Salariul minim pe economie trebuie stabilit într-un mod obiectiv şi predictibil

0
838
Salariul mediu net pe economie a crescut cu 3% în ritm lunar şi cu 13,2% în ritm anual

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la desele modificări ale legislaţiei muncii, promovate de Guvern într-un orizont de timp foarte scurt, insuficient dezbătute cu partenerii sociali şi fără o analiză aprofundată a efectelor pe care acestea le vor avea în economie. Măsuri precum introducerea unui salariu minim diferenţiat, cu impact major în întrega economie, nu trebuie adoptate pripit, fără consultarea reală a mediului de afaceri şi fără un studiu de impact adecvat.

ACUE solicită autorităţilor ca stabilirea salariului minim pe economie să fie realizată printr-un mecanism bazat pe criterii transparente şi obiective, care să determine predictibilitatea acestuia. Un proces amplu de consultare publică pentru definirea unui astfel de mecanism a fost lansat anul trecut, dar din păcate, acesta a fost abandonat, fără explicaţii, de către autorităţile competente.

Toate sectoarele economiei se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă, iar angajatorii sunt conştienţi că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă. Din acest motiv avem convingerea că un dialog real al autorităţilor cu partenerii sociali va conduce la adoptarea unor soluţii durabile privind ritmul şi cuantumul ajustărilor salariului minim, în beneficiul tuturor angajaţilor şi angajatorilor.

De asemenea, membrii ACUE solicită autorităţilor să lanseze urgent în dezbatere publică noile criterii de eligibilitate a acordării venitului minim de incluziune alături de un sistem reformat de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie. Guvernul a decis să amâne, din nou, de data aceasta cu doi ani, aplicarea Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, prin care se instituie un sistem de sprijin financiar al consumatorilor vulnerabili de energie îmbunătăţit faţă de cel actual.

Măsura a fost introdusă în OUG adoptată recent de Executiv, care instituie cadrul legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă.

ACUE a propus, în ultimii ani, mai multe soluţii privind diminuarea sărăciei energetice şi protecţia consumatorilor vulnerabili. Reafirmăm disponibilitatea federaţiei de a identifica împreună cu autorităţile, prin dezbateri transparente şi constructive, măsurile optime pentru sprijinirea celor aflaţi în situaţia de sărăcie energetică.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here