Scăderi majore la Bursa de Valori

0
3518
Bursa de Valori Bucuresti
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a dus-o din rău în mai rău în ultimii trei ani, după venirea lui Ludwik Sobolewski, pe postul de director general, după cum arată indicatorii de performanţă, stabiliţi chiar în contractul acestuia.
Lichiditatea, profitul operaţional şi cotaţia acţiunilor BVB au scăzut începând cu 2015, după ce, la începutul mandatului, Sobolewski a avut noroc cu listările statului Romgaz şi Electrica şi cu câteva tranzacţii semnificative făcute de Fondul Proprietatea.
Bonus de 150.000 de euro
În 2013, CEO-ul de numai câteva luni al BVB a reuşit să încaseze un bonus de performanţă de aproximativ 150.000 de euro, pentru îndeplinirea criteriului de profit (câştigul net anual trebuia să depăşească 4,6 milioane de lei, în condiţiile în care, la jumătatea anului, adică înainte de venirea lui Sobolewski, deci independent de managementul său, profitul net fusese de 4,2 milioane de lei, iar la nouă luni, ajunsese la 5,4 milioane de lei) şi pentru restructurarea operată – respectiv concedierea a câţiva angajaţi.
Pentru 2014, lui Sobolewski i s-a cuvenit un bonus de peste 300.000 de euro, conform contractului, în condiţiile în care criteriile de evaluare trebuiau comparate cu 2012.
Profit de 11,13 milioane lei
Rezultatele BVB din 2014 au fost impulsionate de evenimente excepţionale, oferta Electrica, derulată de stat şi de răscumpărările şi vânzările din portofoliu făcute de Fondului Proprietatea.
În 2014, BVB a avut un profit operaţional de 11,13 milioane de lei, cu 172,7% peste cel din 2012 (contractul prevedea o creştere de peste 60%, drept criteriu de performanţă), media zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 11,72 milioane euro, cu 75% peste cea din 2012 (contractul prevedea o creştere de peste 50%, drept criteriu de performanţă), preţul acţiunilor BVB a încheiat anul la 33,97 lei/unitate (contractul prevedea o cotaţie de 22 lei), în timp ce criteriul de creştere cu 50% a lichidităţii obligaţiunilor nu a fost îndeplinit.
În lipsa unor noi oferte din partea statului, Sobolewski nu a mai reuşit să-şi îndeplinească criteriile de performanţă din contract.
A scăzut cu 70% profitul
Anul trecut, profitul operaţional a fost de 3,25 milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de 2014, criteriul de performanţă fiind o creştere de 40%. Totodată, lichiditatea zilnică a acţiunilor a scăzut cu 33%, la 7,8 milioane de euro, criteriul din contract fiind o creştere de 35%, iar cotaţia BVB a fost de 27 de lei, la finalul anului, “baremul” fiind la 25 de lei.
Anul acesta, declinul a continuat. Cotaţia BVB a coborât, la un moment dat chiar sub nivelul de la preluarea mandatului de către Sobolewski (24 de lei), în prezent fiind sub 26 de lei/unitate, criteriul de performanţă fiind stabilit la 28 de lei.
În plus, BVB şi-a bugetat un profit operaţional de 3,46 milioane de lei, în acest an, în urcare cu numai 7% faţă de anul trecut, deşi, ca să obţină bonus, CEO-ul trebuia să reuşească o creştere a profitului cu 30%. Indicatorii de performanţă prevăd o apreciere cu 25% a lichidităţii, în acest an, iar până acum, media zilnică a tranzacţiilor este de 6,7 milioane de euro, în scădere cu 14% faţă de 2015.
În aceste condiţii, Ludwik Sobolewski a transmis, în mai multe ocazii, faptul că listarea Hidroelectrica, în acest an, este ultima şansă pentru promovare. Se pare, însă, că autorităţile ar dori să amâne această listare pentru 2018.
Depinde de Hidroelectrica
La începutul anului, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti ne-a spus că obiectivele stabilite în contractul său cu BVB nu au fost îndeplinite, domnia sa dând vina pe factori externi.
“Este foarte dificil să contezi pe o mai mare activitate a investitorilor locali atunci când preţurile au tendinţa de scădere, iar investitorii globali îşi caută refugii sigure”, spunea Sobolewski, în ianuarie.
Un comentariu similar a avut Sobolewski și în iulie: “Lichiditatea este mai mică din cauza factorilor externi, pe care îi ştim cu toţii. Vreau să fac două remarci. Dacă ne uităm la volume – numărul de acţiuni tranzacţionate -, declinul nu este aşa de mare între 2013-2014, care au fost anii mai buni, şi 2015-până acum. Capitalizarea bursieră a scăzut, în această perioadă. (…) Lipsa privatizărilor a fost foarte importantă. Acum este crucială! Aş spune că listarea Hidroelectrica este ultima şansă să fim puşi pe lista de monitorizare, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă şi să schimbăm percepţia asupra pieţei de capital româneşti. Este ultima şansă, pe termen mediu”.
Întrebat dacă se gândeşte la obţinerea unui nou mandat la conducerea BVB, Ludwik Sobolewski ne-a declarat: “Răspunsul meu este că este prea devreme să mă gândesc la asta. Mai este peste un an. Timpul trece repede.
Dacă se întâmplă o serie de condiţii – dacă se listează Hidroelectrica, dacă FP vinde ceva, dacă avem RCS-RDS, acest an poate crea o schimbare bună. Chiar şi acum, totul ar arăta mult mai bine dacă ar fi mai mult optimism pe piaţă. Dar evoluţia pieţei nu ajută. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine personal, anul viitor, dar este scopul meu să continui şi să fac mai mult decât până acum”.
Norocul pare să nu ţină cu Sobolewski, căci, pe lângă faptul că se discută despre amânarea listării Hidroelectrica, şi RCS-RDS se pare că a decis să se finanţeze prin obligaţiuni şi nu prin IPO.
În ciuda performanţelor slabe, CEO-ul BVB s-a bucurat, până acum, de o imagine destul de bună, vocile critice fiind foarte puţine. Mai noi, gurile rele susţin că Sobolewski şi-ar fi pierdut unul dintre cei mai mari fani – pe preşedintele BVB Lucian Anghel, între cei doi apărând, în ultima vreme, disensiuni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here