Săptămâna Financiară cu Dan Bucura, la B1TV Beatrice Mahler: “Ceea ce se întâmplă acum în spitalele de stat, româneşti, nu este deloc bine. Lucrurile trebuie să fie diferenţiate… Normal, cine plăteşte mult, trebuie să primească mult, dar şi cel care nu poate plăti şi are o boală cronică trebuie să beneficieze de asistentă, să aibă parte de îngrijire medicală.”

0
1011

În ultima vineri din luna iunie, pe 25, realizatorul Dan Bucura i-a avut ca invitaţi în emisiunea Săptămâna Financiară, difuzată pe B1TV, pe doamna dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumologie Marius Nasta, pe domnul profesor universitar dr. Alexandru Rafila, deputat PSD, pe domnul, Cristian Bușoi, europarlamentar PNL şi pe domnul Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS.

Dan Bucura: Am ales astăzi să abordăm un subiect care, aparent, nu ar avea legătură cu emisiunea Săptămâna Financiară în care vorbim în special despre bani… Vom discuta despre sistemul românesc de sănătate care “mănâncă” foarte mulţi bani. Se pare, că guvernul ne pregăteşte o surpriză, aceea de a pune să mai scoatem şi noi ceva din buzunar, pe lângă banii pe care-i ronţăie din bugetul public.

Vă propun să facem un joc de imaginaţie… V-aţi gândit vreodată cu ar fi dacă atunci când v-aţi simţi, aţi merge într-un spital care arată extraordinar, unde există la recepţie o doamnă drăguţă care vă întâmpină şi vă conduce la cabinetul unui doctor extrem de amabil care vă examinează şi vă pune diagnosticul? Unde reveniţi cu încredere, dacă problema este mai gravă, pentru a face o intervenţie de specialitate şi mai mult, unde toate acestea să nu vă coste nimic? Ar fi foarte frumos să puteţi merge într-un spital privat şi să nu plătiţi nimic, nu? Cam aşa ni s-a vândut nouă actul normativ pe care actualul Guvern îl pregăteşte. Ce-ar fi dacă sistemul nostru de sănătate s-ar transforma radical, după modelul american? Unii poate nu ştiţi la ce mă refer, aşa că vă voi explica în câteva cuvinte… În America, cât plăteşti, atât primeşti… Scoţi bani frumoşi din buzunar, primeşti servicii de calitate, nu plăteşti nimic, aproape că eşti lăsat în stradă… Noi suntem undeva pe la mijloc, pentru că sănătatea este tratată într-o cheie socială, în care toţi plătim, într-un coş mare, din care luăm dacă avem probleme.

În acest context, vom vorbi despre bani, pentru că au fost injectate sume uriaşe în sistemul mioritic, bolnav, timp de 30 de ani, însă nu pentru a vă bucura dumneavoastră de servicii de calitate, ci pentru a se construi bugete cât mai mari care să fie distribuite prin firme bidon, prin intermediul cărora nişte băieţi deştepţi din zona medicală au devenit milionari sau miliardari. Nu mă refer aici la un caz anume, deşi vom avea o discuţie foarte aplicată pe această temă…

Un alt subiect pe care sper să îl tratăm în această emisiune, este apariţia a unei agenţii care va creşte ca o anexă la Ministerul Sănătăţii. Se spune că va fii o agenţie care va salva sistemul medical… Foarte mulţi bani, mai ales din PNNR, vor ajunge în această agenţie despre care nu prea ştim cu ce se va ocupă. Deşi nu a fost cuprinsă în programul de guvernare, aceasta va gestiona nişte miliarde.

S-a mai pronunţat şi cuvântul consultanţă care te face să te gândeşti la bani gratis, pentru unii, care în fapt nu realizează nimic. Avem invitaţi interesanţi, oameni care ştiu mult mai bine decât mine cum merg lucrurile în acest sistem.

Voi începe cu doamna dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumologie Marius Nasta, pentru că este singura invitată neimplicată politic… Spuneţi-mi, vă rog, cum vi se pare modelul despre care vorbeam la începutul emisiunii? Să ne îndreptăm şi noi spre modelul american?

Beatrice Mahler: Eu cred că ar trebui să rămânem în Europa, pentru că, aici, avem modele care funcţionează, în care pacientul, indiferent de boala pe care o are, primeşte asistenţă medicală gratuită, mă refer la pacienţii cu boli cronice. Este anormal, în viziunea mea, să ştii că ai o boală, să baţi la uşa unui spital şi să nu primeşti asistenţă. Cred că avem modelul francez pe care l-am putea aplica şi la noi. Este nevoie doar de voinţă politică. Ceea ce se întâmplă acum în spitalele de stat, româneşti, nu este deloc bine. Lucrurile trebuie să fie diferenţiate… Normal, cine plăteşte mult, trebuie să primească mult, dar şi cel care nu poate plăti şi are o boală cronică trebuie să beneficieze de asistentă, să aibă parte de îngrijire medicală.

