Sa fie Romania ce care va aduce sfarsitul monopolului gazului rusesc? Viktor Orban anunta ca Ungaria va importa anual 4 mld metri cubi de gaze din tara noastra, MAE il contrazice, Rusia isi vede de treaba

0
1235

Vecinii unguri vor semna in curand un acord prin care se stabileste importul anual a 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania, pentru urmatorii 15 ani. Anuntul a fost facut zilele acestea, de catre Viktor Orban.

Orban a declarat ca trei companii din Ungaria au castigat o licitatie in acest sens in Romania, insa fara sa precizeze concret despre ce companii este vorba.

„In foarte scurt timp vom semna un acord, care ne va permite pentru urmatorii 15 ani sa importam peste 4 miliarde de metri cubi de gaze din Romania”, a afirmat Orban.

„Epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final in Ungaria in conditiile in care ne vom putea acoperi peste jumatate din importuri din alte surse, in acest caz din surse romanesti”, a sustinut el.

Declaratia premierului ungar apare intr-un context neclar in ceea ce priveste acest contract.

Totul a inceput dupa intalnirea de la Bucuresti dintre Teodor Melescanu si omologul sau maghiar.

Ministrul Peter Szijjarto a declarat ca „partile au convenit ca pana in 2020, Romania sa creeze conditiile tehnice necesare pentru exportul de gaze catre Ungaria, iar de la 2022, sa devina posibil transportul catre Ungaria a unei cantitati semnificative de gaze produse in Marea Neagra, dupa ce companiile maghiare vor contracta intreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu”.

Miercuri, ministerul roman de Externe l-a contrazis pe ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto. „Conform reglementarilor europene nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicatie exclusiva pentru o anume destinatie sau o anume tara”, arata Ministerul roman de Externe intr-un comunicat de presa.

Ministerul roman de Externe mai arata ca in cadrul vizitei lui Szijjarto la Bucuresti „nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care sa faca referire la export de gaze din Romania in Ungaria sau la alte noi proiecte in domeniul energetic. In cursul convorbirilor au fost reluate exclusiv elementele deja cunoscute public si stadiul proiectelor aflate in curs de derulare, fara alte elemente de noutate, intre care si asigurarea interconectarii bidirectionale a infrastructurii de gaze in conformitate cu Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale al companiei TRANSGAZ. Dupa cum se poate observa, conform acestui plan, asigurarea interconectarii se va face in corelatie cu dezvoltarea proiectului BRUA, a carui finantare partiala este asigurata din fonduri europene.  Dezvoltarea in timp, pe etape, a capacitatii interconectarilor si a infrastructurii BRUA constituie proiecte omologate in formatele initiate la nivel UE si incluse pe lista Proiectelor de Interes Comun ce primesc finantare europeana prin programul CEF. Calendarul de dezvoltare a proiectelor constituie o conditie de finantare, iar nerespectarea lui poate atrage pierderea acesteia”.

Szijjarto a efectuat luni, 4 februarie, o vizita extrem de controversata in Romania. El s-a intalnit dimineata cu ministrul Teodor Melescanu, apoi cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Initial, Melescanu refuzase intalnirea cu omologul sau maghiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here