Scadere dramatica a producției industriale în Aprilie 38,4 % fata de aceeasi luna din 2019

0
831
Productia Industriala

Potrivit datelor INS publicate astazi 12.06.2020 producția industriala în luna aprilie a scazut cu 38,4 % în serie bruta fata de aceeasi luna din 2019.

În luna aprilie 2020, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 36,2% ca serie brută şi cu 27,7% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Fata de aprilie  2019 scaderea a fost de 38,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În primele 4 luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, producţia a scăzut atât ca serie brută cu 13,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,5%.

Industria prelucrătoare  cu o scadere de -41,5% în luna aprilie 2020,a fost principala cauza a scaderii producţia industrială (serie brută) care a înregistrat o scădere faţă de luna martie cu 36,2%. Alte doua sectoare industriale au consemnat scăderi ce au contribuit la aceast declin : producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-15,2%) și industria extractivă (-12,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 27,7%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-32,4%) și industria extractivă (-6,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,6%.

Faţă de luna aprilie a anului anterior, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 38,4%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-44,9%), industria extractivă (-18,3%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,4%).

În primele 4 luni ale anului, comparativ cu  aceeasi perioada din 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 13,9%, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-15,9%), industria extractivă (-7,6%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,5%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 4 luni, comparativ cu  aceesi perioada din 2019, a fost mai mică cu 14,5%, din cauza scăderilor în industria prelucrătoare (-16,9%), industria extractivă (-6,7%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%).

Producţia industrială – informatii suplimentare

  •  Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.
  • Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale

sursa: INS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here