Dan Bucura: Vă rog, domnule profesor, chiar dacă dumneavoastră reprezentaţi un partid social şi răspunsul este previzibil…

Alexandru Rafila: Sunt de acord cu doamna doctor Mahler în ceea ce priveşte această ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern. Nu cred că era momentul, mai ales pentru că nu a fost pregătită şi explicată suficient, iar consecinţele vor fi cumulative… În timp vor fi probleme foarte serioase în privinţa accesului la servicii de sănătate, în general şi mai ales la servicii de sănătate complexe, deci, foarte scumpe. Pentru intervenţii complexe, cardio-vasculare, spre exemplu, vom ajunge să avem numai soluţia sistemului privat unde devizul estimativ, va fi recalculat în funcţie de cheltuieli.

Dan Bucura: Să le explicăm şi telespectatorilor că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pe care Guvernul României tocmai a lansat-o, care spune că pacienţii vor putea să meargă, în viitorul apropiat, în spitalele private, folosind asigurarea de la stat la care va trebui să adauge, din propriul buzunar, o sumă de bani. Domnule Bușoi, cum este cu acesta coplată?

Cristian Bușoi: Este foarte bună pentru că ieşim din minciună… Până acum, în spitalele private, pentru că tariful decontat de stat este foarte mic, departe de costul real al unei intervenţii, pacienţii fie plăteau întregul cost, fie plăteau diferenţa, dar pe alte servicii, nu pe cel pe care îl aveau de efectuat. Nu se pune problema să importăm în România sistemul american. Sigur, cele mai mari spitale şi cei mai mari medici se află în SUA. Noi suntem în Europa şi ne inspirăm din modelul german sau cel francez. Ordonanţa nu stabileşte neapărat faptul ca oamenii trebuie să plătească la privat… O făceau oricum şi până acum, dar pentru cei care plătesc asigurări de sănătate, atunci când merg într-un spital privat să nu mai plătească aceeaşi sumă, ci doar diferenţa dintre tariful decontat de stat şi costul real al unei intervenţii medicale. În acest sens susţin demersul Guvernului.

Dan Bucura: Constituţional vorbind, prin sumele pe care le plătim cu toţii, sunt generate servicii medicale gratuite. Nu cumva, o parte din aceşti bani se redirecţionează către privat pentru că ulterior să mai băgăm şi mâna în buzunar? Nu credeţi că este puţin neconstituţional?

Cristian Bușoi: Serviciile medicale gratuite sunt în sistemul public, de stat… Doar acestea au acces la banii din PNNR, evident salariile se plătesc din sistemul public din bugetul asigurărilor, iar în fiecare an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, primeşte de la Ministerul Sănătăţii, diferenţa. Spitalele private nu pot fi obligate să ofere servicii gratis. După această ordonanţă se va plăti doar diferenţa între ceea ce decontează casa şi costul real al unei intervenţii într-un spital privat. Sunt servicii pe care statul nu le mai oferă şi care pot fi găsite doar la privat. Dacă spitalele private, clinicile medicale, laboratoare de imagistică, vor face nişte lucruri în neregulă, există în România instituţii, de la Consiliul Concurenţei la alte instituţii specializate ale statului care îşi pot face datoria.

Dan Bucura: Dacă nu plăteşti nimic şi primeşti servicii de proastă calitate, nu faci mare lucru… Domnule Ungureanu, se spune că această ordonanţă este cea care nu a reuşit să treacă în mandatul ministrului Costache… Sunteţi de acord că această ordonanţă reprezintă un cadou pentru privaţi?

Ungureanu: În mod clar această ordonanţă favorizează mediul privat. Pe mine mă interesează dacă şi pacientul este favorizat pentru că orice facem în zona de sănătate trebuie să aibă acest principiu, ca banii să urmărească pacientul. Sunt interesat ca sistemul de stat să fie întărit pentru că aşa este scris în Constituţie şi trebuie să întărim sistemul public. Dacă o întrebaţi pe doamna Mahler care conduce o instituţie de stat vă va spune că noi nu plătim spitalele publice la costurile reale pentru anumite intervenţii.

Beatrice Mahler: Nimic nu se plăteşte la costul real, în sistemul public, din păcate, nici internarea continua, nici internarea de o zi, nici consultaţia în ambulator.

