Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică scot la iveală diferenţele uriaşe dintre veniturile românilor, existând situaţii în care salariul mediu dintr-un anumit domeniu este şi de 4 – 5 ori mai mare decât cel mai mic venit net lunar.
1. Domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului
În luna iunie, salariul mediu net a crescut cu 47,2% faţă de luna precedentă, până la nivelul de 8.245 lei, bani în mână. Venitul este mai mult decât dublu salariului mediu net pe economie (3.142 lei) şi de 4,6 ori mai mare decât cel mai mic salariu mediu, înregistrat în domeniul fabricării produselor de îmbrăcăminte – 1.776 lei.
2. Domeniul activităţilor de servicii în tehnologia informaţiei şi activităţi de servicii informatice
În luna iunie a fost înregistrat al doilea cel mai mare salariu mediu net, angajaţii primind lunar un salariu mediu net de 7.013 lei, poziţie urmată de domeniul IT cu 5.762 lei salariu net şi extracţia petrolului şi gazelor naturale (5.714 lei).
Locul cinci în topul salariilor medii nete efectuat de „Adevărul” este ocupat de angajaţii din domeniul asigurărilor şi reasigurărilor (5.384 lei), urmaţi de transporturi aeriene (5.340 lei), activităţile de editare (5.242 lei), intermedieri financiare (5.227 lei) şi alte activităţi de servicii anexe extracţiei (5.070 lei).
Pe ultimul loc în top 10 cele mai mari salarii se află cele ale funcţionarilor din administraţia publică, cu un venit mediu net lunar de 4.961 lei în luna iunie.
Şi la buget se pot observa diferenţele salariale dintre principalele domenii. Astfel, salariile medii nete din sănătate şi asistenţă socială sunt de 3.859 lei, în timp ce veniturile medii lunare nete din învăţământ sunt de 3.657 lei, iar cele ale artiştilor de 2.805 lei.
În afara salariilor din industria textilă (1.776 lei), cele mai mici salarii medii nete sunt obţinute în domeniul hoteluri şi restaurante (1.801 lei) şi fabricarea produselor din piele şi blănuri (1.998 lei).
La salariile celor din sănătate şi justiţie când aveţi de gând să vă uitaţi ?
Hai faceţi comparaţii folosind şi aceste salarii. Sunt mult mai mari decât în administraţia publică.
Şi acolo sunt unii care le iau degeaba, nu le merită, se moare în spitale, se dau hotărâri judecătoreşti ciudate şi altele. Ei cu câte mâini muncesc? Cu câte capete judecă? Încercaţi să fiţi echitabili!