Salariul mediu net din administraţia publică a fost de 4.792 lei în luna mai 2019, al treilea cel mai mare salariu sectorial din România

0
1233

Datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de economistul Iancu Guda, arată că cel mai mare salariu mediu net este cel al angajaţilor  intermedierilor financiare şi asigurări (5.829 lei), urmat de al celor din IT (5.585 lei).

Potrivit lui, gestiunea resursei umane în sectorul public din România reflectă mai multe dezechilibre.

Unul dintre acestea este supradimensionarea: 1/4 români activi lucrează în sectorul public, în timp ce media din UE este 1/6.

Cel de-al doilea este că salariile sunt foarte ridicate şi nu sunt justificate de productivitate sau criterii de performanţă.

Raportul dintre salariul din sectorul public şi cel privat în România este 175%, în timp ce media în UE este 118%. Salariile din sectorul public reprezintă 32% din veniturile publice curente pe parcursul anului 2018, mult peste media din UE de 22%. Alocăm 10% din PIB pe salarii din sectorul public, media din UE nu depăşeşte 6%. România este pe primul loc la toate aceste categorii din UE! „Cum finanţăm asta? Pe datorie, plătind cele mai mari dobânzi din UE la împrumuturile emise pe termen lung. Convergenţa nu se face forţat, din pix! Doar investiţiile publice şi private, lupta împotriva corupţiei, stabilitatea fiscală, reforma structurală a instituţiilor publice, încurajarea antreprenoriatului prin predictibilitate şi concurenţă loială… acestea sunt ingredientele pentru efecte pozitive acum, mâine şi pe termen lung!,  subliniază Iancu Guda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here