Dan Bucura: Doamna Mahler, totuşi, în actuala formulă, fără coplată, fără bani în plus, oamenii apreciază sistemul de stat.,

Beatrice Mahler: Cred că aţi făcut întrebat doar în Bucureşti… Cred că ar trebui să mergeţi şi în altă parte pentru a vedea că părerile sunt diferite. Oamenii care sunt la distanţă de Bucureşti au reale probleme în accesarea sistemului de sănătate, în a-şi face o simplă programare în sistemul public, pentru că nu ştiu cum să navigheze până la spitalul public, nu ştiu cum să ajungă să beneficieze de un consult la un anumit medic… Acestea sunt probleme reale. Statul român trebuie să aibă grijă de spitalele lui şi trebuie să aibă grijă de performanţă care se face acolo. Trebuie să vedem ce se poate face pentru sistemul public de sănătate, pentru a acoperi aceste goluri şi pentru a oferi şi loc de muncă agreabil personalului, care, o parte, personal refuză să mai lucreze şi nu mă refer la spitalele din Bucureşti.

Dan Bucura: Domnule Rafila dacă mă simt rău, mă duc la doctorul de familie, cu care am legătură… Acesta îmi spune că trebuie să ajung la un medic specialist şi îmi dă trimitere, în ambulatoriu. Pe noua lege despre care am vorbit, ce se va întâmpla din momentul în care ajung în ambulatoriu?

Rafila: Deocamdată nu sunt incluse serviciile ambulatorii de specialitate. Discuţia este doar despre spitale. Trebuie să se vină cu o reformă prin care să aducă în realitate costurile serviciilor medicale.

Ungureanu: Este datoria Casei de Asigurări şi a Şcolii Naţionale de a lămuri acest cost real. Este un proiect pe fonduri europene la care lucrează specialişti care trebuie să găsească aceste costuri reale. Un lucru important, pe care l-am văzut la un operator privat, o doamnă manager care a mers la Casa de Asigurări cu care a dorit să intre în contract pe un spital de oncologie şi care a promis că pacientul nu va plăti nimic. În pandemie, foarte puţini privaţi au intrat în linia întâi… Sistemul a fost sufocat iar privaţii au stat pe margine şi şi-au numărat banii din profit. Dacă statul intră în contact cu un operator privat, trebuie şi privatul, într-un sistem de echitate, să ofere ceva la schimb.

Dan Bucura: Domnule Buşoi, sunt nelămurit, există riscul ca aceşti medici să îmi ceară că mă duc în ambulatoriu?

Buşoi: Poate să nu vă ceară nimic sau poate să vă ceară o diferenţă. Orice spital care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu are dreptul să ceară pacientului vreun ban în plus. Sunt de acord că ar trebui să ne îndreptăm către tariful real.

Mahler: Sper că pentru anul viitor, contractul cadru, în baza căruia se lucrează, să aibe alte prioritizări. În acest moment, pe baza biletului de trimitere se primeşte un consult şi bilete de trimitere către alte unităţi pentru investigaţii suplimentare. Este ineficient pentru că s-ar putea ca unitatea respectivă să numai aibă fonduri decontate de la Casa de Asigurări şi va trebui să aşteptaţi o perioadă de timp până să beneficiaţi şi de restul analizelor.

Ungureanu: Nu ştiu de ce era o urgenţă… Cred că mai urgent era urgent să avem o modalitate de a trata ceea ce se întâmplă în spitalele de stat. Pentru că am mai văzut acest film… Vine pacientul la stat şi acolo este tratat ca şi cum ar fi într-o gară părăsită. Până nu vom opri acest sistem sălbatic, nu voi fi de acord cu mici reforme care nu au un beneficiu clar pentru pacient.

Bucura: Domnule Buşoi, colegii dvs au spus, zilele trecute, că nu ştiau nimic despre această agenţie… Dumneavoastră ştiaţi?

Buşoi: Agenţia există în programul de guvernare… Problema care se pune acum este de a ajuta Ministerul Sănătăţii să prioritizeze mai bine cheltuielile de investiţii. Între timp s-a clarificat… Nu se pune problema ca această nouă Agenţie să gestioneze 3 spitale regionale şi 30 proiecte importante din PNNR. Dacă Agenţia va avea un mandat clar, se va ocupa de spitalele regionale şi de marile investiţii ale Ministerului Sănătăţii.

Rafila: Înţeleg ideea unei echipe, a unei structuri care să gestioneze construirea unor spitale. Este clar că o reorganizare a Ministerului Sănătăţii în vederea coordonării unor astfel de proiecte este necesară.

Bucura: Nici noi nu avem nimic cu privaţii… Pe ultima sută de metri avem Afacerea Săptămânii care nu are nimic de a face cu subiectul emisiunii, ci cu modul în care oamenii cu foarte mulţi bani îi înmulţesc foarte uşor.

Ion Ţiriac tocmai a câştigat 15 milioane de euro din vânzarea a două hectare şi ceva de teren pe care îl avea pe malul Lacului Tei, printr-o înţelegere cu un grup de dezvoltatori, One United Properties care este marele câştigător al acestei afaceri. Pe malul lacului se va construi One Lake Club, un complex rezidenţial. Grupul One este evaluat la 450 milioane de euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here