Săptămâna Financiară cu Dan bucura, la B1TV – Tănase Stamule: “Nu avem o creştere sustenabilă pentru că o mare parte din consum se duce pe bunuri importate. De aceea am luat decizia de a creşte investiţiile publice care, anul acesta, vor ajunge la 10 miliarde de euro.”

0
584

Vineri, 09.07.2021, invitaţii lui Dan Bucura la Săptămână Financiară au fost domnul Tănase Stamule, din partea PNL, domnul Radu Oprea, senator din partea opoziţiei, din partea PSD şi domnul deputat, Cristian Seidler din partea USR PLUS.

Dan Bucura: Domnule Stamule, care este povestea acestor cifre minunate că arată că noi românii, stăm extraordinar? Acestea nu ar trebui să fie corelate şi cu ce simţim în buzunar?

Tănase Stamule: Statistic nu stăm rău… Am avut o scădere a consumului, anul trecut când lumea a stat în casă şi este firesc ca acesta să crească, acum, când a revenit libertatea cu care eram obişnuiţi. Însă, din punct de vedere al prosperităţii, este un decalaj, este nevoie de câteva semestre de creştere continuă înainte ca aceasta să se simtă în buzunarele oamenilor. Tehnic acum nu simţim, dar dacă ne uităm la prognoza de creştere, semnalele sunt bune… Tocmai pentru că a fost acea cădere, anul trecut, este normal ca să fim pe creştere, anul acesta. Există şi un risc… Riscul valului patru şi nu trebuie să fugim de această dezbatere. Foarte mulţi oameni, lunile acestea, consumă mai mult, călătoresc mai mult pentru că nu ştiu ce va fi de la toamnă. Această mişcare ajută economia pentru că avem un consum suplimentar pe care nu îl proiectasem la începutul anului. Din păcate, tocmai pentru că este vorba despre consum, acesta este bazat în proporţie foarte mare pe importuri, dezechilibrând balanţa comercială şi ducând automat la inflaţie… Este un mecanism economic simplu. Anul acesta inflaţia va fi peste medie.

Dan Bucura: Aş vrea să plec de la o idee ridicată de dumneavoastră… Este nevoie de câteva semestre până ca aceste cifre să se simtă şi în buzunarul românilor… Vă reamintesc că la un moment dat românii au aflat că economia noastră este “Tigrul Europei”… De la acel tigru, până astăzi, nu am simţit prosperitatea…

Tănase Stamule: România, din punct de vedere economic, trece prin cea mai bună perioadă din istoria ei, însă problema noastră structurală este legată de discrepanţele existente între regiuni. În Bucureşti, trăim mult mai bine decât în multe alte regiuni ale României şi provocarea următorilor ani va fi echilibrarea dezvoltării economice a României.

Dan Bucura: Domnule senator Oprea, trăim bine?

Radu Oprea: Să răspundem cu cifrele statistice, atât de apreciate de premierul Cîtu, dar pe care le citează incorect sau incomplet. Spune că preţurile sunt mici, reprezentând 66% din media europeană, dar salariile cum sunt? 30% din media europeană! Despre acest lucru nu vorbeşte deloc. De aceea, puterea de cumpărare a românilor este foarte mică. Astăzi Institutul Naţional de Statistică a publicat date noi… Ne spune că veniturile au crescut cu 357 lei, dar cheltuielile au crescut cu 371 lei, adică puterea de cumpărare a românilor scade. 85% din bani se duc pe bunuri alimentare, pe ceea ce consumăm zilnic. Sunt foarte mulţi români care sunt plătiţi cu salariu minim pe economie. Sunt un milion de pensionari care au o pensie de numai 800 lei. Media, nu reflectă realitatea, pentru că unii sunt foarte bogaţi şi alţii, foarte săraci. Inegalităţile extreme sunt cele mai mari pericole ale societăţii moderne. Domnul Cîţu citeşte statisticile numai aşa cum îi face plăcere însă în realitate românii vor avea rate mai mari pe care vor trebui să le plătească din aceleaşi salarii, pentru ca acestea nu au mai crescut şi în general, vor avea facturi mult mai mari. Este oare întâmplător că, ieri, l-a dat afară pe Năzare?

Dan Bucura: Bună seara, domnule deputat USR, Cristian Seidler! Şi dumneavoastră faceţi parte din coaliţia aflată la guvernare… Presupun că aţi auzit că oamenii contestă rezultatele actualului guvern… La USR PLUS, prosperitatea se vede mai bine decât în altă parte?

Cristian Seidler: Nu cred că se vede, dacă citim cifrele corect… Am în faţă, acum, raportul din REVISAL, unde scrie clar câţi angajaţi avem cu salariu minim. În realitate sunt 1,17 milioane…

Dan Bucura: De ce sunt diferenţe de gândire, de abordare, între cele două forţe aflate la guvernare? Nu vi se pare o contradicţie această surprinzătoare demitere a domnului Năzare? Dumneavoastră cum aţi văzut această demitere? Aţi fost consultaţi?

Cristian Seidler: Nu am fost consultaţi şi nu era cazul să fim… Domnul Cîtu dacă a dorit să demită un ministru al PNL-ului, trebuia să se consulte cu PNL-ul. Pe noi ne-a informat, a fost de bun simţ şi iată că a făcut-o.

Dan Bucura: Fix în ziua în care a fost demis, ministrul de finanţe a mai făcut un împrumut de 648 de milioane de lei. Din acest motiv a fost demis? Pentru că s-a împrumutat?

