Scăderea cu 35 % a preţului medicamentelor înseamnă 35 % sub minimul european, ceea ce duce la retragerea multor produse de pe piaţa din România

0
19533
pret medicamente

La Agenţia Medicamentului se gasesc opt pagini cu nume de medicamente retrase, a anunţat, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA.

„Scăderea cu 35 la sută a preţului medicamentelor înseamnă 35 la sută sub minimul european. Nu cred că vreo companie este dispusă să îşi scadă media europeană de preţ ca să ajute pacienţii din România. Cred că soluţii se găsesc ca statul să deconteze preţuri mai mici la medicamente, tot un sistem de negocieri cost-volum cu preţ confidenţial.

 

O parte dintre producători s-au arătat deschişi la aceste negocieri în condiţiile în care preţul este confidenţial şi nu le influenţează calculul preţurilor în Europa şi toată lumea”, a spus preşedintele  Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA.

Rozalina Lăpădatu a susţinut că foarte multe medicamente vor dispărea de pe piaţă în condiţiile ieftinirii lor cu 35 la sută.

„Experienţa de până acum ne va spune că foarte multe medicamente vor dispărea din piaţă, iar oamenii nu le vor mai găsi şi nu vor mai avea cu ce să se trateze pentru că sunt situaţii în care nici firmele de generice nu asigură stocurile necesare sau nu acoperă tot necesarul.

La cele care vor rămâne va creşte exportul paralel. Pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM)  dacă veţi căuta există o rubrică cu retrageri de medicamente. Acolo găsiţi o listă care creşte de la o zi la alta. Când am printat-o eu săptămâna trecută cred că avea peste opt pagini în jumătate de an, de medicamente.

Este drept, în diferite situaţii: unele cu ridicare temporară din motive de probleme de fabricaţie ale producătorului, dar şi medicamente cu anularea autorizaţiei de punere pe piaţă. Problema cea mai mare sunt medicamentele ieftine, pentru că ele pot controla, până la un anumit nivel, anumite terapii. Cu costuri foarte mici pentru casă”, a continuat Lăpădatu, prezentă la dezbaterea proiectului de Ordin privind aprobarea criteriilor şi metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale.

„Practic, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern cu noua metodologie de calcul al preţurilor.  Din nou mă întorc asupra faptului că această măsură este o decizie politică ce a fost luată fără o analiză de impact şi, din păcate, noi am fost puşi în situaţia ca să avem o discuţie cu ministrul în care i-am prezentat riscurile pe care sistemul le are dacă adoptă aceste măsuri.

Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35 la sută a preţurilor medicamentelor care au ieşit de sub protecţia brevetului. Singurii care sunt afectaţi sunt pacienţii fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea şi bineînţeles şi producătorii de medicamente, fiindcă vor fi puşi în situaţia să facă faţă la nişte situaţii dificile, fiindcă nu este uşor să ai pacienţii care umblă înnebuniţi după un medicament şi să le spui că nu mai poţi să le comercializezi din motive economice”, a spus Dan Zaharescu- directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

El a vorbit despre o analiză din 2016 care arăta că în jur de 123 de medicamente riscau să dispară de pe piaţă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here