Săptămâna Financiară a fost SINGURA publicație din România care a devoalat în septembrie 2021 că AUDITORII FINANCIARI externi sunt principalii vinovați în cazul falimentului CITY INSURANCE

0
5156

După război însă, mulți viteji: la 5 luni de la eveniment se „trezește” și ASF-ul și decide retragerea celor două societăţi din lista auditorilor agreaţi la nivelul sectorului de asigurare

În data de 9 septembrie 2021, Săptămâna Financiară cerea opinia unui specialist în domeniul financiar.

 Întregul interviu îl puteți regăsi AICI.

 Redăm mai jos fragmente-suport din cadrul acestui interviu:

Specialist: Conform site-ului firme.info, din anul 2017 și până în anul 2020, (ultimul an de raportare financiară) această societate avea următoarele rezerve de cash, conform situațiilor financiare depuse:

Reporter Sfin: Deci practic la 31.12.2020 aceasta raporta peste 123 milioane EUR – disponibilități bănești dacă înțeleg eu corect conform tabelului expus.

Specialist: Da, așa este.

Dar ceea ce este și mai înspăimântător pentru mediul de afaceri românesc este cum a fost posibil ca o asemenea companie de anvergură (care are obligația în acest caz de a fi auditată de o companie cu o bună reputație în acest sens) să fie AUDITATĂ în toți acești ani de companii prestigioase ca brand – aflate în TOP 6 Companii de Audit din lume, dar care au fost capabile să „omită” acest „detaliu”.

Reporter Sfin: Un detaliu de „doar” 123 milioane EUR… 

Un fleac… ne-au ciuruit! 

Iar aici mă refer la cetățeni, desigur…

Specialistul intervievat de Săptămâna Financiară a subliniat și care sunt procedurile standard de audit în acest caz – dar și imposibilitatea nedectării acestor tip de fraude în cazul efectuării procesului de audit conform normelor și dogmelor existente vizavi de această profesie.

Specialist: Auditul începe aria testelor cu această banală secțiune denumită CASH, în care un intern, sau cel mult un associate (6-12 luni experiență) pregătește scrisorile de confirmare pentru disponibilitățile bănești prezentate de orice companie în balanță, în secțiunea Casa și Conturi la Bănci.

Răspunsul trebuie să parvină auditorului DOAR dintr-o sursă externă (e.g.: banca) în care se confirmă TOATE sumele și conturile bancare prezentate de companie în balanță, sub semnătură, răspunsul fiind trimis în format electronic auditorilor, de pe un e-mail ce conține extensia băncii și în original, prezentând antetul băncii, expeditorul fiind una din sucursalele băncii.

Reporter Sfin: Ce se întâmplă în cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite?

Specialist: În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, auditul nu va continua și se va emite din start un Raport de Fraudă, dar și motivele necontinuării auditului și se vor anunța mai departe organizațiile statului competente în acest caz.

Reporter Sfin: Cine a auditat societatea City Insurance în perioada 2017-2020?

Specialist: Conform datelor extrase din Rapoartele Anuale prezentate pe site-ul societății, City Insurance a fost auditat de a cincea companie (în anii 2017-2019), respectiv de a șasea companie (în anul 2020) din lume ca și firme de audit, consultanță și contabilitate.

Reporter Sfin: Iată, deci, cu siguranță, au fost onorarii pe măsura locului din tabel, în schimb, calitatea, se pare că nu s-a ridicat la nivelul cifrelor romane conform clasificării. 

Specialist: De fapt, în primul rând, este vorba despre respectarea normelor și procedurilor conform profesiei de auditor financiar, acest aspect fiind atât de ușor de identificat precum am explicat mai sus și ușor de verificat în comparație cu alte teste mai complicate de audit.

Un alt aspect important este că societățile au obligația să dețină fonduri proprii, ATENȚIE – ELIGIBILE, pentru a acoperi cerințele privind capitalul minim necesar în cazul solvabilității.

În timp ce Săptămâna Financiară scria despre vinovații din cazul lui City Insurance din acest punct de vedere, toate celelalte publicații împărțeau vina între ASF și BNR.

 ASF-ul prins că a copiat… Pardon, că NE-A COPIAT

 Iată la 5 luni distanță, ASF dă un verdict NEAȘTEPTAT pentru ceilalți, dar CUNOSCUT pentru Săptămâna Financiară – având în vedere că noi am scris despre acest lucru cu ceva timp înainte:

 Ţinând cont de cauzele care au condus la situaţia actuală a City Insurance, cauze care erau în aria de cuprindere a activităţii de audit statutar desfăşurată de cele două societăţi, ASF a decis RETRAGEREA celor două societăţi din lista AUDITORILOR AGREAȚI la nivelul sectorului de asigurare.”

 Și nu doar ASF-ul ne-a copiat!

 La câteva zile de la publicarea interviului, „iluminarea” s-a produs și pentru alte ziare, care s-au trezit și ele că auditorii sunt „vinovați”, în vreme ce până atunci, nimeni nu pomenise măcar de auditori.

Întreaga poveste: AICI.

