la apariţia unei noi bule imobiliare, Mihaela Pană spune că nu vom ajunge la criza din 2008 dacă va exista un echilibru între cerere şi ofertă, iar preţurile nu o vor lua razna. “Dacă lucrurile nu vor rămâne într-o zonă raţională, da, există pericolul ca la un moment dat să avem din nou o bulă imobiliară, care în nişte anii să ne aducă cu piciorele pe pământ”, completează Pană.

Totuşi, faţă de perioada de acum zece ani, băncile sunt mai reticente în a acorda credite la fel ca atunci.

Cât despre cumpărătorii de apartamente premium, se pare că aceştia au exact acelaşi comportament de acum zece ani, şi cumpără din fază de proiect. Un exemplu dat de Pană este cel al proeictului rezidenţial Belvedere, dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a cărui primă fază a fost vândută integral, chiar din stadiu de proiect.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here