Sancțiuni date de Fisc pentru lipsa noilor case de marcat. Amenzi de 3,8 milioane lei în doar trei săptămâni

0
636

ANAF anunță, printr-un comunicat de presă, că a sancționat cu aproximativ 3,8 milioane lei firmele pentru lipsa noilor case de marcat cu jurnal electronic. Practic, este nevoie de aceste dispozitive în vederea legării Fiscului la ele.

ANAF nu poate face asta întrucât nu a fost informatizat. Ar fi fost ideal, măcar anul trecut, să se investit ceva pe partea asta, dacă tot a cerut mediului de afaceri să se suspună legislației. Zero lei au fost investiți în infrastructura IT, o arată datele bugetare.

Practic, structura care se ocupă de serverele ANAF este Centrul Național pentru Informații Financiare, înființată în 2017, aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice.

Anul acesta are alocată o sumă de 9,5 milioane lei pentru modernizarea sustemului informatic, iar pentru anul viitor este prognozată cheltuirea a 3,6 milioane lei. Pentru proiectul de modernizare a administrației fiscale este alocată o sumă de 31.000 lei.

Inspectorii antifraudă fiscală au verificat în perioada 15 martie – 11 aprilie modul în care 3.339 de firme din toată ţară au respectat prevederile legale referitoare la dotarea şi utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.

Au fost identificate abateri şi aplicate 450 de avertismente. De asemenea au fost dispuse şi sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4,12 milioane de lei (amenzi şi confiscări). Valoarea totală a celor 686 amenzi dispuse este de 3,79 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au totalizat 322.037 lei.

Totodată, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii comerciale în 15 locaţii, astfel: în 12 pentru încălcarea prevederile legale privind utilizarea caselor de marcat, iar în trei locaţii pentru comercializarea de produse accizabile fără timbru fiscal.

87% din avertismente au fost aplicate contribuabililor, care la data controlului nu achiziţionaseră noile case de marcat cu jurnal electronic. Este important de ştiut că după dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente şi urmează sancţiuni importante:

*amendă de până la 10.000 lei,

*confiscarea tuturor încasărilor, chiar dacă au fost înregistrate în case de marcat vechi fără jurnal electronic,

*suspendarea activităţii comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.

Acţiunile de monitorizare şi control ale inspectorilor antifraudă vor continua pentru asigurarea respectării obligaţiilor legale privind dotarea şi utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here