Salariul mediu net pe economie a crescut cu 3% în ritm lunar şi cu 13,2% în ritm anual

0
1700
Salariul mediu net pe economie a crescut cu 3% în ritm lunar şi cu 13,2% în ritm anual

Salariul mediu brut pe economie a crescut cu 3% în noiembrie 2016 faţă de luna anterioară, la 3005 lei, iar salariul mediu net a ajuns la 2.172 lei, în urcare tot cu 3%, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Documentul menţionează: „În luna noiembrie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3005 lei, cu 3% mai mare decât în luna octombrie 2016. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2172 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 64 lei (+3%)”.
Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (5.675 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.291 lei).

În noiembrie 2016, salariile au crescut faţă de octombrie în majoritatea activităţilor din sectorul economic, datorită acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice, precizează INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 18,6%, în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia minereurilor metalifere, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, între 10% şi 16% şi între 5% şi 9% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de mobilă.

Comunicatul mai arată: „Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv anuale), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”.

Cele mai ample scăderi de salarii, de 3,7%, s-au înregistrat în fabricarea băuturilor, în timp ce în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice reducerile au fost între 1,5% şi 3%.

Documentul subliniază: „În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+1,9%), administraţie publică (+1,4%), sănătate şi asistenţă socială (+0,1%)”.
Totodată, comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net pe economie a crescut cu 13,2%, conform sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here