 Întrebările noastre ca publicație sunt următoarele:  

  1. Dacă Săptămâna Financiară a fost capabilă să găsească un specialist viabil care să emită o opinie pertinentă și corectă – în acest caz și nu numai, de ce ASF-ul, dar și celelalte unități și instituții ale statului, având rol de reglementare, NU reușesc să atragă persoane competente, care să facă diferența în timp util?

 Care să nu mai permită altor tipuri de interese să parvină în procesele de desfășurare a activităților conform legii în vigoare?

 Probabil singurul răspuns la această întrebare se numește INTERES PROPRIU. 

  1. Vizavi de decizia de retragere a autorizațiilor acestor 2 societăți de audit pentru sectorul asigurărilor, precum se arată și în comunicatul emis de ASF – oare este de ajuns acestă măsură?

 Cine certifică că aceste societății care și-au permis să încalce procedurile de audit conforme cu această profesie – in favoarea, probabil a altor interese, de natură pecuniară, nu vor face la fel, dacă vor avea ocazia și pentru alți clienți auditați ?

 Asta după ce, cum bine a spus și specialistul intervievat, chiar și cazul City Insurance este „construit” pe o lecție încă proaspătă – Astra și Carpatica:

Reporter Sfin: Deci iată că vorbim despre cea mai importantă companie de asigurări din România conform clasamentelor realizate pentru anul 2020.

Specialist: Da, cel puțin la nivel de opțiune al consumatorului final.

Dacă facem o paralelă vizavi de Astra și cota sa totală de piață de NUMAI 9.52%, în momentul anterior falimentului (adică anul 2014), conform studiului de caz intitulat „ASTRA ASIGURĂRI – DE LA LIDER DE PIAȚĂ LA FALIMENT”, întocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, (SURSA: AICI – slide 18) versus 24,90% cât are acum City Insurance, ne putem da seama imediat de magnitudinea impactului.

De asemenea, societatea City Insurance deține în prezent peste 45% din piața RCA, iar societățile Astra și Carpatica NU depășeau, împreună, 33% cotă de piață RCA în momentul falimentului.

Reporter Sfin: O cotă totală de piață aproape triplă care, se pare, va zgudui piața asigurărilor…

Ca sa nu mai vorbim de cota de pe piața RCA care se aproprie vertiginos de jumătatea întregului.

Specialist: Dacă ASTRA a făcut BOOM în 2015, CITY INSURANCE va fI următorul BIG BANG de pe piața asigurărilor…

Iar rămășițele vor exploda în capul cetățenilor.

Reporter Sfin: Dar este legală o astfel de cotă de piață de aproape 50% – și aici mă refer la asigurările de tip RCA?

Specialist: Nu. În acest caz, Consiliul Concurenței ar fi trebuit / ar trebui, să se autosesizeze de urgență, deoarece Societatea de Asigurări City Insurance are în prezent o cotă de piață care reprezintă fără doar și poate “un mare risc sistemic.

Faptul că „nu vrem” să ne învățăm lecția, este cu siguranță și din cauza faptului că pentru unii este MULT MAI CONVENABIL ca astfel de cazuri să existe, ca acest sistem bolnav să nu se însănătoșească NICIODATĂ.

Revenind, conform ASF „cele două companii de au­dit (BDO & Grant Thornton) au contribuit la men­ţinerea companiei City Insurance activă pe piaţă în ciuda faptului că asi­gu­rătorul, liderul pieţei locale, nu dispunea de suficient capital.”

Având în vedere această declarație, ar trebui imediat SĂ li se RETRAGĂ acestor 2 companii dreptul de a mai efectua profesia de audit, deoarece s-au încălcăt o serie de legi, atât vizavi de obiectul de activitate al acestor societăți, dar și vizavi de reglementările în vigoare privind acoperirea unei fraude materiale.

 Un cetățean al României dacă face o fraudă este pedepsit penal, nu este doar eliberat din funcția pe care o deținea până la acel moment pentru acel domeniu/sector.

 DACĂ E LEGE, SĂ FIE PENTRU TOȚI!

Tot specialistul contactat de noi a prevăzut și creșterea prețurilor la polițele RCA, ca urmare a declanșării falimentului companiei CITY INSURANCE.

Reporter Sfin: La începutul interviului te întrebam care vor fi consecințele acestei decizii a ASF, dar și posibilul impact.

Specialist: În urma demiterii conducerii companiei, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a devenit administratorul temporar al City Insurance S.A.

Reporter Sfin: Ce inseamnă mai exact acest lucru?

Specialist: Este o instituție a statului care va oferi, deocamdată temporar, resursele financiare necesare clienților City Insurance în cazul producerii unor daune aferente asigurărilor pe care le-au încheiat cu această companie.

Reporter Sfin: Mai pe românește, practic polițele încheiate cu această companie vor fi finanțate tot de… cetățeni. 

Specialist: Da, cetățenii vor plăti de 2 ori practic –  o dată când și-au făcut polița de asigurare la City Insurance; și a doua oară când Fondul de Garantare a Asiguraților își va recupera investiția făcută pentru a acoperi prejudicul creat de companie, iar acest lucru se va realiza evident, prin intermediul taxelor la nivel de cetățean.

CÂTE „LECȚII” VA MAI TREBUI SĂ SUPORTĂM DIN BUZUNARELE NOASTRE CA CETĂȚENI, PÂNĂ CÂND SE VA SCHIMBA CEVA?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here