Tănase Stamule: Nu, împrumuturile pe care le face Ministerul de Finanţe sunt programate cu multe săptămâni înainte şi sunt corelate cu plăţile datoriei externe şi cu cheltuielile curente, de la bugetul de stat. Nu fusese agreată procedura de a se discuta în partid retragerea sprijinului politic. Domnul Cîţu şi-a folosit prerogativele constituţionale şi l-a demis. Eu cred că domnul Năzare şi-a făcut treaba, dar este normal să existe o viziune comună. Se pare că aceasta nu a existat… Creşterea statistică nu poate fi combătută. Discuţia este când apare prosperitatea? La cât timp după reluarea creşterii? Există un risc… Cel de toamnă-iarnă pentru că ne uităm spre vestul Europei. Lumea are un exces de consum, în această perioadă, pentru că, în subconştient, crede că la toamnă, dacă va veni varianta delta, puternic peste noi, totul se va închide.

Radu Oprea: Creşterea despre care vorbeşte domnul Cîţu şi despre care amintea şi domnul Stamule, este una toxică, pentru că se bazează pe datorie. Dacă facem un calcul simplu, vedem cât s-au împrumutat în această perioadă şi cât au prognozat că va creşte PIB-ul. Constatăm că din 2.14 lei împrumutaţi, vor obţine o creştere de 1 leu. Pe vremea guvernării PSD, 0.034 bani au produs 1 leu, adică creşterea PIB a fost mult mai mare.

Este realitatea cifrelor care nu poate fi combătută.

Dan Bucura: Domnule Seidler, mă întorc la dumneavoastră cu următoarea perspectivă… Îl avem pe domnul senator Oprea care vorbeşte despre creştere economică toxică. În urmă cu ceva vreme, dumneavoastră şi colegii din USR, vorbeaţi tot despre o creştere economică toxică, bazată pe consum… Totul este toxic sau doar ce fac ceilalţi?

Cristian Seidler: Tocmai asta vă spuneam că cifrele vorbesc de la sine, dar pot fi interpretate diferit. Important este ce interpretare le dau cetăţenii…

Radu Oprea: Vă scapă un lucru… Ce veţi face cu milioanele de români care au pensii şi salarii mai mici decât această cifră? Aţi îngheţat mărirea salariului minim pe economie, iar milioanele de români trebuie să se pronunţe dacă avem sau nu, creştere economică.

Tănase Stamule: În luna decembrie, 2019, am oprit detaşările de la firmele private la stat. Aţi vrut să înlocuiţi 17 mii de români.

Dan Bucura: A venit pandemia şi pe perioada stării de urgenţă şi de alertă, nu s-au mai putut organiza concursuri. Domnul Seidler, am o curiozitate… De ce sunt reticenţi, colegii dumneavoastră, miniştri USR PLUS, când se pune problema ieşirii în faţa poporului?

Cristian Seidler: Am vrut să intervin pentru că am făcut o comparaţie pe rapoartele oficiale ale Guvernului României. Diferenţa dintre ianuarie 2019 şi ianuarie 2021, cel puţin la numărul de angajaţi la stat, apare la două capitole mari: sistemul sanitar din România şi autorităţile publice locale, unde acesta a crescut.

Radu Oprea: Cel mai important lucru este ce simt oamenii când merg la piaţă… Este foarte simplu…

Dan Bucura: Totul creşte, în afară de salarii… Ce zice manualul de economie, domnule Stamule?

Tănase Stamule: Nu avem o creştere sustenabilă pentru că o mare parte din consum se duce pe bunuri importate. De aceea am luat decizia de a creşte investiţiile publice care, anul acesta, vor ajunge la 10 miliarde de euro.

Radu Oprea: Dacă tot discutăm despre eficienţa investiţiilor, de ce rezultatele sunt atât de slabe? Toată lumea este în campanie electorală şi nimeni nu guvernează… Facem doar împrumuturi…

Cristian Seidler: Îi recomand domnului Oprea să se uite la ponderea investiţiilor deja realizate de Ministerul Transporturilor, în primele şase luni ale anului şi să compare cu ceea ce au reuşit miniştrii PSD… Veţi înţelege că noi nu am aruncat banii pe tot felul de prostii, cum a făcut guvernarea PSD, ci i-am investit.

Dan Bucura: Afacerea Săptămânii este mai mult gaura săptămânii… Vorbim despre un celebru mall din Constantă, City Park Mall, care în afara faptului că a apărut după un scandal imens, pe vremea primarului Mazăre, pentru că era construit în parc, după 8 ani, după ce a fost revândut, este pe o pierdere teribilă. Compania care îl deţine din anul 2013, înregistrează pierderi fabuloase. În anul 2013, grupul Nepi Rockcastle a achiziţionat acest centru comercial, inaugurat de Radu Mazăre în mai 2008. Mall-ul a fost construit în parcul Tăbăcăriei, cel mai mare din Constantă, după un scandal imens în Consiliul Local.

Grupul Nepi deţinea în august 2019, 18 mall-uri în România, iar datoriile totale ale SRL-ului care deţine mall-ul din Constanta, erau, în 2019 de 381.835.401 lei… De patru ori mai mari decat cifra de afaceri.

Din sursa Sfin.ro aflăm că Nepi Grup deţine mall-uri în 9 ţări, iar centrele din România reprezintă 35% din portofoliu.

La 31 decembrie 2020, firma mamă avea lichidităţi de 1.2 miliarde de euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here