Sase luni sunt linistiţi: Au promovat sau nu examenul de bacalaureat, prima opţiune este şomajul

0
1247

Cozile la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt în continuare mai mari decât cele de la secretariatele diverselor facultăţi, unde se fac înscrierile pentru admitere.

Cei peste 35.000 de tineri care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, dar nu l-au promovat, la care se mai adaugă alte câteva zeci de mii care au terminat 12 clase dar nu s-au înscris pentru examen plus posesorii de diplomă care nu doresc să îşi mai continue studiile, sunt aşteptaţi să se înscrie pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj până cel târziu pe 25 iulie.

Indemnizaţia de şomaj se acorda absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de şase luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, de 250 de lei.

Acest termen de 60 de zile începe din data de 25 mai, când s-a înceiat anul şcolar pentru clasele terminale. Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează prin depunerea unui dosar care trebuie să cuprindă: act de studii – original şi copie, act de identitate – original şi copie, adeverinţa medicală din care să rezulte faptul că persoana este clinic sănătoasă, aptă de muncă.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop. a declarat că sunt necesare modificări atât la intrarea în liceu cât şi la examenul de la finalul celor patru ani de studiu pentru ca elevii să poată ieşi cu o meserie şi o diplomă care să reprezinte ceva din acest ciclu de şcolarizare şi să nu mai fie tentaţi să abandoneze şcoala:

 “Avem nevoie şi de o altă formă de examinare, mai slabă, care să te ducă la meseriaş, avem nevoie de o evaluare diferită: bacalaureat diferenţiat. Îl susţin necondiţionat. Ce poate face un profesor care preia în clasa a IX-a un elev care la Capacitate a luat 1, la filiera tehnologică are obligatoriu 10 clase, ajunge cumva la bacalaureat, dar n-are cunoştinţe de clasa a V-a? .

Ca stat avem cea mai mare rată din UE la abandon. 20-25 de mii de copii anual pleacă din sistemul de învăţământ. Eu zic că pe zona asta trebuie să ne aplecam cu toţii. Trebuie să înjumătăţim rata abandonului”

De aproape un deceniu, zeci de mii de tineri ies anual din liceu fără să aibă o diplomă sau o calificare şi planul lor pe termen scurt cuprinde o vizită la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru depunerea dosarului de şomaj şi o ultimă vacanţă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here