„Aşteptările privind evoluţia economiei sunt rezonabile, dar deficitele trebuie corectate.“
Susţinerea creşterii economice prin investiţii şi fonduri europene ar putea ajuta la evitarea recesiunii, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, el aducând în discuţie şi contextul internaţional în care se profilează războiul comercial, ce poate aduce după sine recesiune în Europa.
„Ţara intră într-o perioadă de deficit de cerere, nu excedent. De la presiune inflaţionistă intrăm într-o perioadă de deficit de cerere, deci o influenţă în jos şi un impact negativ asupra creşterii economice. Impactul negativ depinde de calitatea factorilor care contribuie la creşterea economică. Important este ca în combinaţie cu politica fiscală, politica monetară, această situaţie să nu ducă spre recesiune. Dacă creşterea economică se va baza în principal pe investiţii, şi mai ales pe absorbţie de bani comunitari (fonduri europene – n. red.), acest lucru poate fi evitat. Să avem bani gratis şi să ratăm? Ar fi rău şi foarte rău. Trebuie mobilizare politică în primul rând“, a spus ieri Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Economia a crescut sub aşteptări în anul 2024, PIB-ul având un plus anemic, de doar 0,9%. Iar norii negri ai incertitudinii planează asupra economiei şi în acest an. Pentru anul 2025 prognozele analiştilor nu sunt foarte optimiste, oscilând în jurul a 2%.
Guvernatorul BNR a amintit că anul trecut am avut o creştere masivă a consumului care nu s-a dus în creştere economică, ci s-a dus în importuri. Iar anul acesta chiar dacă consumul stagnează sau creşte foarte puţin, o creştere a absorbţiei banilor europeni şi a investiţiilor pe bază de fonduri europene poate să ducă la creştere economică.
„Aşteptările privind evoluţia economiei sunt rezonabile“, spune Isărescu, care a avut un mesaj echilibrat între veştile bune şi veştile proaste legate de România.
BNR a încearcat să dea inflaţia treptat în jos, fără să bruscheze economia şi fără să apese pe frână ca să nu creeze recesiune, după cum a dat de mai multe ori asigurări guvernatorul băncii centrale.
Pentru România a avea recesiune în condiţiile unui deficit fiscal mare şi care se corectează foarte greu nu este soluţia optimă, dimpotrivă, o recesiune agravează politica fiscală şi, în consecinţă, are efecte negative asupra inflaţiei. În condiţii de recesiune, în România nu ai cum să mai faci corecţie fiscală pentru că scad veniturile fiscale.
Cât despre influenţa contextului internaţional, guvernatorul Isărescu a spus ieri că măsurile SUA nu au impact direct asupra României, dar indirect orice război comercial între SUA şi UE are impact şi asupra României pentru că suntem în această alianţă.
„În Europa nu va fi numai un impact inflaţionist. Un eventual război comercial cred că va crea recesiune. Atunci lucrurile chiar se complică, pentru că noi deja intrăm, cu datele actuale, certe, într-o perioadă de deficit de cerere“.